Podeljena prva slovenska priznanja za inventivne rešitve krožnega gospodarstva

M. S.
09.03.2023 06:00

Podeljeni sta bili dve zlati priznanji, šest srebrnih in tri bronasta priznanja ter eno priznanje za prispevek za razvojno dejavnost na področju krožnega gospodarstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva vseslovenska priznanja za inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva so podeljene za leto 2022.
Arhiv ŠGZ

Štajerska gospodarska zbornica, upravljavka SRIP - Krožno gospodarstvo, je v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj podelila prva vseslovenska priznanja za inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva za leto 2022.

Podeljeni sta bili dve zlati priznanji, šest srebrnih in tri bronasta priznanja ter eno priznanje za prispevek za razvojno dejavnost na področju krožnega gospodarstva. Izbor je opravila strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik dr. Martin Ocepek iz HELIOS TBLUS, Marko Hren iz MKRR, dr. Tine Seljak iz Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani in mag. Aleksandra Podgornik iz Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ).

"V Štajerski gospodarski zbornici smo izredno veseli in ponosni, da smo že leta 2016, ko je SRIP Krožno gospodarstvo nastal, prepoznali izredno nujnost in potencial za tovrstno povezovanje in sodelovanje. Skupaj z našimi izjemni partnerji smo orali ledino na zemljevidu krožnega gospodarstva v Sloveniji in v šestih letih delovanja zagnali številne projekte, vzpostavili sodelovanja in partnerstva, ki predstavljajo neprecenljiv temelj gospodarskega in družbenega razvoja ob zahtevnem prehajanju v zeleno - krožno gospodarstvo," je dejala Podgornikova.

V partnerstvu sodeluje 92 članov iz gospodarstva, akademske in raziskovalne sfere, zbornice in druge nevladne organizacije. Poudarila pa je tudi, da se je vedno bolj treba zavedati, da krožno gospodarstvo predstavlja izjemno priložnost in alternativo za gospodarstvo, ki se vsak dan srečuje s pomanjkanjem surovin, energetsko krizo in pomankanjem kadra.

Zlati nagrajenci so ekipa iWood za invencijo Lesna masivna stena brez lepil na bazi listavcev, ekipa Kemijskega inštituta za invencijo Trajnostni postopek proizvodnje mukonske, heksendiojske in adipinske kisline (in njihovih estrov) iz aldarnih kislin s heterogeno katalizo.

Srebrna priznanja so prejeli ekipa Univerze v Ljubljani, Biotehniške fakultete in Fakultete za farmacije za invencijo Izraba kisle sirotke kot stranskega produkta mlekarske industrije za proizvodnjo vitamina B12, ekipa podjetja Ekstera za invencijo Betonski izdelki z dodatnimi uporabljenimi livarskimi peski, ekipa podjetja MyCol in Zavoda za gradbeništvo Slovenije za invencijo Tiskani temperaturni indikatorji za reciklabilno pametno embalažo z ovrednotenim nižjim okoljskim vplivom, ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije za invencijo Alkalijsko aktivirane pene in kompoziti na osnovi odpadnih materialov za uporabo pri sobnih in povišanih temparaturah, ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije za invencijo Električni uporovni senzor za korozijski monitoring v ekstremnih korozijjskih razmerah in ekipa podjetja Termit in Zavoda za gradbeništvo Slovenije za invencijo Fasadna plošča iz odpadne mineralne volne.

Bronasti nagrajenci so ekipa Univerze v Ljubljani, Fakultete za farmacijo za invencijo Kozmetologija in uporaba sirotke: doprinos h krožnemu gospodarstvu, ekipa podjetja ARHEL, projektiranja in inženiring za invencijo Postopek pridobivanja stabiliziranih in mikrobiološko inaktiviranih produktov pridobljenih z gojenjem kefirnih zrn v sirotki in ekipa podjetja ARHEL, projektiranje in inženiring za invencijo Postopek izdelave posipa za pospešitev procesov fermentacije organskih odpadkov.

Posebno priznanje za prispevek na področju razvojne dejavnosti v krožnem gospodarstvu za leto 2022 pa je prejela ekipa podjetja ARHEL.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta