Še ta mesec boste lahko postali solastnik hotelov Union in Lev

Timotej Milanov Timotej Milanov
21.01.2022 15:15

Equinox kot prva slovenska nepremičninska družba stopa na borzo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hotel Union 

Robert Balen

Družba Equinox nepremičnine bo 31. januarja začela kotirati na Ljubljanski borzi. S tem želijo po besedah izvršnega direktorja Mateja Rigelnika tovrstno naložbeno možnost približati majhnim vlagateljem, ki si sicer ne morejo privoščiti večjih investicij v nepremičnine. V takratni družbi Union Hoteli so že lansko leto realizirali odločitev, da bodo iz nje oddelili nepremičnine v njeni lasti in jih prenesli na družbo Equinox. Ta je bila ustanovljena maja lani in je v večinski lasti Axor Holdinga ter Kapitalske družbe, ki imata skupaj več kot 94 odstotkov vseh delnic. Kot pravi Rigelnik, bodo z nakupom delnice Equinoxa lahko imetniki participirali na ekonomski dobrobiti teh nepremičnin, ki jih družba daje v najem. Pri tem so ob ustanovitvi družbe celo zapisali v statut, da bodo z dividendami sproti izplačevali 90 odstotkov ustvarjenega dobička. 

Rigelnik meni, da ta korak ni pomemben samo za družbo samo, temveč tudi za širše okolje, predvsem za kapitalski trg, na katerem deluje: "Verjamem, da bo po tem, ko bomo naše delnice uvrstili na Ljubljansko borzo, temu sledilo še veliko podjetij." Gre za poslovni model, ki ga v ZDA poznajo že od šestdesetih let prejšnjega stoletja, prav tako ga uporabljajo v zahodnoevropskih državah, pravi Rigelnik in izpostavlja, da Equinox ni investicijski sklad, temveč običajna nepremičninska družba. Naslednji petek dopoldne bodo sporočili vrednost začetnega tečaja, po katerem se bo družba uvrstila na borzo. Izhodiščna cena delnice bo po besedah Rigelnika določena nekje na pol poti med knjigovodsko vrednostjo (22 evrov) in pošteno vrednostjo, ki je bila ocenjena na 56,5 evra. Na borzo bo uvrščen celoten kapital družbe, vseh 1,8 milijona delnic.

Matej Rigelnik, glavni izvršni direktor Union hoteli d.d.
Marko Delbello Ocepek

Rigelnik pritrjuje, da se je tudi družba Union Hoteli pred oddelitvijo nepremičnin soočala s precejšnjimi težavami v času epidemije, a so po njegovih besedah kljub temu krizo prebrodili brez zadolževanja. Kolikšen del družbe bo na koncu prodan, bo odvisno predvsem od povpraševanja na borzi, pravi. Sami želijo doseči čim bolj razpršeno lastništvo, ob katerem bi največja lastnika zmanjšala svoja deleža. Sprva je bila sicer predvidena dokapitalizacija družbe, a so od teh načrtov odstopili. 

Ipavec: To je praznik za slovenski kapitalski trg

Tudi predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec meni, da gre za pomemben korak, saj družba ne prihaja na borzo zaradi privatizacije, kot je to bilo v skoraj vseh prejšnjih odločitvah za kotacijo, temveč so se lastniki zasebne družbe odločili, da ponudijo delnice družbe širšemu krogu ljudi. Na ta način bodo lahko po mnenju Ipavca nepremičnine posredno še naprej ostale v večinski slovenski lasti. Kot pravi, so se doslej lastniki domačih podjetij, ki so iskali nov kapital, pri tem prehitro ozirali v tujino, čeprav za to po njegovem mnenju ni potrebe. V Sloveniji, kot pravi, je dovolj kapitala in znanja, da lahko v domačem okolju ustvarjamo regijske prvake.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.