Kdo so najslabši vozniki v Evropi? Slovencev ni na spisku, ker ...

DR
13.06.2022 18:32

Zdi se, da so do drugih, pa tudi do sebe, najbolj kritični Grki. Francozi za volanom naj bi bili pod hudim stresom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O gestikulaciji voznikov v anketi k sreči niso spraševali.
Profimedia

Nameravate letošnje poletne počitnice preživeti v kateri od evropskih držav? Potem se na cestah pazite agresivnih, nevarnih in pijanih voznikov. Da so res slabi vozniki, o sebi pravijo Evropejci kar sami. Najnovejša raziskava je po poročanju televizije CNN pokazala, da ima 79 odstotkov Evropejcev zelo slabo mnenje o evropskih voznikih, čeprav jih po drugi strani 97 odstotkov kar ne more prehvaliti svojih odličnih vozniških sposobnosti. Anketo, v katero je bilo vključenih 12.400 Evropejcev, je naročila francoska družba Vinci Autoroutes, ki upravlja francoske avtoceste. Opravilo jo je podjetje za javnomnenjske raziskave Ipsos, ki je najmanj tisoč prebivalcev vsake od enajstih evropskih držav povprašalo po njihovih lastnih vozniških navadah ter po vozniških navadah njihovih rojakov in prebivalcev drugih držav.

Kot kaže, utegnejo biti turisti precej presenečeni. Neverjetnih 42 odstotkov Poljakov namreč meni, da za volanom "nihče ne vidi dlje od svojega nosu". Enakega mnenja je le sedem odstotkov Špancev, medtem ko četrtina vprašanih Britancev meni, da za volanom ljudje niso enaki kot takrat, ko ne vozijo. Raziskovalci so preučili tudi stereotipe, povezane z narodnostjo voznikov, in izkazalo se je, da so večinoma resnični. Samo 16 odstotkov italijanskih voznikov je denimo dejalo, da so njihovi rojaki za volanom uglajeni, medtem ko je 14 odstotkov francoskih šoferjev menilo, da so Francozi, ko sedijo za volanom, pod hudim stresom. Britanci so bili po pričakovanjih najbolj samokritični, saj so priznali, da je le 68 odstotkov njihovih rojakov za volanom dovolj pozornih, manj kot polovica pa jih je mirnih in vljudnih.

Toda ob ocenjevanju vozniških sposobnosti voznikov v drugih državah je bila stvar malce drugačna. Nemci, znani po svojih avtocestah (skoraj) brez omejitev hitrosti, so ocenili, da je samo 30 odstotkov voznikov iz drugih držav agresivnih, še manj pa jih je po njihovem mnenju neodgovornih.

Najmanj predsodkov imajo Španci in Britanci. Sedemdeset odstotkov Britancev je imelo negativne pripombe glede vozniških sposobnosti drugih Evropejcev. To se sicer sliši veliko, toda počakajte, da spoznate podatke o drugih. Če se to poletje odpravljate v Grčijo, se pred odhodom dobro naspite, popijte močno kavo in poskrbite, da boste v kar se da dobri formi. Grki so bili najbolj kritični glede vozniških navad prebivalcev drugih držav, kar 91 odstotkov jih je druge Evropejce označilo za slabe voznike. Zelo kritični so bili tudi do lastnega vedenja za volanom. Kar polovica jih je poročala, da v avtu pogosto preklinjajo, hupajo, prehitevajo po napačnem voznem pasu. Radi se počasnežem pred seboj "prilepijo na rit" in stopijo iz avta, da se na štiri oči pomenijo z drugimi vozniki. Če ste torej namenjeni v Grčijo, nikar ne pozabite ves čas gledati v vzvratno ogledalo. Ali pa se raje odpravite na Slovaško, kjer vozniki običajno vzdržujejo varnostno razdaljo.

Grčija zaseda tudi prvo mesto po številu voznikov, ki med vožnjo uporabljajo telefon. Kar 77 odstotkov Grkov je priznalo, da med vožnjo telefonirajo, 83 odstotkov pa, da uporabljajo pametni telefon. Najbolje so se pri tem odrezali španski vozniki, saj jih pametni telefon med vožnjo uporablja 62 odstotkov. Grki so se izkazali tudi za najbolj nevarne voznike. Tretjina grških voznikov je namreč poročala, da velikokrat vozijo prehitro, prevozijo križišče pri rdeči luči, ne upočasnijo za znakom, ki opozarja na delo na cesti, in ne ohranjajo varnostne razdalje med avtomobili.

Slovencev v anketi niso upoštevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta