Kaj ugledni delodajalci pričakujejo od zaposlenih

Tanja Fajnik Milakovič
27.07.2021 06:00
Če se potegujete za službo v katerem izmed uglednih podjetij, se dobro pripravite na razgovor. Pridobiti morate čim več informacij o podjetju in njegovih vrednotah, priporočljivo je tudi opraviti psihometrično testiranje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delodajalci od zaposlenih pričakujejo predvsem, da so odgovorni, samoiniciativni, pripravljeni pridobivati nova znanja, dobro delovati v timu in si med seboj pomagati.
Shutterstock

Slovenska raziskava Ugled delodajalca 2020 je pokazala, da iskalci zaposlitve dajejo prednost delodajalcem, ki izkazujejo spoštovanje do zaposlenih, omogočajo strokovno usposabljanje in razvoj, ponujajo okolje, ki je prijazno za delo, zagotavljajo varnost zaposlitve in možnost dobrega zaslužka. Kaj pa v teh podjetjih pričakujejo od zaposlenih? Preberite, če se v katerem od njih potegujete za prosto delovno mesto.

​Zavarovalnica Sava: Sprejemanje naših vrednot

Slovenski delodajalci, ki so prejeli naziv ugledni delodajalec 2020, od zaposlenih pričakujejo predvsem, da so odgovorni, samoiniciativni, pripravljeni pridobivati nova znanja, dobro delovati v timu in si med seboj pomagati, je pokazala anketa zaposlitvenega portala MojeDelo. Prednost pri delodajalcih imajo kandidati, ki imajo enake vrednote in se bolje vključijo v kulturo podjetja. Zato tudi nasvet: preden se odpravite na razgovor za novo službo, je dobro dobiti čim več informacij o podjetju, v katerem bi radi delali. Priporočljivo je tudi opraviti psihometrično testiranje in tako izvedeti, katere so vaše prednosti in močne plati. Najbolj izražene kompetence nato izpostavite na razgovoru za službo in se na tak način dokažite, da se ujemate z delovnim mestom, na katero se prijavljate.

Na seznamu uglednih delodajalcev je tudi Zavarovalnica Sava. "Od zaposlenih pričakujemo predvsem, da se poistovetijo z našimi vrednotami. To pomeni, da so odgovorni, samoiniciativni, strokovni, pripravljeni osvajati nova znanja in kompetence, dobro delovati v timu in si med seboj pomagati ter da jim je pomemben pošten in iskren odnos," je povedala Maruška Vihar, direktorica kadrovske službe pri Zavarovalnici Sava. "Kompetence, ki so na trgu dela zaželene, se spreminjajo, saj se tudi poklici in delovna okolja spreminjajo hitreje kot v preteklih obdobjih. Zavarovalništvo spada med sektorje v Sloveniji, ki se najbolj intenzivno digitalizirajo. Med trendi, ki bodo zaznamovali zavarovalništvo v nekaj prihodnjih letih, je v ospredju tehnologija, saj bo odigrala pomembno vlogo. Osredotočenost na stranko postavljamo v središče našega poslovanja. Prav zaradi tega je poudarek pri izbiri kandidatov za zaposlitev pri nas povsem odvisen od profila delovnega mesta. Vsekakor pa nam je uvodoma skupno in pomembno, kako se lahko kandidat poistoveti z našo kulturo in vrednotami."

Velik poudarek dajejo zadovoljstvu zaposlenih in takšnih si želijo, saj se zavedajo, da je njihov uspeh odvisen od motiviranosti in zadovoljstva. "Tako, kot smo osredotočeni na razumevanje želja in potreb strank, sta aktivno poslušanje zaposlenih in dvosmerna komunikacija dragocen vir informacij in mnenj. Zato vse aktivnosti za zaposlene stalno nadgrajujemo. Spodbujamo kreativnost, radovednost, strast do dela in učenja, saj verjamemo v razmišljanje izven okvirjev. Spodbujamo povezanost in vlagamo v našo kulturo. Sodelavcem nudimo podporo pri kariernem razvoju, harmoniji med delovnim in zasebnim časom, finančno varnost in podporo pri vseh izzivih življenja. Pri nas niso nikoli sami," dodaja Viharjeva.

 

​Lumar: Ključna je sposobnost timskega dela

Za uglednega delodajalca velja tudi podjetje Lumar. Katere kompetence kandidatov jih najbolj prepričajo? "Pri kandidatih nam je zelo pomembna kompetenca timskega dela, saj je hiša kompleksen izdelek, pri katerem je potrebno sodelovanje strokovnjakov z različnih področij in raznovrstnih znanj. Prav tako je zelo pomembna kompetenca upravljanje časa in prioritet ter sposobnost razumevanja stanja, izvedbe aktivnosti in uvajanja izboljšav, ki so pomemben del naše konkurenčne prednosti, razvoja in rasti," pravi Matjaž Merkan, direktor za podporo poslovanju.

Pri izbiri kandidatov je tudi zanje odločilno, da so posameznikove osebne vrednote skladne z vrednotami in kulturo podjetja. Seveda pa so pomembni vidiki pri izbiri novega sodelavca tudi motivacija, pripravljenost za nove izzive in osebni razvoj ter širina novih znanj in izkušenj, ki dopolnjuje obseg že obstoječih kompetenc v podjetju. Zanje je dober zaposleni usmerjen k strankam, je zavzet, proaktiven in odgovoren, pripravljen se je učiti, je pobudnik izboljšav in odličen član tima, ki spodbuja timsko delo, sodelovanje in dobre odnose. Je spodbujevalec trajnostnega razvoja.

Kaj svojim zaposlenim ponujajo? "Naš glavni adut je dolgoročna socialna varnost, kar se sliši samoumevno, a ni vedno tako. Še posebno ne v gradbeništvu. Zavedamo se, da so le motivirani in zadovoljni zaposleni izjemnega pomena za doseganje zastavljenih ciljev podjetja. Zato vsi sodelavci po zaključeni poskusni dobi dobijo pogodbe za nedoločen čas. Povprečna plača v podjetju je višja kot v primerljivih podjetjih, zaposlene za uspešno delo v obliki stimulacij nagrajujemo tudi že tekom leta. Izplačujemo tudi višji regres od zakonskega minimuma in nagrado v obliki dela plače za poslovno uspešnost," pojasni Merkan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta