Ormoški podjetnik inovativno od varilca do konstruktorja prenosne krušne peči in picopeka

Darja Lukman Žunec
30.12.2021 06:00

Podjetnik Grega Ivančič iz Ormoža je izdelal najmanjšo možno prenosno krušno peč, ki še zagotavlja princip peke z vročim krožečim zrakom. Zdaj je zasnoval še večjo in jo poimenoval Diablo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Grega Ivančič je ponosen na svoj izdelek, najmanjšo prenosno krušno peč.

Darja Lukman Žunec

Še ne tridesetletni Grega Ivančič iz Ormoža je v svojem življenju počel že veliko reči. Po poklicu je varilec, a tudi kuhar in picopek. "Kot varilec imam denimo 12 do 13 atestov za različne vare. Največ izkušenj pa mi je dalo delo v Ameriki in po Evropi, ob čemer sem lahko veliko potoval, kar naravnost obožujem. Ko sem v tretjem letniku opustil srednjo strojno šolo, sem se podal v ZDA, kjer sem delal v Tesla Motors, in slog tamkajšnjega življenja mi je bil zelo všeč. Čez teden si veliko delal in tudi ogromno zaslužil in potem si lahko potoval in užival. Ampak na neki točki mi je postalo jasno, da me tak način življenja lahko zasvoji, in sem odšel, saj sem si po drugi strani želel ustvariti družino."

Kaj znaš delati?

Zanimivo se mu zdi, da ga nikjer v tujini, kamorkoli je šel delat, nihče ni vprašal, katere šole je končal, temveč, kaj zna delati. Od nekdaj si je želel, da bi tudi sam znal kaj narediti in imel svoje podjetje: "Nisem si sicer predstavljal, da mi bo uspelo razviti lasten izdelek, bolj sem pričakoval, da bom izdeloval polizdelke ali opravljal kake storitve v strojništvu, saj sem se naučil tudi programiranja strojev." Po delu za slovensko podjetje v Avstriji se je podal še v tovarno ograj v Kamnik in v tistem času spoznal svojo partnerico Živo Brglez iz Ljubnega ob Savinji. Živa je restavratorka in je še do pred kratkim delala v Umetnostni galeriji v Mariboru, pravkar pa se je pridružila Gregi pri delu v podjetju Glowen. K izdelavi prototipa za prenosno krušno peč je Grega poleg zamisli za lasten izdelek vodila tudi želja, da bi sam znal speči podobno dobro pico, kot je to mogoče le v krušni peči: "V pečici lahko namreč dosežeš največ 250 stopinj, pri prijateljih, ki so imeli krušne peči, pa sem videl, da lahko v njej spečeš odlične puhaste pice napolitanskega sloga, saj te peči razvijejo tudi do 500 stopinj Celzija. Risal sem in risal, desetkrat zbrisal, da sem prišel do pravega osnutka.Najprej sem naredil prenosno najmanjšo mogočo krušno peč, ki sem jo poimenoval Glowen Marta, samo zase. Vendar sem kmalu uvidel, da je zanimiva tudi za prodajo. " Krušnih peči je po domovih vedno manj, zato so se prenosne izkazale za pravo uspešnico. Ime za podjetje oziroma peči Glowen je Živina zamisel: "Je izmišljeno in je sestavljeno iz angleških besed za sijaj in peč. Hotela sva univerzalno angleško ime, ker sva bila prepričana, da morava s prodajo tudi na tuje. "

Grega Ivančič v svojem studiu snema filmčke z recepti za jedi iz peči. 

Darja Lukman Žunec

Našel poslovnega partnerja

Podporo za razvoj prototipa in serijsko proizvodnjo sta poskušala najti tudi preko Kickstarterja, kjer je bilo veliko zanimanja. Sama pa sta kupila tovornjak za promocijo, poimenovala sta ga Pizza fabrika, v katerem imata dve peči. Grega: "V bistvu sem reklamno kampanjo oblikoval tako, da sem v njem pekel pice. Po celi Sloveniji in denimo v 2017 tudi na Nizozemskem. Dobro smo se preživljali s tovornjakom in hoteli smo, da bi lahko osnovali svojo proizvodnjo, a je vedno prišlo nekaj vmes, nazadnje še covid."

A je, pravi sogovornik, imel srečo, ker je njegove zamisli prijatelj predstavil Tomu Gabrovšku iz Horjula, ki ni želel biti le investitor, temveč kar poslovni partner: "Tako sva oba vložila znanje in delo, sam sem mu prodal del blagovne znamke in skupaj vsa dodelala prototipe. Prodaja je stekla februarja letos in prodali smo tri serije, dokler nam ni zmanjkalo zalog, imeli smo tudi težave z dobavo materialov. "

Vmesni čas so koristno izrabili in uvedli dodatne izboljšave. Poleg tega, da je peč trenutno najmanjša krušna peč na svetu, je mogoče v njej poleg pic peči tudi vse drugo. Dodali so še možnost, da jo bo mogoče kuriti tudi na plinski gorilnik, ki bo v letu 2022 še na testiranjih. Ob šamotni ali glineni podlagi za ploščo bodo poslej uporabili še odpornejši material iz Kitajske. Vendar je Grega prepričan, da je najboljša peka na glineni plošči, ker se ta dolgo greje in počasi oddaja toploto in pica spodaj ni črna. Dodali bodo denimo še vratca, da bo mogoče kontrolirati temperaturo. Medtem ko je prva peč v letu 2017 imela 120 kosov, so jo zdaj spremenili tako, da je treba sestaviti le 15 delov. Ker je enostavnejša za sestavo, je tudi njena prodaja lažja. Grega je izdelal še prototip za večjo prenosno peč, ki jo je poimenoval Diablo, v njej je mogoče speči štiri pice hkrati: "Medtem ko je manjša peč Marta predvsem za gospodinjstva, s to drugo želim pritegniti gostince. "

Filmčki za promocijo

Peči prodaja prek spletne strani in na facebook strani ima filmčke, v katerih kar sam prikaže uporabo peči za peko pice in kruha. Pravkar snema še filme z recepti za pripravo steakov, rib, kruha in peciva: "Smernice v filmčkih so za začetek uporabe peči zelo koristne, potem pa vsak lahko kaj naredi po svoje. Recepture so dobrodošle in vidimo, da tak način oglaševanja odlično deluje."

Proizvodnjo, ki se vse bolj širi, so iz Horjula te dni preselili v prostore v Središče ob Dravi. Najeli so jih pri zasebnem podjetju, ki Glowenu sicer priskrbi drva v paketu s pečjo. Za zdaj bosta v podjetju delala Grega in Živa, pomaga jim študent, ki razvija plinske gorilnike za prenosne peči. Grega se je že na začetku vključil v ormoški podjetniški inkubator: "Zelo so mi pomagali z nasveti, predvsem pa s tem, da mi krijejo najemnino za prostor v Ormožu, kjer zdaj razvijam prototipe, po tem ko sem prej vse delal kar doma in zunaj. Zdaj lahko delam v velikem in ogrevanem prostoru. "

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta