Družinsko podjetje Žiher: Želijo prispevati k razvoju gospodarstva

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.10.2022 06:00

Štirideset let bo, kar je družina Žiher začela stopati po uspešni poslovni poti. Skoraj dve desetletji so na tržišču prisotni z varčno in trajnostno montažno gradnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trajnostna gradnja je vodilo podjetja Žiher. 
Arhiv podjetja Žiher

Obdavčitve plač in premoženja, ki je pri nas nenormalno visoko in mnogo večje kot pri konkurentih na širšem evropskem trgu, so trenutno največji problemi, s katerimi se soočajo v podjetju Žiher iz Moškanjcev v občini Gorišnica, pravi direktor Marko Žiher. "Projektiranje in trajnostna gradnja montažnih ničenergijskih hiš je zadnje desetletje naša vodilna dejavnost. Do zdaj smo postavili že kakih 300 hiš na območju Slovenije, prodrli pa tudi na nemški, avstrijski in hrvaški trg," pravi sogovornik in dodaja, da je kakovost gradnje, kar jamčijo tudi s 30-letnim jamstvom na hiše, ki jih postavijo, mogoče le ob sodelovanju s strokovnjaki, neprestanem razvoju in ob vlaganju v sodobno tehnologijo.

Začetki družinskega podjetja Žiher segajo v leto 1983, ko se je Alojz Žiher odločil za samostojno podjetniško pot, pridružili pa so se mu tudi družinski člani. Danes je v podjetju zaposlenih pet članov družine Žiher, ki zaposluje še blizu sto delavcev, tudi doktorjev znanosti. "Od leta 2004 smo na trgu prisotni z varčno in trajnostno montažno gradnjo, ki jo odlikujejo kakovost gradnje, pravočasnost izvedbe in garancija. Naše ključne prednosti so strokovno znanje zaposlenih, zadovoljevanje potreb trga in najboljše razmerje med kakovostjo uporabljenih materialov in ceno," poudarja Marko Žiher, sin lastnika in ustanovitelja podjetja, ki je kot diplomirani ekonomist leta 2013 prevzel vodenje podjetja. To jesen je podjetje Žiher pristopilo tudi k Slovenskemu poslovnemu klubu (SBC) in se tako pridružilo vrhunskim slovenskim podjetjem, ki se lahko postavijo z lastnimi inovativnimi idejami in se razvijajo v vrhunska podjetja, prepoznavna tako doma kot preko meja.

Marko Žiher, direktor družinskega podjetja Žiher 
Slavica Pičerko Peklar

Kmalu še lesnopredelovalni center

"Pred štirimi leti smo realizirali investicijo v lasten proizvodni obrat v Ormožu, ki velja za enega najsodobnejših v Sloveniji za proizvodnjo montažnih hiš. Korak v prihodnost smo naredili tudi s ponudbo posebne serije modularnih SmartHouse, t. i. manjših hišk. Prednost modularne gradnje je v njeni cenovni dostopnosti, saj so dosegljive širšemu krogu ljudi, pri čemer se ni treba odreči kakovosti in masivnosti montažne gradnje. Modularno gradnjo odlikuje hiter čas izgradnje in postavitve, kar predstavlja pomembno konkurenčno prednost na tržišču. V naše hiše smo pričeli vgrajevati sončne elektrarne v kombinaciji s hranilnikom energije z inverterjem," predstavlja razvoj podjetja Marko Žiher, ki napoveduje skorajšnjo gradnjo lastnega lesno-predelovalnega centra Žiher les: "S prijavo za pridobitev subvencije ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo smo pridobili pozitivno oceno v razpisu za spodbujanje večje predelave lesa za hitrejši prehod v podnebno nevtralno družbo. Za 3,6 milijona evrov vredno investicijo smo tako pridobili poldrugi milijon nepovratnih sredstev. Temeljni namen naložbe je vzpostavitev lastnega lesnopredelovalnega centra žaganja hlodovine ter izdelave KVH in BSH lepljenih nosilcev, ki so osnova za proizvodnjo naših hiš, z vso pripadajočo tehnološko opremo. Sodoben center z digitalizacijo celotnega procesa bomo postavili v Ormožu in s tem postali samooskrbni z glavno surovino za proizvodnjo montažnih hiš. Nov proizvodni obrat predelave lesa bo tako povsem na novo postavljen in opremljen z vso potrebno sodobno opremo, tehnologijo in digitalizacijo proizvodnje od hloda do končnega produkta. Vključeval bo skladiščenje hlodov na prostem, razrez na posamezne produkte, naravno in tehnično sušenje lesa. Z novim lesnopredelovalnim centrom Žiher les v Ormožu bomo, med drugim, skrajšali transportne poti, kar je tudi namen sledenju trendov trajnostne gradnje. Tudi proizvodnja ne bo dodatno obremenjevala okolja."

Dobiček bodo vložili v razvoj

Podjetje Žiher, v fokusu katerega so zadnja leta projektiranje in uspešna gradnja nizko- ali skoraj ničenergijskih montažnih hiš, se ukvarja tudi s prodajo goriva, imajo lastno betonarno in gramoznico. Ob vsem zahtevnem delu pa se lahko postavijo kot družbeno odgovorno podjetje, saj so, med drugim, generalni sponzor ženskega rokometnega kluba Ptuj-Ormož, pogodbo o sodelovanju so sklenili s Kristjanom Čehom, vrhunskim metalcem diska, finančno podpirajo glasbeni festival Arsana in so že leta sponzorji ženskega teniškega turnirja v Portorožu.

Petovia, manjša med pestro ponudbo hiš podjetja Žiher 
Arhiv podjetja Žiher

"To leto pričakujemo za enajst milijonov evrov prihodkov in kakih 300 tisoč evrov dobička, kar bomo vložili v svoj nadaljnji razvoj," pravi sogovornik iz podjetja, ki je bilo letos povabljeno v Slovenski poslovni klub, kjer se je pridružilo krogu vodilnih gospodarstvenikov in slovenskih podjetij. "Gre za krog podobno mislečih ljudi, ki se soočamo s podobnimi izzivi - in prepričan sem, da bomo skupaj lahko naredili korak naprej v luči razvoja slovenskega gospodarskega razvoja," dodaja Marko Žiher.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta