Podjetje Tridex: Občutijo pomanjkanje materialov, vprašljiv je tudi transport

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.03.2022 07:05

Prav tako so nekateri prevozniki s povezavami znotraj drugih držav EU zaobšli Slovenijo, opaža podjetnik Martin Križanič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V razmahu gradnje avtocestnega omrežja in so bili v podjetju Tridex pri gradnji avtocest in tunelov dobavitelji različnih materialov.
Dars

Martin Križanič je prokurist in družbenik v mariborskem podjetju Tridex, kjer se ukvarjajo z nespecializirano trgovino na debelo. Podjetje je bilo kot družba z omejeno odgovornostjo ustanovljeno leta 1989. Za podjetje Tridex je po besedah Križaniča značilno, da je mikro podjetje, ki se ukvarja z nišnimi produkti. Tudi z napravami in materiali, ki niso dobavljivi po spletu. Lastne proizvodnje, tako sogovornik, sicer nimajo, so pa svoj čas izvajali storitve, a ker je bilo vedno težje dobiti ustrezen kader, so zdaj zgolj še zastopniki. "Vseskozi smo poslovali pozitivno, a si do zdaj kot lastnik nisem izplačal niti evra," pojasni Križanič.

Pri poslovanju so previdni

"Pri nas dobiš tudi le eno ploščo ali pa le en zavoj varilne žice, kar je dobrodošlo za mikro in srednje velika podjetja, s tem se namreč večji trgovci ne ukvarjajo," pove Martin Križanič.
Igor Napast

Trenutno so v podjetju Tridex zaposleni trije, še pred koronsko krizo jih je bilo pet. "V podjetju Tridex smo imeli tri obdobja. V prvem smo veliko delali na zaključnih gradbenih storitvah, ko smo dobavljali veliko materiala za področje nizkih gradenj. Tega je bilo še posebno veliko, ko je bila v Sloveniji v razmahu gradnja avtocestnega omrežja in smo bili pri gradnji avtocest in tunelov dobavitelji različnih materialov SCT-ju in Primorju," pravi sogovornik in doda: "Zdaj se največ ukvarjamo z materiali in polproizvodi iz plastike, saj dobavljamo različne plastične plošče in palice. Med našimi največjimi kupci sta gornjeradgonski Rosenbauer in murskosoboški Roto, v manjši meri pa še mariborski Mikro+Polo. Specializirali smo se na manjše kupce, naši dobavitelji pa so pretežno iz Nemčije in Avstrije. Naša posebnost je, da pri nas dobiš tudi le eno ploščo ali pa le en zavoj varilne žice, kar je dobrodošlo za mikro in srednje velika podjetja, s tem se namreč večji trgovci ne ukvarjajo."

Če prvo leto epidemije na poslovanje še ni tako vplivalo, se je padec bolj poznal v letu 2021. "Sedaj bi lahko poslovno zacveteli, a le, če ne bi bilo pomanjkanja reprodukcijskega materiala - plastike, granulatov. Vprašljiv je tudi transport, saj so se slovenski prevozniki preusmerili na nekatere povezave znotraj drugih držav EU in ob tem zaobšli Slovenijo," pojasni sogovornik.

S članstvom v Trgovinski zbornici Slovenije so pridobili tudi poslovne kontakte

Pri svojem poslovanju so, tako Križanič, previdni in veliko denarja dajejo tudi v t. i. rezervni sklad. "Že od ustanovitve smo člani Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) in s članstvom smo pridobili marsikateri poslovni kontakt," pove direktor in pripomni, da so članstvo v zbornici, kjer je že osmo leto tudi predsednik nadzornega odbora, izkoristili za različna izobraževanja. TZS je pisana na kožo predvsem mikro in srednje velikim (trgovskim) podjetjem, meni Martin Križanič.

V drugem Križaničevem podjetju N.B.S. se ukvarjajo s spajanjem in rezanjem plastičnih materialov. Tam prodajajo posebna orodja in aparate za varjenje in razrez plastike. Tretje Križaničevo podjetje, Geis, kjer je 25-odstotni lastnik, 75-odstotni pa nemški zasebni partner, je "speče" podjetje, ki se je sicer ukvarjalo s storitvami v gradbeništvu in z geosintetičnimi instalacijskimi sistemi. Ob vprašanju kako naprej, Križanič, ki je star 78 let, pove, da zdaj razmišlja tudi o prodaji svojih podjetij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta