Proizvajalec obutve Birkenstock gre na newyorško borzo

STA, M.R.
13.09.2023 12:57

Nemški proizvajalec priljubljene obutve Birkenstock je podal vlogo za prvo javno ponudbo delnic (IPO) na newyorški borzi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandali Birkenstock v izložbi
Reuters

Predlagani pogoji prodaje delnic podjetja niso znani, bi se pa lahko njegova tržna vrednost z vključitvijo na borzo povzpela na osem milijard dolarjev (7,5 milijarde evrov).

Analitiki medtem ceno prodaje delnic v okviru IPO ocenjujejo na okoli 4,4 milijarde dolarjev (štiri milijarde evrov).

Odločitev za uvrstitev na borzo za tradicionalno znamko obutve pomeni nov mejnik, potem ko je družina Birkenstock pred več kot desetletjem vodenje podjetja prvič prepustila v roke zunanji ekipi.

K novemu zagonu blagovne znamke v ZDA, kjer se je prvič pojavila v 60. letih prejšnjega stoletja, pa je nedavno prispevala uporaba znanih sandalov Birkenstock v filmu Barbie z igralko Margot Robbie v glavni vlogi.

Prvi sandal s prožnim podplatom je sicer Kondrad Birkenstock izdelal konec 19. stoletja. Leta 2021 sta zasebno kapitalsko podjetje L Catterton in družinski holding francoskega lastnika luksuznih blagovnih znamk Bernarda Arnaulta pridobila večinski delež v podjetju, dva člana družine Birkenstock pa sta obdržala manjšinska deleža.

Podjetje je v zadnjih letih začelo sodelovati tudi z blagovnimi znamkami, kot sta Dior in Manolo Blahnik, v proračunskem letu 2022 pa so njegovi prihodki porasli na približno 1,2 milijarde evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta