Radi nakupujete po spletu? Bodite previdni! Kot gobe po dežju rastejo lažne spletne trgovine, predvsem z obutvijo

Gr.G.
03.02.2023 10:50

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT opozarja na številne lažne spletne trgovine, ki so vizualno zelo podobne originalnim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Si-Cert v sklopu programa Varni na internetu dnevno prejema prijave pretentanih kupcev, ki so nasedli goljufiji in opravili nakup preko lažne spletne trgovine. Od novembra 2022 do danes so zaznali že 40 lažnih spletnih trgovin, predvsem z obutvijo, so sporočili, vsem pa je skupno ime Slovenija ali Ljubljana v naslovu spletne strani in zelo nizke cene artiklov. V večini primerov gre za znane blagovne znamke superg.

Nekaj primerov lažnih spletnih trgovin, s katerimi so bili seznanjeni na SI-CERT.
Si-cert

V zadnjem tednu so vsakodnevno prejeli vsaj štiri prijave ogoljufanih kupcev in zaznali osem novih lažnih trgovin. Ugotavljajo, da so goljufi lažnim trgovinam dodali "lokalno noto". V naslovu spletne strani poleg blagovne znamke vidimo namreč tudi "slovenija", "slovenia" oziroma "ljubljana". S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca.

Prevarani potrošniki poročajo, da so na teh straneh obutev naročili in jo tudi plačali, a ta nikoli ni prispela. V nekaterih primerih pa jih je najprej presenetilo obvestilo, da morajo urediti carinske postopke, saj so bili prepričani, da je šlo za nakup pri slovenskem ponudniku. Nato so ugotovili, da je pošiljka poslana iz Kitajske, izdelek pa je bil ponaredek, izjemno slabe kakovosti, v nekaterih primerih pa so prejeli popolnoma drug izdelek, na primer sončna očala, denarnico ali ženske čevlje, namesto moških. 

Si-cert

Vse obravnavane lažne spletne trgovine so zasnovane po istem kopitu; znane blagovne znamke so na voljo po izjemno nizkih cenah, dostava je brezplačna po celem svetu,  vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino. Tudi vizualno so lažne trgovine precej podobne, praviloma so, z izjemo imena trgovine, prekopirani opisi izdelkov in vsa ostala vsebina na strani. Lažne trgovine omogočajo običajno plačilo po povzetju ali plačilo s kreditno kartico. V kolikor ste se odločili za plačilo po povzetju, ni verjetno, da bi bili zlorabljeni podatki vaše kartice, zato ukrepanje na banki n potrebno, pojasnjujejo pri Si-Certu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta