(FOTO in VIDEO) DJ Umek zakrivil tehno letališki udar

Andreja Kutin Lednik
17.07.2021 09:00
"Vse to je super in fajn, ampak nič ne more zamenjati te množice," je rekel hvaležni DJ Umek in poskrbel za dober vzlet z mariborskega letališča. No, pravzaprav nekaj vzletov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spet doma ... Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

"Jaaa, končno spet!" to je bil verjetno najbolj pogost stavek na prizorišču prvega večjega elektronskega dogodka po koroni. Ali verjetno bolje - v odmoru med korono. Nekaj je s technom, da ritmi preprosto ne delujejo enako, če niso v produciranje zvoka vključeni megalomanski zvočniki in če ob tebi ne pleše vsaj nekaj sto ljudi naravnanih na isto frekvenco. In malokdo si v tem času sploh upa načrtovati tako velik dogodek. No organizatorjem Terminalfesta je to uspelo in hvaležni obiskovalci se niso ozirali na pomanjkljivosti v infrastrukturi. Vse nujno je bilo tam: velik oder, nekaj šankov, ki so jih konstantno zalagali s paletami pijače, prostor za plesanje, pa dober udar iz zvočnikov in reflektorjev. Ko je pred spodobno ogreto množico stopil sam vojvoda slovenske elektronske scene DJ Umek, pa ... No, lahko bi v maniri prostora ob letališču Edvarda Rusjana rekli - vzleeet!

Tudi Umek navdušenja, da znova nastopa na velikem dogodku, ni skrival in uspešno je stekel energetski pretok med elektronskim gurujem in plesalci. "Večje? Kako? To je ja maksimum, kolikor gre ob teh ukrepih! Zame je bil zadnji takšni oder prejšnjega marca," je didžej veselo pogledoval naokoli, med tem ko smo iskali prostor za pogovor in pristali na koruznem polju za odrom in pričeli debatirati o starih standardih techno zabav, ki so vajeni tudi po nekaj tisoč ljudi. "Nazadnje sem bil v Ljubljani, kjer smo še bolj omejeni z ukrepi in tam je bilo okoli 450 ljudi. Zato sem res hvaležen za tole. Hvala bogu, da se je začelo. Noro!"

Igor Napast

"Spet bom priprt doma čakal, da se tole pozdravi"

Kot je bilo že nekajkrat zabeleženo, je epidemija zadala močan udarec glasbenim ustvarjalcem in zgodba ni nič drugačna v elektronskem žanru. Vsaj 50 odstotkov ustvarjalcev je z glasbo popolnoma nehalo, poiskali so si službe, pove Umek, ki je nekaj časa držal zelo visoka mesta na svetovni glasbeni lestvici didžejev in je zagotovo največje slovensko ime na njih. A tudi on je med epidemijo iskal nove kanale do publike, snemali so žive prenose, eden bolj znanih je Aurora, kjer didžeji vrtijo na nenavadnih in impresivnih lokacijah, lotil se je tudi NFT-jev, posebne spletne produkcije unikatnih elektronskih izvedb s kriptopogonom: "Da, streamali smo, se preusmerili na online zadeve. Bilo je uspešno, kolikor se da biti uspešen na netu. Vse to je super in fajn, ampak ne more zamenjati občutka, ki ga dobim, ko vidim to množico. Sicer pa smo v NFT bumu, ki se je zgodil, dobili možnost, da smo v kriptovalutah dali na voljo moj prvi online špil, zelo ekskluzivne stvari. Jeseni bomo to možnost ponudili še drugim avtorjem in mislim, da bo to zelo zanimiva stvar za prihodnost glasbe. Živi špili pa seveda ostajajo, NFT je le dodatek, ki bo zavzel morda 20 odstotkov tega posla."

Umek v akciji Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kaj pa elektronski festivali? Epidemija jih je hudo prizadela. Umek: "Tole je festival, ki si ga bomo verjetno za dolgo zapomnili, sploh ob vsem tem strašenju vlade, ki nas že močno pripravlja na novi val. Verjetno bomo odprti kak mesec, nato pa spet nova-stara realnost in jaz bom verjetno priprt doma spet čakal, da stvar mine in se pozdravi. Morda festivali res zaživijo naslednje leto."

"Korone me je strah"

Seveda tudi tam ob udarjanju tehna izpod prstov mlade didžejke Glie, še bolj pa ob množici v sopari pod belim šotorom, ni šlo mimo vprašanja o cepljenju, ki bi zagotovo pripomoglo k hitrejšemu vračanju družabnih dogodkov. "Jaz sem se cepil, dvakrat. K sreči nisem imel stranskih učinkov, a naj se ljudje sami odločijo, kaj bodo, zagotovo pa ni prav, da se nekoga prisili do tega. Seveda pa je treba pomisliti na to, kakšne posledice prinaša, če se ljudje ne cepijo. Te posledice bodo potem morali nositi na svojih hrbtih. No, tako kot jih bom jaz, če bo prišlo do stranskih učinkov, ampak to je riziko, ki sem ga pripravljen prevzeti. Mislim pa, da se mnogi ne cepijo tudi zato, ker jim je nerodno priznati, da se bojijo korone. No, jaz se ne bojim priznati, ne bi rad pristal intubiran v bolnici in preživljal muk, ki jih preživljajo drugi. Moj glavni razlog za cepljenje, je strah pred boleznijo."

Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

A nazaj k zabavi, Umek je postregel izdatno porcijo nove glasbe, ki je nastajala v epidemiji in seveda nekaj dobrih starih udarnih hitov, ki jih ni mogel vrteti že leto in pol. Za naslednji vikend pa napoveduje večer starih (no natančneje tistih iz okolice leta 2000, kar je v elektroniki staro) melodij v Ljubljani. V Rogozi pa bodo danes zvečer oder napolnili še mariborski rokodelci elektronske glasbe.

Po epidemiji je pač čas za ... tehnologijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta