Prihaja Bloomberg Adria, ki bo v prvi vrsti digitalna platforma. Bo pa tudi TV-program

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
30.03.2022 06:00

Poleg spletne prisotnosti z video in avdio vsebinami bo Bloomberg Adria tudi televizijski program, prvi s poslovnimi vsebinami. Urednica bo Marja Milič z bogatimi izkušnjami s področja finančnih vsebin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novinarski ekipi spletnega uredništva v Sloveniji bo osem redno zaposlenih sodelavcev in nekaj zunanjih sodelavcev, na televiziji pa še dva do trije TV-voditelji.
Reuters

Predvidoma sredi drugega četrtletja bo Bloomberg Adria bralcem in gledalcem v Sloveniji ponudil prve vsebine, v prvi vrsti namenjene poslovnim bralcem. Gre za tako imenovano "digital first" platformo, kar pomeni, da bodo vsebine v prvi vrsti namenjene posredovanju preko digitalnih kanalov, ekipa, ki jo bo vodila Marja Milič, izkušena novinarka in urednica finančnih tem, pa bo izdajala tudi tiskani mesečnik Bloomberg Adria Businessweek.

Marja Milič: "V novinarski ekipi spletnega uredništva v Sloveniji bo osem redno zaposlenih sodelavcev in nekaj zunanjih sodelavcev, na televiziji pa še dva do trije TV-voditelji."
Osebni arhiv

"Z ekipo sodelavcev bomo gradili ekosistem kakovostnih in verodostojnih poslovnih novic ter jih posredovali na način, ki bo prilagojen končnemu uporabniku," pravi Marja Milič in dodaja: "Prisotni bomo na spletu, kjer bo vsebina obogatena tudi z video in sčasoma avdio produkcijo, hkrati pa bodo uporabniki novice lahko spremljali tudi preko TV ekranov, saj v regijo prihaja tudi prvi poslovni televizijski kanal Bloomberga Adria TV."

Vsebine bodo prilagojene branju, gledanju in poslušanju tako na mobilnih napravah kot na namiznih računalnikih, za vse, ki še vedno radi v roke primejo revijo, bo na voljo mesečnik s poglobljenimi vsebinami, Bloomberg Adria Businessweek. "Uporabniki Bloomberg Adrie platforme bodo imeli z enim klikom dostop do poslovnih novic petih držav - Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije," o regionalnem projektu pravi Miličeva.

V novinarski ekipi spletnega uredništva v Sloveniji bo osem redno zaposlenih sodelavcev in nekaj zunanjih sodelavcev, na televiziji pa še dva do trije TV-voditelji. "Po potrebi bomo ekipo s časoma tudi krepili," dodaja sogovornica, ki ob tej priložnosti citira vizionarskega nekdanjega šefa Appla Steva Jobsa, ki je dejal, "da velikih stvari v poslu nikoli ne počne ena oseba, pač pa ekipa. Zato iščemo predvsem timske igralce, ki v sebi nosijo strast in željo po tem, da naredijo nekaj več. Poznavanje osnov ekonomije je dobrodošlo, prav tako tudi ljubezen do številk ter radovednost in želja po učenju" Ob tem ne pozabi dodati, da Bloomberg Adria vsem zaposlenim omogoča dostop do bogate zakladnice izobraževanj preko Bloombergove izobraževalne platforme, izobraževanja pa bodo tudi sicer redno na sporedu. Znanje je, kot poudarja urednica, namreč kapital.

Ravnanje z denarjem za marsikoga še zmeraj izziv, celo tabu

Miličeva, nekoč novinarka in urednica Financ, zdaj pa med drugim tudi avtorica enega najbolj poslušanih slovenskih podcastov Money-How, kjer obravnava teme s področja financ, upravljanja denarja, gospodarstva in kapitalskih trgov, se zaveda pomena dobrega upravljanja denarja, ki je danes največji izziv večine posameznikov. "Sem velik zagovornik finančnega opismenjevanja in s tem se ukvarjam že petnajst let. Veseli me, da bom s tem lahko nadaljevala tudi na Bloomberg Adrii. Toda pod črto upravljanje denarja ni raketna znanost, je večkrat povedal Warren Buffett, dedek dolgoročnega varčevanja. Čeprav se lahko vsak z malo napora nauči pametno ravnati z denarjem, pa je pri marsikomu to še vedno velik izziv, celo tabu tema," pravi sogovornica in dodaja: "Ključno je, da dobimo celovite in neodvisne informacije, ki so predstavljene na razumljiv način. Na Bloomberg Adrii bomo te tematike naslavljali celovito, objektivno, neodvisno in brez sladkornega posipa."

Daniel Fazlić: "Imeli bomo proces evalvacije, kjer bomo spremljali trende in večplastno analitiko, ki jih bo iskala in postavljala v kontekst."
Osebni arhiv

"Po eni strani bomo ustvarjali vsebine, ki jih na množičnem trgu manjka - analize in odgovori na vprašanja, 'zakaj se na trgu ali v gospodarstvu dogaja to, kar se dogaja'. Po drugi strani pa bomo imeli nišne tematike, od kapitalskih trgov, blockchain tehnologije, nekatere parametre, ki jih bo možno spremljati v živo na spletni strani in televiziji ..." pa pravi Daniel Fazlić, regionalni vodja Bloomberg Adria, in dodaja, da bodo v vseh petih državah opravljali tudi analize, ki jih ni tako enostavno dobiti, in to v vseh državah po istem načelu.

Številke je treba razumeti, jih postaviti v kontekst

Analize so namreč vgrajene v Bloombergov DNK, že na mednarodni ravni. "Številke so lahko glavni igralec katerekoli zgodbe. Treba jih je razumeti, jih smiselno postaviti v kontekst zgodbe in iz tega ustvariti dodano vrednost za uporabnike. Prednost Bloomberg Adrie je v tem, da si lahko novinarji pomagamo z bogato informacijsko infrastrukturo podatkov, analiz, izračuni in novicami, ki jih lahko v vsakem trenutku črpamo iz Bloomberg Terminala," pravi Marja Milič in dodaja, da bo vsako uredništvo poleg ekipe novinarjev in TV voditeljev imelo tudi analitski oddelek z nekaj analitiki.

Da bogata popotnica uveljavljene blagovne znamke ni zanemarljiva ob prihodu na trg priznava tudi Fazlić: "Imena znamk imajo vedno rahlo prednost, a pomembno je, da se ta znamka in njeno ime upraviči. Vsebina je bistvenega pomena in to je vedno proces, da se novo ime ali znamka uveljavi na nekem trgu. Ljudje, ki znamko poznajo iz tujine, podobno pričakujejo pri nas in to bo naša naloga."

Čim več sodelovanja in deljenja misli

O medregijskem sodelovanju z uredništvi v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu in Skopju Fazlić pravi, da je namen čim več sodelovanja in deljenja misli. "Enako je tudi v Bloombergu, kjer imajo ločene enote. Te morajo med seboj sodelovati, pri nas bo le jezikovna razlika, a vsebinsko bomo imeli podobne procese. Tudi glede sodelovanja z Bloombergom bodo veljala pravila - kolikor boste želeli, toliko boste dobili. Ne bo le prevzemanje vsebine, ampak tudi 'custom-made' vsebine, ki jih bomo nato objavljali," pojasnjuje sogovornik.

Čeprav Bloobmerg Adria neposredne konkurence v Sloveniji ne bo imel, predvsem video in avdio vsebine bodo dodana vrednost, bodo osrednje merilo za ekipo bralci, gledalci in njihov odziv. "To troje bo naš primarni vir za določanje napredovanja. Imeli bomo proces evalvacije, kjer bomo spremljali trende in večplastno analitiko, ki jih bo iskala in postavljala v kontekst. Tudi kvalitativne analize bomo opravljali, da bi lažje usmerjali naše odločitve," še pravi Fazlić, do nedavnega član uredništva 24ur.com kot skrbnik optimizacije v iskalnikih in distribucije vsebin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta