Pospeševalnik idej: Za napredek v farmaciji, zdravstvu in biotehnologiji

Tina Recek Tina Recek
09.03.2023 15:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razvojno-raziskovalni laboratorij  
Sašo Radej

Družinsko podjetja Labena, ki deluje na področju farmacevtske, medicinske in prehrambne industrije, je ustanovilo platformo Labena Ventures. Gre za akcelerator oziroma pospeševalnik idej, na podlagi katerega bodo zagonska podjetja, inštitucije, razvojni centri, univerze, posamezniki z izdelanimi projekti prispevali k razvoju varnih in trajnostnih načinov diagnosticiranja bolezni, zdravljenja in prehranjevanja itd. Podjetje je v platformo vložilo več kot 100.000 evrov.

Priložnost za več kot 100 milijonov ljudi  

"Je edini tovrstni akcelerator idej, ki pokriva več držav in deluje v več regijah: na Poljskem, Slovaškem, Češkem, Latviji, Litvi, Estoniji, Madžarski, Romuniji, Bolgariji, Albaniji  ter državah nekdanje Jugoslavije. Akcelerator bo odprl priložnosti za kar 110 milijonov prebivalcev oz. 17 držav. Je tudi prvi pospeševalnik s tega področja v Sloveniji in edini mednarodni te vrste v širši regiji,"  je na današnji predstavitvi izpostavil direktor podjetja Labena Borut Čeh. Z dostopom do investitorjev pa bo preko posebnih skladov na voljo več kot 100 milijonov evrov.  "Zavedamo se, da je na svetu vedno več mladih, start upov oz. zagonskih podjetij, študentov in raziskovalcev, univerz in inštitutov, ki pridejo do novih spoznanj, medtem ko njihove ideje končajo v predalu ali pa se zaključijo z znanstveno objavo. Naša želja je, da ti projekti, ideje in iniciative ugledajo luč sveta in se v praksi realizirajo in uporabljajo, saj bi tako lahko pripomogli k hitrejšemu razvoju na področju biotehnologije, farmacije in zdravstva," je še razkril direktor.

Borut Čeh, ustanovitlejica podjetja Irena Lemut Čeh in Boštjan Čeh.
Sašo Radej

Predaja znanja in uporaba laboratorijev

Po besedah vodje projekta in razvoja poslovanja Boštjana Čeha bodo s pomočjo platforme Labena Ventures izbranim pomagali s svojim znanjem, uporabo laboratorijev in denarnimi sredstvi, vse z namenom, da bodo svojo idejo, projekt ali start up pripeljali do investitorjev in zaključili investicije v izdelane projekte. Slednji pa bodo imeli potencial za globalno rast.

Med prijavljenimi bodo izbrali 40 projektov

Prijave bodo odprte od 14. marca do sredi maja.  Od vseh prijavljenih idej in projektov bo posebna komisija Labena Ventures izbrala do 40 projektov. Sledila bodo izobraževanja, kjer bodo izbrani timi osvojili poslovne in predstavitvene veščine ter veščine strateškega pozicioniranja svoje ideje oz. projekta na trgu. Pri iskanju investitorjev jim bo pomagala tudi platforma Labena Ventures. "Imeli bomo tudi mentorski program, kjer jim bo omogočen dostop do več kot 80 potrjenih mentorjev iz vsega sveta in različnih področij podjetništva, financ, biotehnologije itd.," je še dejal Boštjan Čeh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta