(FOTO) Pred zasloni na dotik: V pokoj šli nekoč zelo popularni mobilniki, na katere so prisegali predvsem poslovneži

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.01.2022 13:45

Ikoničnih mobilnih telefonov, ki so bili nekdaj vseprisotni, njihovi lastniki danes ne morejo več uporabljati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Podjetje BlackBerry Ltd. je dokončno upokojilo svoje mobilne telefone z operacijskim sistemom BlackBerry OS. Njihovi lastniki jih tako od včeraj ne morejo več uporabljati za telefoniranje, pošiljanje kratkih tekstovnih sporočil, dostop do interneta in druga opravila. Niti nujne medicinske pomoči ni več mogoče priklicati. Mobilniki z majhno fizično tipkovnico QWERTY so bili svojčas zelo priljubljeni, predvsem med poslovneži, ki so si v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja želeli zapustiti pisarno in delati na daljavo, pri tem pa vseeno imeti dostop do orodij, ki so jih uporabljali na svojem osebnem računalniku. Predvsem pionirska potisna e-pošta in storitve za takojšnje sporočanje BBM je imela legije oboževalcev.

Reuters

Na začetku drugega tisočletja so bili mobilniki BlackBerry statusni simbol Wall Streeta, z njimi so se mnogi kratkočasili v poslovnih salonih na letališčih, čakajoč na svoj polet, poleg poslovnežev so jih radi v roke vzeli novinarji in politiki. Nanje so prisegali tudi zvezdniki kot je Kim Kardashian, uporabljal ga je celo nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, predvsem zahvaljujoč velikemu ugledu na področju varnosti. Ko je podjetje, ki se je takrat imenovalo Research in Motion (RIM), bilo leta 2012 na vrhuncu, je njihove mobilnike uporabljalo več kot 80 milijonov ljudi. BlackBerry je izgubil naklonjenost uporabnikov s prihodom Applovih iphonov z zaslonom na dotik in konkurenčnih naprav Android.

Ob tem sicer velja spomniti na prepričanje tedanjega vodstva podjetja, da ki Applovega iphona ni videlo kot grožnjo blackberryju predvsem zaradi, kot so dejali, pomanjkljive varnosti, izjemno skromne avtonomije baterije, še najbolj pa zaradi za dotik občutljive tipkovnice, v katero tedaj ni verjel nihče. A zdaj je že nekaj časa jasno, kako se je zaključila zgodba.

Pametni mobilniki BlackBerry, ki jih je proizvajalec Research in Motion (RIM) predstavil januarja 2012.

Reuters

Neuporabni so z včerajšnjim dnem postali mobilniki s sistemi BlackBerry 10, 7.1 ali starejšimi. Podjetje je sicer svoj zadnji operacijski sistem izdalo davnega leta 2013, da bodo podporo starejšim modelom s pričetkom letošnjega leta ukinili, pa so napovedali že septembra 2020. 

Družba je svoje delovanje medtem preusmerila v kibernetsko varnost in ponujanje programskih varnostnih rešitev korporacijam in vladam širom sveta, iz sveta izdelave mobilnih telefonov pa so se umaknili že leta 2016. Licenco za blagovno znamko so prodali kitajskemu podjetju TCL (partnerstvo se je izteklo leta 2020), pozneje pa družbi OnwardMobility, startupu iz Teksasa, ki razvija 5G BlackBerry napravo z nameščenim operacijskim sistemom Android. BlackBerry mobilniki z Androidom bodo še naprej delovali, svoje različice za uporabo v omrežjih pete generacije pa pri OnwardMobility (še) niso predstavili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta