(FOTO) Digitalne cenovke: Ekipa mariborskega startupa pomaga pri transformaciji klasične trgovine

29.10.2021 06:00
Ko je kitajski tehnološki velikan Xiaomi septembra odprl svojo prvo fizično trgovino v Mariboru, so imeli kupci med drugim možnost v živo spremljati število artiklov, ki so še na voljo po posebni otvoritveni ceni. To so jim omogočale digitalne cenovke, plod razvoja ekipe mariborskega startupa Agitron, ki si po nekaj pilotnih projektih tudi z nekaterimi drugimi trgovci tako utira pot na trg.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Digitalne cenovke z le nekaj kliki omogočajo spreminjanje cen tako v zalednem sistemu kot na prodajnih policah.
 
Andrej Petelinšek

Omenjena funkcionalnost je le ena od prednosti prilagodljivih digitalnih cenovk, ki se zdaj vsak torek popoldne, ko imajo v Xiaomijevi trgovini vesele nakupovalne urice, izkazujejo tudi s preprostim dodajanjem akcijskih cen k rednim cenam. Proces je enostaven in se zgodi hkrati v zalednem sistemu in na prodajnih policah. S tem ekipa po besedah Aleša Zorca, v Agitronu odgovornega za razvoj posla in prodajo, nekako ruši prepričanje izumitelja klasičnih cenovk, namreč, da smo pred bogom in pred ceno vsi enaki. "Koncept fiksnih cen pravzaprav izvira iz sodobne preteklosti, kajti barantanje in koncept dinamičnih cen sta bila v družbi v veljavi bistveno dlje časa kot fiksne cene," pravi Zorc in omenja teorijo, da so fiksne cene pravzaprav posledica poenostavljanja računovodskih opravil, predvsem z vidika knjiženja.

Spletna trgovina podaljša prodajne police v neskončnost

Se pa danes zelo spreminja tudi trgovina, ki vpeljuje tako imenovano večkanalnost (omnichannel), gre torej za prepričanje, da ne obstajata več klasični online in klasični offline prodajni kanal. "Ta dva kanala je treba brez nekih trenj povezovati," je jasen sogovornik, ki omeni, da se je izkušnja iskanja informacij o ceni po zaprtju s spleta prenesla tudi v fizične trgovine. "Fizične trgovine se transformirajo, postajajo bolj 'showroomi', torej razstavni prostori, kamor gremo izdelek, ki nam je zanimiv, pogledat, ga otipat, saj smo ljudje senzorna bitja. Še posebej moški kupci pred nakupom peljemo miselne procese, si vzamemo čas za premislek, potem pa je predvsem od narave kupca odvisno, kje se bo zgodil nakup; sploh če je cena enaka, kupec v trgovini izdelek dobi takoj in ga lahko tudi takoj uporabi," razlaga Aleš Zorc.

Ekipa Agitrona so (z leve proti desni) Dejan Đorđević, ki skrbi za marketing in razvoj trga, Aleš Zorc, ki je odgovoren za poslovni razvoj in prodajo, direktor Marko Liccardo, Darko Lačen, vodja razvoja programske opreme, in Niko Kovačič, ki skrbi za razvoj zaledne programske opreme.
 
Agitron

Z vidika trgovca je showroom torej prvi stik s kupcem, kjer je mogoče izpostaviti določene artikle, medtem ko spletna trgovina, tako sogovornik, podaljša trgovčeve police v neskončnost. "Lepota povezovanja spletne trgovine pa je, da se takoj, ko se kupec poveže, aktivirajo orodja digitalnega marketinga; nekaj, kar je kupec videl v trgovini, pogledal v spletni trgovini, se da uporabiti in nadgraditi v marketinške aktivnosti," pravi Zorc in dodaja, da se tudi v fizični trgovini vedno bolj uveljavljajo prijemi, ki so na spletu samoumevni. Ali si torej podobno kot pri več zaporednih klikih na določen artikel na spletu lahko tudi v fizični trgovini ob večkratnem pogledu na določen artikel obetamo dvig njegove cene? "S stranko, ki bi imela tako agresivno cenovno politiko, da bi na primer trije pogledi na artikel že dvignili njegovo ceno, kajti potem interes očitno je, še nismo imeli stika," pravi Aleš Zorc, za Xiaomi pa dodaja, da je idealna stranka, ki zelo jasno ve, kaj si želi s sistemom, ki jim ga ponuja Agitron. "Nam je Xiaomi v marsičem dal misliti, kje vse so še razsežnosti uporabe naših rešitev," pravi član ekipe, ki je med drugim razvila tudi izjemno natančen sistem za spremljanje gibanja kupcev med policami v trgovini. A če se je včasih možnost meddnevnega spreminjanja cen zdela nemogoča, zdaj vesele nakupovalne urice dokazujejo, da je mogoče prav to. Kar bi bilo sicer s papirnatimi cenami zelo zamudno.

Kupci ne zaupajo trgovcem, ki nimajo poenotenih cen

Pri tem pa je ključno še nekaj ... "Glede na raziskave, ki kažejo, da kupci ne zaupajo trgovcem, ki nimajo enakih cen na spletu in v fizični trgovini, je sinhronizacija cen zelo pomembna, saj sicer lahko trgovec odtuji svojega kupca," pravi Aleš Zorc. Dodaja, da je prednost dinamičnega spreminjanja cen tudi možnost testiranja s ceno, da trgovec glede na njeno elastičnost najde tako imenovani sweet spot, torej točko, kjer se kupci najbolje odzovejo. Hkrati sledljivost takšnih sistemov omogoča tudi spremljanje zaloge, da se trgovcu ob koncu leta ne zgodi polno skladišče, ki bi nato terjalo radikalno zniževanje cen. Je pa to s klasičnimi cenovkami zelo težko. "Trgovci se pogosto ne odločajo za spreminjanje cen, ker je proces spreminjanja cen dražji, kot bi bil prihranek oziroma dodaten zaslužek zaradi znižanja cen artiklov," pravi sogovornik, ki si z ekipo želi tudi opremljanja bodočih Xiaomijevih trgovin.

Trgovine postajajo vse bolj razstavni saloni, ki služijo ogledu in otipu izdelka, nakup se pogosto zgodi na spletu.
 
Andrej Petelinšek

Prav mladost ekipe in njen zagon ter ustreznost s konceptom blagovne znamke Xiaomi so bili ključni razlogi, da je podjetje Colby, maloprodajni partner Xiaomija v Sloveniji, za partnerja pri opremi trgovine izbralo Agitron. "Ekipa nam je bila sposobna zagotoviti sistem, ki nam omogoča hitre menjave cen izdelkov, vidimo pa še možnost vpeljave določenih njihovih naprednejših rešitev," pravi Boštjan Brumen, vodja razvoja v Colbyju. Morda pa bo priložnost za širitev tudi na sosednjo Hrvaško, kjer Xiaomi ima fizične trgovine, ne pa tudi digitalnih cenovk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta