Mešane ekipe so strokovno in poslovno uspešnejše

Tina Recek Tina Recek
08.03.2023 16:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Potrebujemo vrsto ukrepov, ki bodo naslavljali tako najmlajše, njihove učitelje, starše kot ženske, ki so že na trgu dela," je dejala ministrica za digitalno prepobrazbo dr. Emilija Stojemnova Duh.
Marko Arandjelović/ Demo Studio

Ob mednarodnem dnevu žena je Ministrstvo za digitalno preobrazbo organiziralo dogodek DigitALL: za več žensk v IKT - skupaj za dvig konkurenčnosti IKT-sektorja v Sloveniji, kjer so se s strokovnjaki iz gospodarstva, nevladnih organizacij, akademske sfere in vladnih vrst pogovarjali o izzivih, iskali rešitve in spoznali primere dobre prakse iz tujine. Za danes so že napovedali začetek priprave ukrepov.

Eden izmed glavnih ciljev Slovenije je do leta 2030 povečati število strokovnjakov informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v Sloveniji s sedanjih 4,8 odstotka na deset odstotkov. Pri tem je tudi želja povečanje števila strokovnjakinj v IKT-panogi, saj ima to pomemben vpliv na panogo in za družbo kot celoto. Raziskave namreč še vedno kažejo, da obstajajo velike razlike med spoloma pri specializiranih digitalnih veščinah; v Sloveniji je delež strokovnjakinj s področja IKT 17-odstoten, na ravni Evropske unije pa 19-odstoten.

Od leve: Tjaša Sobočan, ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija, dr. Janez Bešter, Fakulteta za elektrotehniko UL, in Katja K. Ošljak, Zavod Vsak.
Marko Arandjelović/Demo Studio

Ob srečanju je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh izpostavila strateški dokument, strategijo Digitalna Slovenija 2030, ki predvideva dvig deleža žensk v IKT-panogi na 25 odstotkov do leta 2030. "Tega ne bomo dosegli izključno z usposabljanji, temveč potrebujemo vrsto ukrepov, ki bodo naslavljali tako najmlajše, njihove učitelje, starše kot ženske, ki so že na trgu dela," je dejala ministrica. Glede najmlajših pa dodala, da so v načrtu izobraževalne delavnice za osnovnošolce že od prvega do devetega razreda, poudarek bo na dekletih. Cilj delavnic pa bo, da otroci prejmejo znanja s področja informacijske in podatkovne pismenosti, informacijske varnosti, logičnega razmišljanja in računalniškega programiranja. Torej, da otroci niso samo uporabniki tehnologije, temveč, da z njo tudi ustvarjajo.

Uspešno razbijajo stereotipe

Poleg tega načrtujejo izvedbo podobnega projekta kot ga je izpeljala Češka. Ta uspešen primer dobre prakse je orisal direktor tamkajšnje neprofitne organizacije Czechitas Ondřej Čejka. Po njegovih besedah so v manj kot desetih letih v IKT-programe vključili več kot šestdeset tisoč udeleženk s pomembnim ciljem - povečati raznolikost v svetu IKT in se zavzemati za višjo stopnjo digitalne strokovnosti med ženskami in v prihajajočih generacijah. "Do danes smo usposobili skoraj 65 tisoč ljudi, večinoma žensk, v digitalnih veščinah, od nadgradnje do ponovnega usposabljanja. Najbolj iskana področja usposabljanja so analiza podatkov, spletni razvoj in testiranje. Zdaj pripravljamo tudi pilotni program, osredotočen na kibernetsko varnost," je dejal Čejka. In dodal, da je veliko žensk, ki se usposablja prek njihovih programov, na starševskem dopustu ali jim grozi izguba službe, ker njihova delovna mesta izginjajo. Imajo več kot tisoč kariernih sprememb žensk z različnih področij, ki so s svojimi talenti okrepile IKT sektor. Te ženske tudi spremljajo. Po njihovih podatkih imajo na novem delovnem mestu od pet do deset odstotkov višjo plačo. "Naše uspešne študentke pomagajo razbijati stereotipe o vlogah v IKT-industriji in služijo kot vzor drugim ženskam. Verjamem, da je Czechitas lahko navdih pri izgradnji skupnosti, ki bo postopoma vodila do sprememb v sistemu in družbi," je zaključil predstavnik Češke.

Mešana vodstva so poslovno uspešnejša

Da v gospodarstvu nujno potrebujemo večje število IKT-strokovnjakov, kar je ključno tudi za mednarodno konkurenčnost Slovenije in aktivnosti povezovanja dobrih praks, je poudarila tudi Medeja Lončar, direktorica podjetja v Sloveniji in predsednica uprave Siemens, in izpostavila vlogo sistemskega pristopa, ki se začne že v rani mladosti, pri vzgoji deklic, nadaljuje skozi šolanje v osnovni in srednje šoli ter tudi skozi spodbujanje za vseživljenjsko učenje, prekvalifikacije in izpopolnjevanje v času delovne dobe. "Podjetja, ki imajo mešane time, so bolj profitabilna, mešana vodstva poslovno uspešnejša," še pravi Lončarjeva.

Dr. Janez Bešter s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pa poudarja, da so danes uspešni projekti lahko samo interdisciplinarni: "To pomeni, da združujemo več ved in je tako to področje bolj zanimivo tudi za ženski del populacije, ki morda ni navdušen nad strojno opremo in žicami. Drugi del je, da ugotavljamo, da so mešane ekipe strokovno in poslovno uspešnejše. Posledično rešujemo pomanjkanje tega kadra."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta