(NASVET) Za nami je pestro 2023. Kaj pa nas čaka v 2024?

Ana Antunićević Ana Antunićević
16.01.2024 06:00

Ključne zakonodajne spremembe, ki so krojile podjetniške vode v preteklem letu, bodo vplivale tudi na poslovanje v letu, ki se začenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na delovnopravnem področju zagotovo odmeva sprememba Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je uvedla  nov način beleženja delovnega časa.
Sašo Bizjak

Sedaj, ko smo že naredili prve korake v leto 2024, je čas, da pogledamo, katere ključne zakonodajne spremembe so krojile podjetniške vode v preteklem letu, saj bodo vplivale tudi na poslovanje v letu, ki se komaj začenja. 

Na delovnopravnem področju zagotovo odmeva sprememba Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV), ki je uvedla  nov način beleženja delovnega časa. Poleg te spremembe pa smo v novembru dobili tudi novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), s katerim je bila uvedena pravica do odklopa za zaposlene. Poleg tega pa ta zakon prinaša tudi spremembe glede koriščenja letnega dopusta, nadomestila za agencijske delavce in spremembe pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Z 31. decembrom 2023 pa je leto zaključila ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja, ki ga sedaj nadomešča obvezni zdravstveni prispevek.  

Na področju varstva osebnih podatkov nas je zaposloval predvsem težko pričakovani Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki je prinesel postopkovne določbe, ki omogočajo izrek glob po GDPR. Hkrati pa smo z uvedbo zakona dobili tudi nove obveznosti na področju videonadzora, biometrije in drugih modernih tehnologij.  

Že v letu 2022 sprejeti dvojček aktov o digitalnih storitvah pa je prejel precej več pozornosti v letu 2023, ko so stopile v veljavo prve obveznosti. Tako so bile spletne platforme (skladno z zahtevami Akta o digitalnih storitvah) dolžne objaviti število uporabnikov v februarju 2023. Akt o digitalnih trgih pa se je pričel uporabljati 2. maja 2023. Čeprav sta torej oba akta že v veljavi, pa nas v letu 2024 čaka še precej obveznosti s tega področja.

Na gospodarskem področju pa lahko izpostavimo spremembo Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki je prinesla možnost virtualne skupščine. 

Kaj pa nas na področju zakonodaje čaka v letu 2024?  

Če se ozremo pa predlogih zakona, ki so v procesu sprejema lahko izpostavimo naslednje akte, ki bodo vplivali na svet podjetništva:  

  • Omenjeni obvezni zdravstveni prispevek, ki ga omenja Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T), se bo prvič obračunal za januar 2024, kar pomeni, da je potrebno biti pozoren pri obračunih plač, ki se bodo izvajali v februarju.
  • Ponovno je na mizi sprememba Zakona o delovnem razmerju, kjer pričakujemo zlasti spremembe, ki bodo dvigovale fleksibilnost delovnega razmerja s ciljem, da se delavcem omogoči čim boljše razmerje med zasebnim in službenim življenjem. Spremembe sledijo Direktivam EU.  
  • V postopku je tudi sprememba Zakona o kolektivnih tožbah, ki sledi smernicam EU, in se predvideva širitev uporabe na področju varstva potrošnikov, kar bo vplivalo zlasti na podjetnike, ki poslujejo B2C.
  • Napovedana je tudi sprememba Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, in sicer se spremembe obetajo na področju določanja poslovne enote in določanja davčne obravnave priznavanja obresti. 
  • Omenjeni dvojček aktov o digitalnih storitvah pa bo dopolnil Zakon o izvajanju Uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev, ki bo podrobneje v naš pravni red presnel Akt o digitalnih storitvah (znan tudi kot DSA). 
  • Kot zadnjo izpostavljamo še napovedano spremembo Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki se bo spreminjal zaradi uskladitev z akti na ravni Evropske Unije.

Kot zanimivost naj omenimo še predlog spremembe Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, ki naj bi 10. november proglasil za državni praznik, in sicer dan znanosti. Slednji naj ne bi bil dela prost dan.   

Glede na zgoraj zapisano nas tudi v letu 2024 čakajo spremembe, ki bodo podjetnike urile v eni izmed njihovih vrlin in to je fleksibilnost. Čeprav pogosto slišimo misel, da so spremembe edina stalnica v življenju, lahko nedvomno rečemo, da to drži za podjetništvo.  

Ne glede na to, kakšne izzive prinaša leto 2024, vam želim, da jih premagate z dobrimi potezami in optimalnimi odločitvami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta