Brezalkoholno pivo: Tudi zaradi manjše energijske vrednosti je uporaba v porastu

Vida Božičko Vida Božičko
07.01.2022 06:00

Potrošnike vse bolj zanima, kaj vsebujejo kupljeni izdelki. Tudi pri pijačah, kjer pogosteje iščejo energijske vrednosti. Pivovarji so zato podpisali zavezo, da bo do konca leta 2022 to pisalo na vseh pivskih embalažah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Alkoholne pijače niso problematične le z vidika vsebnosti alkohola, ampak tudi prispevajo k dnevnemu energijskemu vnosu - s pitjem dobimo le kalorije, ne pa tudi hranljivih snovi.

Igor Napast

Člani Združenja slovenskih pivovarn so podpisali zavezo o navajanju sestavin na embalaži izdelka. V Evropi ima že več kot 93 odstotkov piv na etiketi navedene sestavine, medtem ko jih ima 86 odstotkov zapisano energijsko vrednost. V Sloveniji vsi pivovarji že navajajo sestavine, energijsko vrednost piva pa lahko potrošniki od leta 2019 zasledijo na izdelkih Pivovarne Laško Union in na etiketah izdelkov nekaterih manjših slovenskih pivovarjev. Do konca leta 2022 bo to navedeno na pivih vseh slovenskih proizvajalcev. 19 slovenskih pivovarn je namreč podpisalo zavezo o prostovoljnem navajanju energijske vrednosti, s čimer so uresničili svoja večletna prizadevanja.

Alkoholne pijače namreč niso problematične le z vidika vsebnosti alkohola, ampak lahko pomembno prispevajo k dnevnemu energijskemu vnosu - s pitjem dobimo le kalorije, ne pa hranljivih snovi, ki bi jih sicer zaužili s hrano z enako energijsko vrednostjo. Če spijemo deciliter vina, je to denimo tako, kot da bi pojedli 20 gramov čokolade, s popitim 0,3 decilitra žganja zaužijemo kalorije v vrednosti ene rezine kruha, vrček 2,5 decilitra piva pa lahko primerjamo s kalorijami ene banane.

Tudi zaradi manjše energijske vrednosti je trend brezalkoholnih piv v porastu in prav to opažajo proizvajalci. Po podatkih Global Data je lani prodaja brezalkoholnega piva znašala na globalni ravni okoli pet odstotkov celotne prodaje piv in je v zadnjem petletnem obdobju porasla za 3,9 odstotka. Celotni trg piva je v petletnem obdobju zrasel za 0,2 odstotka. V Sloveniji je prodaja brezalkoholnega piva v letu 2020 že presega štiri odstotke celotne prodaje piva in je v primerjavi z letom 2019, ko je brezalkoholno pivo dosegalo dobre tri odstotke prodaje piva, precej zrasla. "V Evropi poznamo države, kjer brezalkoholno pivo zajema bistveno večji delež trga piva, taka je na primer Španija z več kot desetimi odstotki brezalkoholnega piva. Pričakujemo, da bo tudi pri nas delež brezalkoholnega piva naraščal tudi v prihodnje," razlaga Alenka Lesjak iz Združenja pivovarjev Slovenije.

"Potrošniki se za brezalkoholna ali nižje alkoholna piva odločajo zaradi želje po pijačah z manj alkohola, po naravnih sestavinah piva in svoje naravnanosti k manj kaloričnim izdelkom. Z razvojem tehnologij sta se kakovost in senzorična privlačnost brezalkoholnih piv v zadnjih letih tako povečali, da zanimanje za nizko alkoholna ali brezalkoholna piva iz leto v leto raste," je prepričana Lesjakova.

Da trendu uživanja vse bolj zdravih pijač sledijo tudi podjetja, ob zavezi pivovarjev priča tudi zaveza proizvajalcev brezalkoholnih pijač. Podjetja so pred meseci namreč podpisala zavezo, v kateri se zavzemajo za zmanjšanje vsebnosti sladkorja v njihovih izdelkih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta