(INTERVJU) Richard Žigmund: Vrednost podjetja ustvarjajo ljudje, ne stroji

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
03.06.2024 14:13

S predsednikom skupine SHP, katere del je Paloma d. d., o poslovanju v negotovih razmerah, sklenjenem investicijskem ciklu in izzivih v papirniški industriji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paloma bo sedaj tehnološko konkurenčna vsaj deset let ali več, izkoristiti pa želimo tudi njeno geografsko lego med Avstrijo, južno Nemčijo, severno Italijo in vzhodno Evropo.
Arhiv Palome

V preteklem letu smo bili v Sloveniji priče znatnemu povišanju cen energentov. Kako se je to odrazilo na poslovanju Palome?

"Lani pravzaprav cene energentov niso več naraščale, to se je dogajalo leto prej, v 2022. Cene elektrike in plina so tedaj rasle mesec za mesecem, proti koncu leta se je rast umirila in v letu 2023 so cene začele padati. Ko so rasle, se je to seveda poznalo v poslovanju, del stroška smo morali prenesti v končno ceno izdelkov. To smo storili v več valovih in z zamikom treh ali štirih mesecev. Najprej smo poskušali ublažiti višanje cen na strani stroškov proizvodnje, nato smo se s prodajalci naših izdelkov pogajali za zvišanje cen, a letna bilanca 2022. je bila negativna. Ko so cene energentov v letu 2023 začele padati, pa so trgovci zahtevali znižanje cen izdelkov. Tudi to smo storili z zamikom dveh ali treh mesecev in s tem nekoliko profitirali."

Kakšne so razmere na trgu energentov v letošnjem letu?

"Letos so cene energentov zmerne, vendar precej nihajo. V enem dnevu se lahko cena elektrike spremeni od 10 evrov za megavat do 120 evrov za megavat, vzrokov za to je več: na tržišče slabo vplivajo vojne, nihanja v proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije in podobno."

"V takem okolju sem vesel, da imamo na območju nekdanje Jugoslavije stabilen tržni delež. Vendar ta ni zgolj posledica slovesa iz preteklosti, zanj moramo vsak dan trdo delati," pravi Richard Žigmund.
Andrej Petelinsek

V intervjuju za naš časopis leta 2021 ste napovedovali obsežne investicije v Palomo, vendar ste obenem dejali, da je treba prej izpolniti nekaj pogojev, predvsem zaradi utesnjenosti tovarne. Kako ste izpolnili te pogoje?

"Investicije so sedaj zaključene, projekt pa je bil precej obsežen. Morali smo podreti stare zgradbe in zamenjati papirne stroje in linije, v katere se 40 let ni vlagalo, obenem pa je morala proizvodnja teči nemoteno. Kot bi popolnoma renovirali hišo, v kateri živimo. Slovenska vlada nas je pri projektu podprla s subvencijami, pomagali so nam tudi lastniki, ECO-investment, saj so se strinjali z višjo ceno projekta od predvidene. Od vstopa v Palomo do sedaj so vložili približno 138 milijonov evrov. Zaposleni v začetku niso bili prepričani o naših namenih, zdaj pa je vzdušje v tovarni precej boljše, ljudje cenijo, kako smo prenovili prostore in stroje."

V začetku junija odpirate dve novi konfekcijski liniji in novo skladišče gotovih izdelkov. Zakaj so bile te investicije potrebne?

"Če smo natančni, sta novi konfekcijski liniji začeli delovati konec minulega leta, toda ker sta precej dolgi in kompleksni, smo potrebovali nekaj časa, da sta dosegli polno kapaciteto proizvodnje. Ena linija lahko izdela 20.000 ton letno, kar je precej več od starejših linij, ki so izdelale 10.000 ton letno. Na linijah še prilagajamo nastavitve, da bosta ves čas delovali na polno. Poleg tega moramo še usposobiti zaposlene, osvojiti in prilagoditi opremo, da bo vsak korak v procesu usklajen s predhodnim in naslednjim.

S sodobnimi stroji bomo torej na istem prostoru, z enako količino surovin in z enakim številom zaposlenih podvojili proizvodnjo. Zlasti pri prostoru smo precej omejeni, zato smo morali v preteklosti nekatere dele proizvodnje in skladišča seliti na druge lokacije, v Ceršak in Šentilj, to pa je zahtevalo veliko sredstev za logistiko. Pomanjkanje prostora smo zdaj obrnili sebi v prid in ustvarili zelo kompaktno tovarno, kjer je vse na enem mestu. V novi visoki stavbi skladišča gotovih izdelkov je obenem vse delo avtomatizirano, izdelki pridejo s proizvodne linije na paletah direktno v skladišče in se tako kasneje tudi naložijo na tovornjake. Ker ni dela človeških rok, tudi ni možnosti za poškodbe in človeške napake. Poleg tega v vsakem trenutku vemo, kaj se kje nahaja. Naša proizvodnja je sedaj cenovno učinkovita in okolju prijazna."

Ali se papirniška industrija pri načrtovanju razvoja ozira na želje in pričakovanja trgovcev na drobno oziroma uporabnikov? Kake so te želje, kako jih ugotavljate?

"V osnovi seveda upoštevamo njihove želje. Paloma je bila vodilni proizvajalec higienskih izdelkov v regiji, že preden jo je kupil Eco-Investment in jo vključil v skupino SHP Group. Eco-Investment ima veliko izkušenj s proizvodnjo raznih vrst papirja v srednji in vzhodni Evropi, zato je strateški lastnik. Paloma je bila samostojna tovarna, z vključitvijo v skupino pa je veliko pridobila. Spremenil se je denimo način prodaje: prej se je Paloma zanašala na distributerje, v okviru skupine pa imamo svoje prodajnike na vsakem tržišču, na katerem smo prisotni. Ti zastopajo naše interese in nam tudi bolje posredujejo odzive trgovcev.

Richard Žigmund: "Tesno sodelujemo z univerzami in jim ponujamo svoje znanje in izkušnje, študenti pa lahko pri nas opravljajo prakso ali raziskujejo za diplomsko nalogo."
Arhiv podjetja

V stikih s trgovci pa tudi lažje spremljamo želje in pričakovanja uporabnikov, saj vodijo statistike o prodaji izdelkov. Najpomembnejše merilo uspešnosti je količina prodanih izdelkov v primerjavi s konkurenco. Tudi trgovci želijo čim več prodati in zadovoljiti svoje kupce, zato smo v tem čolnu skupaj. Lahko jim prisluhnemo, ker smo strokovnjaki za papirne izdelke. Kjer želijo ljudje najnižjo ceno, zanje ustvarimo izdelke, ki so najcenejši na prodajni polici. V drugi vrsti trgovin potrošniki pričakujejo najvišjo kakovost ali največjo količino, da jim ni treba pogosto nakupovati, ali se posebej ozirajo na trajnost. Uporabniki imajo torej različne želje, vse bolj pa prihajajo v ospredje zelene in okoljske teme. Mladi se o tem učijo že od vrtca, in ko bodo sami začeli nakupovati, jim bodo pomembna vprašanja, ali sta izdelek in embalaža reciklirana, koliko vode in energije se porabi za proizvodnjo, katero energijo uporabljamo, ali je proizvodnja okolju prijazna in podobno. V okviru skupine lahko zagotovimo izdelke iz stoodstotno recikliranih materialov in na nekaterih tržiščih jih že zahtevajo in so pripravljeni zanje plačati več. Vsekakor spremljamo ta razvoj in vlagamo v okolju prijazno tehnologijo, trajnostne surovine in človeku prijazno proizvodnjo."

Kje je položaj Palome na tržišču v regiji?

"Kot sem že dejal, je bila Paloma zmeraj vodilna znamka na tržišču in ta položaj še utrjujemo, obenem pa proizvajamo tudi izdelke nekaterih trgovskih blagovnih znamk. Ugotavljamo, da je tržni delež blagovne znamke Paloma precej stabilen, čeprav bi si seveda želeli, da bi rasel. Toda trgovske blagovne znamke so vedno močnejše, vsak trgovec postavlja v ospredje svojo znamko, in v takem okolju sem vesel, da imamo na območju nekdanje Jugoslavije stabilen tržni delež. Vendar ta ni zgolj posledica slovesa iz preteklosti, zanj moramo vsak dan trdo delati. Nenehno vlagamo v blagovno znamko Paloma, katere izdelki ponujajo preprosto rešitev za vsakodnevne potrebe. Veliko truda vlagamo v razumevanje potrošnikov ter z močno digitalno komunikacijo preko različnih kanalov gradimo odnose z njimi."

Kakšni so vaši načrti, vizija za prihodnost?

"Nekaj sem jih že omenil, zato bom povzel: Paloma bo sedaj tehnološko konkurenčna vsaj deset let ali več, izkoristiti pa želimo tudi njeno geografsko lego med Avstrijo, južno Nemčijo, severno Italijo in vzhodno Evropo. V radiju 500 kilometrov želimo postati prva izbira trgovcev. Ne želimo prodajati na oddaljenih trgih ali popolnoma spremeniti asortimana. Želimo izdelovati vsakodnevne potrebščine najboljše kakovosti, s katerimi bodo ljudje zadovoljni, in za to imamo dobre pogoje. Na naši strani so tradicija in zelo usposobljeni zaposleni, ki znajo izdelovati vrhunski higienski papir, kar sploh ni tako lahko, kot je videti."

Paloma, nova tehnologija, nova linija
Arhiv Palome

Kako zagotavljate stabilno kadrovsko politiko?

"Odnosi z zaposlenimi in sindikatom v tovarni so zelo dobri, spoznali so, da smo naredili nekaj dobrega. Čaka pa nas zamenjava generacij, povprečna starost zaposlenih je precej visoka, zato se trudimo pritegniti mlajše zaposlene in jim predati znanje in izkušnje. Sodobnejši stroji zahtevajo nekoliko drugačno znanje, zato potrebujemo vrhunsko izobražene delavce. S tem izzivom se trenutno soočamo. Zato tesno sodelujemo z univerzami in jim ponujamo svoje znanje in izkušnje, študenti pa lahko pri nas opravljajo prakso ali raziskujejo za diplomsko nalogo. Bodočih zaposlenih ne iščemo le v lokalnem okolju, temveč tudi v drugih državah, tako se izmenjuje znanje v okviru skupine SHP Group. Ugled Palome se z zadnjimi investicijami in napredkom izboljšuje, še vedno pa nismo dosegli cilja, da postanemo najboljši zaposlovalec in pritegnemo najbolj sposobne sodelavce. Vrednost podjetja ustvarjajo ljudje, ne stroji. Mladi in sposobni zaposleni bodo

zagotovili prihodnost tovarne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta