Peek & Cloppenburg presenetil s stečajem: Kaj to pomeni za poslovanje trgovin?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
07.03.2023 13:13

Namesto nove strategije, ki bi ga do leta 2026 popeljala do mesta vodilnega evropskega modnega trgovca, je nemško podjetje na sodišču v Düsseldorfu vložilo zahtevo za zaščito pred upniki. Kaj insolventnost pomeni za kupce?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Insolventnost (za zdaj) ne vpliva na poslovanje trgovin, tudi ne na ponudbo izdelkov, na popuste in na morebitna vračila.
Profimedia

Čeprav naj bi letošnji marec za podjetje Peek & Cloppenburg (P&C) prinesel preporod, tudi zato, ker naj bi direktor Edgar Hert predstavil novo strategijo, ki bi modnega velikana do leta 2026 popeljala do vodilnega položaja evropskih modnih trgovcev, je namesto tega podjetje na sodišču v Düsseldorfu vložilo zahtevo za zaščito pred upniki, poročajo nemški mediji. Gre za obliko insolventnosti, pri čemer lastniki soodločajo pri sprejemanju nadaljnjih odločitev.

V podjetju s 67 poslovalnicami odločitev za tak postopek po poročanju časnika Welt med drugim utemeljujejo tudi z napačnimi potezami v kadre, sredstva in tudi v marketing v skupni višini trimestne milijonske vsote. Poznavalci razmer del razlogov za situacijo pripisujejo tudi preslabi odzivnosti podjetja na razmah spletne trgovine, sploh v primerjavi s konkurenti, kot je prav tako nemški Zalando. Prav tako trimestno milijonsko izgubo naj bi podjetje ustvarilo z zaprtji v pandemiji korone.

Kaj bo z zaposlenimi?

Insolventni postopek z zaščito pred upniki bo podjetju med drugim omogočil poenostavljeno odpuščanje zaposlenih in vnovična pogajanja za najemne pogodbe, kar vse prinaša veliko stroškovno razbremenitev. Že zdaj je menda jasno, da se podjetju s skupaj 6800 zaposlenimi, od česar jih 800 dela v upravi podjetja, znatnemu zmanjšanju števila zaposlenih ne bo mogoče izogniti.

Peek & Cloppenburg je zrasel v času, ko so nemška območja za pešce cvetela, in tedaj je bil koncept velikih, arhitekturno prefinjenih blagovnic uspešen, a le dokler so bile te nakupovalne ulice polne.
Profimedia

Insolventnost je presenečenje tudi zato, ker je z novim letom okrepitev v vodstvo tega družinskega podjetja poleg Herta prinesel tudi Thomas Freude, dvojica pa naj bi skupaj s tretjim članom uprave Stephanom Fanderlom pripravila novo strategijo za P & C. Medtem nova oglaševalska kampanja, ki predstavlja tudi novi, sveži logo znamke, že teče.

Je pa položaj, v katerem se je znašlo podjetje, menda neugoden predvsem za Patricka Cloppenburga, ki je predlagal Herta za vodenje podjetja, s čimer naj bi si prizadeval podjetje pripraviti na prihodnost. Mladi, 40-letni ekonomist, sicer sin dolgoletnega patriarha in ustanovitelja Harra Uweja Cloppenburga, je že pred poldrugim desetletjem, sredi svojih dvajsetih let, postal namestnik direktorja podjetja in mnogi so v njegovih ambicijah videli potencial, da lahko uspešno nastopa v čevljih svojega očeta.

So v družini Cloppenburg nesoglasja?

Zdaj pa naj bi se, poroča Welt, pojavila nesoglasja v družini, predvsem med Patrickom, najmlajšim od treh bratov, in njegovima starejšima bratoma, ki sta prav tako na vodstvenih položajih v podjetju. Manager Magazin je že pred letom razkril, da je najmlajši od bratov del podjetja preselil v Švico in želel izplačati družinske člane, da bi tako lahko samostojno odločal.

V podjetju sicer pojasnjujejo, da so sedanje težave izključno posledica ekonomskih okoliščin, saj naj bi bilo že leta jasno, da se podjetje sooča s težavami, tudi brez nesoglasij med delničarji. Predvsem nekonkurenčnost spletne trgovine v primerjavi s konkurenco izpostavljajo. Peek & Cloppenburg je zrasel v času, ko so nemška območja za pešce cvetela, in tedaj je bil koncept velikih, arhitekturno prefinjenih blagovnic uspešen, a le dokler so bile te nakupovalne ulice polne. A s krizo mestnih središč so takšne trgovine hitro postale prevelike, stroški najemnin so v breme, obisk kupcev vse manjši. Celo vodilni Zalando se menda za kupce bori z izjemnimi popusti.

Je pa pomembna informacija za kupce v tem času predvsem, da insolventnost (za zdaj) ne vpliva na poslovanje trgovin, tudi ne na ponudbo izdelkov, na popuste in na morebitna vračila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta