Slovenija do vidnejše vloge na digitalnem zemljevidu kot prva država na svetu, ki bo izdala NFT žetone

M. S.
23.09.2021 06:00
Prvo zbirko nezamenljivih žetonov so izdelali za promocijo slovenskih rešitev s področja gospodarstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenijo želijo postaviti na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja tehnologije veriženja podatkovnih blokov, ki je ena izmed tehnologij prihodnosti.

Tehnološki park Ljubljana, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija bodo svojo vlogo predstavitve Slovenije na razstavi Expo 2020 v Dubaju pri predstavitvi Slovenije okrepili z uvedbo nezamenljivih žetonov (NFT - Non-fungible tokens), ki bodo služili za promocijo gospodarstva in turističnih destinacij.

Prvo zbirko nezamenljivih žetonov so izdelali za promocijo slovenskih rešitev s področja gospodarstva, s tem pa želijo Slovenijo postaviti na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain), ki je ena izmed tehnologij prihodnosti.

NFT bo predstavljal zbirko unikatnih digitalnih 3D-eksponatov ter ekskluzivnih panoramskih oziroma 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. NFT v obliki daril oziroma digitalnih spominkov bodo obiskovalci dobili brezplačno ob obisku Slovenskega paviljona Expo Dubai 2020.

Namero Slovenije je na Evropskem Blockchain tednu najavil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in ponosno dodal, da bo Slovenija prva država na svetu, ki bo za promocijo dosežkov gospodarstva in turističnih destinacij izdala svoj NFT.

Slovenija se bo na ta način na dubajskem Expu predstavila kot inovativna, digitalna in pametna destinacija, katere paviljon se bo zaradi edinstvenega zelenega pročelja, zanimivih vsebin, novih podjetniških priložnosti, sploh pa zaradi NFT-jev, vsekakor splačalo obiskati. Zajc je izpostavil tudi priložnost za razvoj digitalnih kompetenc podjetij in posameznikov, saj bo vsak obiskovalec ustvaril tudi svojo digitalno denarnico na slovenski blockchain tehnologiji.

"V tehnološki skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana se zavedamo, da tehnologija izboljšuje svet. NFT-ji predstavljajo promocijo tehnologij in pripomorejo k razvoju digitalnih kompetenc uporabnikov, zato smo trdno prepričani, da imajo svetlo prihodnost tako na gospodarskem in turističnem, kot tudi na drugih področjih," pravi Aleš Pevc, vodja tehnološko razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta