Kripto vihar glasbene industrije: DJ Umek se je z ekipo odločili ustvariti tokeniziran nastop

Saša Britovšek
24.04.2021 04:40
Kripto tehnologija se je zabavne industrije najprej dotaknila na področju vizualne umetnosti, kjer digitalne slike na dražbah dosegajo večmilijonske vrednosti. Šele kasneje so na kripto vlak skočili ustvarjalci glasbe, saj gre za dobrodošel vir preživetja v času, ko so glasbeni dogodki v večini sveta prepovedani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Delbello Ocepek

"Absolutno nepredstavljivo je, da je petminutna dražba NFT pokrila katastrofalno izgubo prihodkov, ko vse leto nismo mogli imeti turnej. Upam, da bo to odprlo pot tudi vsem mojim kolegom v glasbenem svetu, ki se zdaj trenutno trudijo preživeti, in bodo lahko storili enako." Tako je pred nekaj tedni svoje šokantno presenečenje svojim sledilcem na družbenih omrežjih sporočil Denis Jašarević, uveljavljeni DJ in producent iz Portoroža, ki ga poznamo pod umetniškim imenom Gramatik. Z nenadomestljivo valuto NFT je na digitalni dražbi prodal dve svoji še ne izdani pesmi, končni izkupiček prodanih kripto žetonov pa je bil približno 1,3 milijona evrov.

O "najbolj norih petih minutah svojega življenja" je zapisal tudi, da težko izrazi občutke o tem, kar se je zgodilo. "Podrli smo rekord glasbenih NFT-jev in pokazali, da celovečerne pesmi s polnimi videoposnetki zagotovo obstajajo kot zbirateljska umetnost v svetu NFT!" Gramatik, ki živi in dela v ZDA, glasbene kolege spodbuja, naj se podučijo o nenadomestljivih žetonih in skočijo na vlak prihodnosti. Sicer pa je svetovno znani ustvarjalec elektronske glasbe že leta 2017 kot prvi glasbenik na svetu izdal lastni kripto kovanec in takrat z njim zbral 2,2 milijona dolarjev.

Od elektronike pa vse do rokenrola

Kmalu zatem se je za nekaj podobnega odločila popularna ameriška rokerska skupina Kings of Leon. Petega marca so izdali album When You See Yourself in ob tem napovedali, da bo na voljo kot NFT, torej, da bodo ljubitelji njihove glasbe lahko z nakupom nezamenljivega žetona postali solastniki njihove glasbe. NFT namreč deluje kot digitalno potrdilo o pristnosti in se ga lahko uporabi kot dokazilo o lastništvu nad umetniškim delom. Na digitalni tržnici so v enem tednu prodali za dva milijona dolarjev kripto žetonov. Velik del tega izkupička pa so si prislužili z dražbo šestih zlatih vstopnic, ki lastnikom doživljenjsko zagotavljajo štiri sedeže v prvi vrsti na vsaki turneji skupine Kings of Leon. Njihov predstavnik za medije je potrdil tudi, da bodo pol milijona dolarjev od zbranega zneska donirali v sklad Crew Nation, ki v okviru združenja Live Nation podpira tehnične in scenske ekipe glasbene industrije, ki so v zadnjem letu zaradi pandemije ostali brez svojega posla, a predstavljajo osnovni steber, brez katerega glasbeniki ne morejo nastopati. Po končani dražbi so bili preostali žetoni te omejene izdaje uničeni, prav tako ne bodo nikoli več ustvarjeni.

Vsak bi želel kos NFT-pogače

Kripto tehnologija se je zabavne industrije najprej dotaknila na področju vizualne umetnosti, kjer digitalne slike dosegajo neverjetne vrednosti. Najdražja digitalna umetnina se je prodala na dražbi za 60 milijonov dolarjev. Za tem so se že omenjeni primeri začeli pojavljati v glasbi, kar je gotovo dobrodošel vir preživetja za glasbenike v času, ko so glasbeni dogodki v večini sveta prepovedani.

Profimedia

Za kaj pravzaprav gre? NFT je kratica za non-fungible tokens in pomeni nenadomestljive kripto žetone. Ti so v primerjavi z bitcoini ali katero drugo kripto valuto, ki se lahko v enaki vrednosti proda in spet kupi, nezamenljivi in zato edinstveni. Finančni svetovalec Andrej Bohinc, univerzitetni diplomirani ekonomist, pravi, da so NFT v zadnjih mesecih res postali nova vroča beseda. "Zgodbe o milijonskih zaslužkih določenih glasbenikov so pritegnile veliko pozornosti v medijih. Ker zgledi vlečejo, zdaj kaže, kot da bi si radi vsi v glasbeni industriji odrezali svoj kos NFT-pogače," razmišlja ob spremljanju novic, da dražbe napovedujejo tudi drugi uspešni glasbeni mojstri, medtem ko preostali razmišljamo, kaj ta kripto vihar pomeni za prihodnost glasbene industrije. "Kako vzdržen bo ta trend na daljši rok, bo pokazal čas, trenutno pa je kombinacija presežnega časa in denarja na trgu kot posledica korona situacije ustvarila popolne pogoje za hiter razcvet ponudbe NFT-jev s področja glasbene industrije. Ta trend, ki se po mojem mnenju šele dobro začenja, bo trajal vsaj toliko časa, dokler ponudba ne bo presegla povpraševanja. Temu bo sledil drastičen padec cen večine glasbenih NFT-jev." Tako ustanovitelj spletnega mesta kriptomojstri.si pomenljivo zaključi, da se bodo v tem okolju obdržali le tisti z največjim krogom zvestih oboževalcev, pripravljenih plačati višjo ceno za določen unikatni glasbeni NFT, ki sloni predvsem na zbirateljski vrednosti.

Mamljivi kripto žetoni, čeprav neprijazni

Vasja Veber, eden od ustanoviteljev glasbene platforme Viberate, ki združuje pol milijona glasbenih izvajalcev, ugotavlja podobno. Kultura in umetnost sta hitro skočili na vlak kripto tehnologije in se tam za zdaj dobro zasidrali. Že v letih 2016, 2017, ko se je zanjo začela zanimati širša javnost, je bila zabavna industrija zraven. Seveda ne v tako velikem obsegu, kot je danes. "Kar se glasbene industrije tiče, to poznamo že nekaj časa, se je tehnologija NFT najprej poskušala uveljaviti kot nosilec digitalnih vstopnic za koncerte ali predstave v živo. A ker je to zelo specifičen trg, kjer ima primat le nekaj največjih globalnih podjetij, se to ni najbolje prijelo. Ob tem pa je še, roko na srce, za širše množice precej neznano okolje in za zdaj tudi ne najbolj prijazno predstavljeno uporabniku. Ko pa so se zgodbe o velikem uspehu glasbenikov, ki so se odločili za prodajo svojih projektov z NFT-tehnologijo, začele pojavljati v medijih, je zanimanje raslo."

Lukakase

Že pred štirimi leti so glasbo povezali s kripto tehnologijo tudi pri Viberate, ko so izdali svoj kripto kovanec. Ta jim je pomagal, da so s pomočjo svojih uporabnikov zgradili ogromno globalno bazo podatkov o glasbenikih, prireditvenih prostorih, festivalih in drugih glasbenih deležnikih. Veber pravi, da bo z njihovim kripto kovancem mogoče plačevati tudi storitve same glasbene platforme, a že od samega začetka so razmišljali inovativno in načrtovali uporabo tehnologije blockchain pri najemanju glasbenikov in uporabo kripto valute za njihovo plačilo.

DJ Umek na digitalni dražbi

Nepogrešljiv član ekipe Viberate in soustanovitelj platforme je tudi priznani slovenski DJ in glasbeni producent Uroš Umek. Zamisel o inovativnem plačevanju najema glasbenika v teh dneh uresničujejo na njegovem primeru. "Da, to idejo pravkar testiramo in bomo konec aprila javnosti ponudili pogodbo za Umekov nastop v obliki kovanca NFT. Kdorkoli bo ta kovanec na koncu dobil na dražbi, bo imel pravico do Umekovega nastopa. Lahko bo to pravico izkoristil in organiziral dogodek z Umekom v glavni vlogi ali pa bo pravico preprodal naprej, na primer festivalu ali kakšnemu klubu. Tako bomo nastope glasbenikov pretvorili v neko dobrino, s katero je mogoče trgovati."

DJ Umek v Mariboru Foto: Igor Napast
Igor Napast

Naš svetovno znani ustvarjalec elektronske glasbe ob tem pravi: "Prvič v tridesetletni glasbeni karieri sem ostal brez posla. Seveda sem bil tudi zato izredno pozoren na vse, kar ponuja digitalno okolje. Kot že veliko glasbenih kolegov sem tudi sam videl priložnost za izdajo glasbenih NFT-kovancev, a kot vedno tudi tokrat želim storiti nekaj malo drugače. Z ekipo smo se tako odločili ustvariti tokeniziran nastop," je povedal ob napovedi dražbe 29. aprila, ko bodo tokeizirani tudi trije edinstvenimi remiksi njegove uspešnice Lanicor. Uroš navdušeno pričakuje štiriindvajseturno dražbo.

Zanimanje raste tudi v Sloveniji

Na prvi pogled je videti, kot bi z uvajanjem novih tehnologij v zabavno industrijo ta postajala ekskluzivna za izbrance in v njej široke množice nimajo ne sredstev ne možnosti dostopa. Vasja Veber se s tem ne strinja. "Niti niso za izbrance. So za vsakogar, ki si bo vzel nekaj časa, da se nauči osnov delovanja blockchaina in kripto valut. Če imaš prijatelja, ki je že kdaj kupil kakšen bitcoin, ti osnove pojasni v nekaj minutah. Res ni tako težko, ni pa tudi dovolj preprosto, da bi to uporabljali tako, kot uporabljamo na primer elektronsko pošto," pravi in še dodaja, da zanimanje za trženje glasbe s kripto valutami raste tudi v Sloveniji. Veliko glasbenikov je pokazalo zanimanje, ko so izvedeli za veliki met Gramatika, hkrati pa tolikšnega zanimanja tudi ne bi bilo, če sveta in glasbene industrije ne bi pred letom dni zadela zanje uničujoča pandemija. Takrat bi bili verjetno zaposleni s koncerti oziroma nastopi in niti ne bi čutili potrebe po dodatni kreativnosti na področju trženja svojih vsebin.

Nenadomestljivi žetoni NFT so se za zdaj izkazali za odličen nadomestek klasičnim certifikatom avtentičnosti umetniških del, ne da se jih kopirati in njihovo verodostojnost je mogoče enostavno preveriti. V glasbi lahko nakup edine kopije nekega dela tako enačimo z nakupom edine kopije vinilne plošče, recimo. Nosi izjemno vrednost za zbiratelje in s časom lahko njena vrednost zraste. Naši sogovorniki se strinjajo, da se bo tehnologija v glasbi obdržala do neke mere, nikakor pa ni mogoče na dolgi rok pričakovati, da bodo operirali s tako vpijočimi zneski, kot to počnejo tisti, ki so na kripto vlak skočili med prvimi. Verjetno bodo glasbeniki to tehnologijo uporabljali za verifikacijo svojih originalnih del, za verifikacijo svoje identitete, mogoče tudi kot digitalne kupone za ponujanje ekskluzivnih doživetij svojim oboževalcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.