Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga: Prihodnost je v digitalizaciji

Nejc Strojnik
09.05.2022 05:49

Zadružništvo je na Koroškem prisotno že več kot 70 let, pri čemer je osrednji igralec Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, ki jo od lanskega avgusta vodi Boštjan Praznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Boštjan Praznik je s prihodom na čelo zadruge uvedel nekoliko drugačen pristop.
Nejc Strojnik

Glavni dejavnosti sta odkup mleka, živine in lesa ter poslovanje 18 tehničnih in živilskih trgovin, direktor pa zadrugo vidi kot pomembno organizacijo, ki kmete združuje v večjo celoto. "Več nas je, močnejši smo, večja je pogajalska moč," je jasen direktor Boštjan Praznik. "Pred tem sem 15 let delal v nabavni ekipi Spar Slovenija, zato je tudi moj pristop nekoliko drugačen. Velik poudarek namreč dajem konkurenci. Vseskozi jo je treba imeti na očeh, da lahko z njo tekmuješ. V nasprotnem primeru te hitro prehiti, zato se trudimo, da so naše cene konkurenčne, da imamo v trgovinah široko paleto proizvodov, tudi bolj specifičnih, ki jih drugi ne ponujajo. Naša prednost je dostopnost, saj smo prisotni na več lokacijah, seveda pa vseskozi delamo na tem, da servis še izboljšamo."

V zadnjih letih je zadruga imela nekaj težav z odhodi kmetov, saj glede mleka ni bila najbolj konkurenčna. A tudi ta trend se je zdaj obrnil, odkupna cena mleka se je lani zvišala za 14 odstotkov, za 35 odstotkov je zrasla cena govedine, povprečna odkupna cena lesa pa je višja za 46 odstotkov. "Zgodba z lesom je precej pogojena z naravnimi katastrofami. Lani večjih ujm ni bilo, pa smo vseeno odkupili okoli osem tisoč kubičnih metrov lesa več kot leto poprej. Krepi se prodaja lesa v Sloveniji, zato smo ga v Avstrijo izvozili manj. Za višjo odkupno ceno mesa pa je poskrbel nov pravilnik glede izbrane kakovosti, po njem morajo biti živali tudi rojene v Sloveniji, ne samo rejene in zaklane," razloži direktor, ki se strinja, da bi bila lahko odkupna cena mleka višja.

"Celotna branža je zaostajala, ne samo Mlekarna Celeia, katere večinski lastnik je naša zadruga. Sem pa zadovoljen z uspešnostjo tehničnih in živilskih trgovin. Oba stebra sta ustvarila pozitiven rezultat. V drugi polovici lanskega leta smo sicer imeli nekaj težav z dobavo umetnih gnojil, a smo vrzel uspeli pokriti z drugimi programi," je dejal Praznik in kot zgledno označil tudi sodelovanje s Trgovinsko zbornico Slovenije. "Všeč mi je, da nas usmerjajo, nam pomagajo, da so proaktivni. Glavna vloga zbornice je v tem, da nas povezuje, opominja, da česa ne zamudimo. Vedno se lahko obrnemo na njih, če imamo kakšne težave, pomagajo nam s pravnimi nasveti."

Direktor Praznik veliko prostora za napredek vidi v digitalizaciji, kjer da je zadruga podhranjena: "Izpeljati bomo morali večjo investicijo v računalniško opremo. Poenostavili bi radi procese, s čimer bi bili energetsko učinkovitejši in prijaznejši do okolja. Razmišljamo o brezpapirnem poslovanju, elektronskih računih in uporabi sodobnih možnosti, zaradi katerih bi delovni proces tekel še bolj tekoče." V prihodnosti bodo okrepili marketing, izboljšali komunikacijo s člani, ki bo potekala prek SMS-sporočil, v naslednjem koraku pa resno razmislili o spletni trgovini. Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga je imela konec lanskega leta 127 zaposlenih, direktor pa izpostavlja, da se bo njihova starostna struktura zaradi odhodov v pokoj v prihodnjih petih letih precej spremenila, pomladila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta