Družinske finance: Koliko pa ste vi finančno stari?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
15.06.2023 06:00

Upravljanje osebnih financ je temeljno za dobro gospodarjenje z denarjem in pravilo, da je treba porabiti manj, kot zaslužimo, je le osnova

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Pregled družinskih financ je pred dopustom aktualen še bolj kot sicer v letu. Kako plačati družinske počitnice, bo regres zadostoval, je bolje plačati v enkratnem znesku ali na obroke? Z gotovinskim kreditom, kreditno kartico z obročnim plačilom ali morda s povišanim limitom na osebnem računu? Preglavice mnogih, ki se jim v preddopustniškem času ni mogoče izogniti. Ali pa morda vendarle?

Upravljanje osebnih financ je temeljno za dobro gospodarjenje z denarjem in pravilo, da je treba porabiti manj, kot zaslužimo, je le osnova. Da bi tako lahko ravnali, je ključna finančna starost. Da, poleg biološke imamo posamezniki tudi finančno starost. In na podlagi podatkov vam lahko zatrdim - največja verjetnost je, da ste ne glede na svojo biološko starost finančno v starostnem obdobju otroka ali mladostnika. Sicer je verjetno tudi, da ste finančno odrasli, le finančna zrelost pa vas lahko osvobodi dela za denar do konca življenja. Cilj vsakega posameznika bi moral biti, da doseže finančno zrelost najkasneje tedaj, ko se upokoji.

Dober sistem je ključnega pomena, finančni strokovnjaki pa so si edini, da je najboljši način z vrečami denarja - transakcijo, likvidnostno in naložbeno. Vsaka ima svojo vlogo, obstaja pa tudi zelo natančna formula, koliko mesečnih prihodkov naj gre v katero od treh vreč, da bo na voljo, ko ga potrebujemo. S tremi vrečami denarja boste poskrbeli tako za plačilo tekočih stroškov, za kratkoročne investicije in tudi za dolgoročne naložbe.

Premalo ljudi se ukvarja s tem, kako denar pametno oplemenititi. Da bi lahko oplemenitili prisluženi denar, je nujno investiranje, trdijo finančni strokovnjaki in glede na izkušnje je temu treba pritrditi. Vendar pa ni vsaka naložba donosna in tudi tukaj velja, da hitrega zaslužka ni mogoče pričakovati. Deset let je obdobje, ko lahko merimo prve rezultate svojega naložbenega portfelja, a brez naložb ni mogoče meriti prav nič.

Predvsem potrpežljivost je najboljša spremljevalka vsakega varčevalca, ki kljub nekoliko zvišanim obrestnim meram depozitov v bankah danes še vedno ne more pričakovati visokih donosov. Slovenci pa smo v nasprotju z večino Evropejcev tudi zelo nenaklonjeni vlaganju v vzajemne sklade, ki sicer že nekaj desetletij veljajo za donosno naložbeno izbiro z relativno malo tveganja.

In ker dobronamerno opozorilo nikoli ni odveč, velja imeti v mislih, da imamo Slovenci veliko denarja shranjenega v bankah, po drugi strani pa smo zelo nagnjeni k prevaram, predvsem se radi podamo v različne sheme, ki obljubljajo dobre donose v kratkem času.

Zato previdno - četudi so novodobne oblike naložb klasično investiranje postavile v okvir dolgočasnosti, je klasika pravzaprav še zmeraj verjetno edina, ki vam lahko glede na statistiko in izkušnje zagotovi donose. Pa spet le na dolgi rok. In smo ponovno pri potrpežljivosti. Pozabite na hitre zaslužke!

Ob upravljanju družinskih financ odgovarjamo tudi na vprašanje, ali je nepremično bolje najeti ali kupiti, kajti finančni svetovalci nepremičnino, v kateri živimo, še zmeraj vidijo kot strošek oziroma kot mrtev kapital, zanje bi štela le taka, ki bi jo ponudili trgu in služili z dajanjem v najem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta