Občina Podlehnik: Kmalu podjetniški inkubator

Darja Lukman Žunec
14.09.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Podlehnik

Kot smo poročali, so se v občini Podlehnik letos nadvse razveselili novice, da so bili uspešni na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje gradnje objektov za zagotovitev varnega okolja bivanja za osebe, odvisne od pomoči drugih. Občina Podlehnik in vlagatelj, Dom Danice Vogrinec iz Maribora, sta namreč v razpisni dokumentaciji prijavila gradnjo nove enote Danica CIDO (Center integrirane domske oskrbe) na območju za stavbo Policijske postaje v središču Podlehnika. Naložba je vredna 3,5 milijona evrov. V povsem nov objekt bodo umestili objekta za mali dom za starejše z dvema enotama. V prvem bodo bivalne enote za dvanajst stanovalcev z demenco, v drugem za hišne skupnosti za dvanajst ljudi. Skupno bo torej v enoti mariborskega doma dovolj prostora za 24 stanovalcev. Kar bo sploh prvi dom za starostnike na območju Haloz, še drugega pa bodo v sodelovanju z Domom starejših iz Poljčan sočasno gradili v občini Majšperk, ki je bila prav tako uspešna na razpisu omenjenega ministrstva za manjše domove.

Denar tudi za podjetne

Pred dnevi so na občini prejeli še sklep ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, s katerim so jim sporočili, da so jim odobrili projekt, ki so ga prijavili na javni razpis za sofinanciranje projektov ekonomsko-poslovne infrastrukture na obmejnih problemskih območjih v letih 2023 do 2024. S sklepom so jim za gradnjo podjetniškega inkubatorja odobrili sofinanciranje v višini 1,19 milijona evrov, to pomeni kar 100 odstotkov upravičenih stroškov. Lastni delež občine namreč obsega le davek na dodano vrednost v višini nekaj manj kot 263 tisoč evrov. Skupna vrednost naložbe tako znaša okoli 1,45 milijona evrov. "Namen naložbe, gre za podjetniški inkubator, katerega gradnjo bomo pričeli prihodnje leto in je del prve faze večjega projekta, je spodbujanje inovativnosti in podjetništva v občini in pomoč podjetnikom pri ustanavljanju in rasti novih podjetij. Njegova naloga bo predvsem zmanjšati tveganje za podjetnike pri ustanavljanju in razvoju podjetij ter zagotavljanje spodbudne podpore pri doseganju dolgoročnega uspeha," je o naložbi povedal podlehniški župan Sebastian Toplak.

Center Vinarske zadruge

V drugi fazi projekta, ki sicer še ni bila zajeta v prijavi na omenjeni razpis, naj bi zgradili še sodobne skladiščno-distribucijske prostore za center Vinarske zadruge Haloze. Ta povezuje okoli 30 haloških vinogradnikov in vinarjev. Doslej so zadružniki denimo kupili skupno najsodobnejšo sodobno mobilno polnilno linijo, za katero je združilo moči kar 20 večjih haloških vinarjev. Ob tem so skupaj zasnovali blagovno znamko haloških vin, predvsem pa se zavzemajo za skupno in učinkovito promocijo kakovostnih in večinoma kar vrhunskih haloških vin v Sloveniji in v tujini. "Tako bi zadrugi zagotovili ustreznejše razmere za proizvodnjo in distribucijo vin z območja celotnih Haloz ter spodbudili še dodatne inovacije na tem področju, kar bo poslej vsekakor mogoče v neposredni povezavi z našim podjetniškim inkubatorjem," je še dodal župan Toplak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta