Nagrada za življenjsko delo Združenja Manager Branku Francu Selaku

Srečko Klapš Srečko Klapš
31.01.2024 15:24

Nagrajenec je že 55 let dejaven v podjetju Marmor Hotavlje. Po upokojitvi se je v času finančno-gospodarske krize vrnil v podjetje in ga rešil. Njihov kamen krasi tudi eno največjih jaht na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Franc Selak je nagrajenec Združenja Manager za življenjsko delo.

Združenje Manager priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2023 nocoj podeljuje Branku Francu Selaku, ki je že polnih 55 let dejaven v podjetju Marmor Hotavlje. Po končani srednji gradbeni šoli se je leta 1969 zaposlil v Marmorju Hotavlje in ob delu diplomiral na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Sprva je bil vodja obrata, nato je vodil montažo in proizvodnjo, skrbel za prodajo, vodil večje investicije, bil tehnični vodja in leta 1980 prevzel direktorsko mesto. Med pomembnejšimi projekti Marmorja Hotavlje je bila rezidenca takratnega iraškega zunanjega ministra. Druga prelomnica je bil konferenčni center hotela Sheraton v Zimbabveju, okrasili so ga z 10 tisoč kvadratnimi metri rdečega hotaveljskega marmorja. S kamnom so opremili tudi ljubljanski Cankarjev dom, hotel Kempinski v Minsku, hram Sv. Save v Beogradu. Iz njihovega kamna je tudi fasada na dunajskem Bussines park Vienna na Dunaju. 

Po številnih naročilih iz tujine je Marmor Hotavlje leta 1988 naredil razvojni korak, saj so pričeli s podzemnim pridobivanjem kamna, razvojem polimernih armiranih penobetonov, osredotočili so se na izdelavo masivnih elementov za obnovo obstoječih objektov in izdelkov najzahtevnejših oblik. Postali so tudi vodilno podjetje pri opremljanju notranjosti velikih jaht s kamnom. Do danes so opremili že več kot 140 mega jaht, med drugim so sodelovali pri gradnji največje in najprestižnejše zasebne jahte na svetu, dolge več kot 180 metrov.

Čeprav je Selak leta 2008 delno upokojil, se je pet let zatem, ko je podjetje gradbena kriza povlekla globoko v rdeče številke, vrnil v poslovni svet in začasno ponovno prevzel vodenje družbe. Ekipa podjetja z družino Selak na čelu je nase prevzela breme in se ga odločila rešiti. Poplačali so vse podizvajalce, plače v podjetju niso nikoli izostale, nihče ni ostal brez službe. Lani so dosegli 19 milijonov evrov prometa z dodano vrednostjo 57 tisoč evrov na zaposlenega. V petih letih so prihodki zrasli za več kot 60 odstotkov,  za investicije pa so namenili več kot 4 milijone evrov. Končali so energetsko sanacijo poslovnih prostorov, posodobili proizvodnjo z najnaprednejšo tehnologijo v svetu kamna in postavili nove skladiščne prostore. V zaključni fazi je tudi postavitev sončne elektrarne na strehi. Letos so zaposlili več kot dvajset novih sodelavcev, tako da je redno zaposlenih zdaj 158.

Priznanje artemida, ki ga združenje podeljuje menedžerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji, sta prejeli direktorica družbe Lenis farmacevtika Vita Godec in generalna direktorica slovenske podružnice podjetja švicarskega farmacevtskega velikana Roche Eva McLellan.

Kot so izbiro nagrajenk utemeljili v združenju, je pod taktirko Godec Lenis farmacevtika po združitvi s podjetjem Medicopharmacia prihodke povečala za četrtino v primerjavi s prihodki obeh podjetij pred združitvijo skupaj, slovenska podružnica Roche, na čelu katere je McLellan, pa je poskrbela za uvedbo inovativnih rešitev za slovenske bolnike tako na področju farmacevtike kot diagnostike.

Združenje je na sinočnji prireditvi nagradilo tudi najboljšega mladega menedžerja za leto 2023. To je postal direktor razvijalca nepremičninskih projektov Corwin Slovenija Michal Maco, ki se je ob prevzemu nagrade zavzel za to, da bi morali dobiti mladi v Sloveniji več priložnosti in zaupanja pri vodenju podjetij. Priznanje mu je podelil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Ta je v nagovoru udeležencem dogodka izpostavil pomembno vlogo mladih in njihovih vizij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta