Slovo papirnih računov bo postopno. Zveza potrošnikov sicer opozarja: Račun je zelo pomemben

Mitja Sagaj
22.01.2022 06:00

Potrošnikom tudi po današnjem dnevu v večini primerov še zmeraj v roke papirni račun.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Od dva do tri milijone računov je v Sloveniji izdanih vsak dan. 

Sašo Bizjak

Od danes vročanje računov potrošnikom v papirni obliki ni več potrebno. Novost, ki jo vpeljuje novela zakona o davku na dodano vrednost, se nanaša na vse račune, ne glede na to, ali so plačani gotovinsko ali negotovinsko in ne glede na višino zneska. Prav tako to velja za vse storitve in izdelke, za katere sicer obstaja obveza izdaje računa. Naj vas torej ne preseneti, če se vam od danes naprej zgodi, da računa v papirni obliki ne boste prejeli ali pa da vas bo prodajalec vprašal, ali ga želite.

Od dva do tri milijone izdanih računov na dan je bil verjetno povod za novo določilo v konec decembra lani sprejeti noveli zakona o DDV. Kajti z malo matematike in ob predpostavki, da je račun v povprečju dolg 15 centimetrov, to pomeni, da je vsak dan natisnjenih za 450 kilometrov računov, iz Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) pa sporočajo, da je bilo število davčno potrjenih računov preko davčnih blagajn od leta 2016 do leta 2021 kar 5.491,643.637, torej v povprečju skoraj milijarda računov na leto.

Edina novost pri izdajanju računov je ta, da ponudniku blaga ali storitev ni treba potrošniku izročiti papirnega računa, razen če bo potrošnik to zahteval. "Vse ostalo je isto kot doslej. Ponudnik bo torej moral še naprej izdajati račune in jih hraniti v svojih evidencah. V primeru poslovanja z gotovino - bankovci, kovanci, plačilne kartice - bo moral račune še vedno potrjevati preko davčne blagajne. Le papirnatega računa ne bo treba izročiti potrošniku, če tega ne bo zahteval," so nam odgovorili iz Fursa, kjer poudarjajo še, da se tudi v primeru digitalnih računov pravice potrošnikov iz naslova garancije ne zmanjšujejo.

Nič več bojazni za globo

Novost je tudi velika sprememba glede na zakonska določila, veljavna doslej, ko smo potrošniki račun morali hraniti kot dokazilo o opravljeni storitvi oziroma kupljenem blagu. Izvajanje inšpekcijskega nadzora nad tem je sicer že druga zgodba, a zdaj se z novostjo v zakonu potrošniku ni več treba bati, da ga v primeru, če računa za opravljeno storitev ali kupljeno blago nima, čaka globa v višini 40 evrov. Inšpekcijski nadzor bo moral biti zdaj bolj osredotočen na izdajanje računov na strani prodajalcev.

Andrej Petelinšek

V Mercatorju pravijo, da bo njihov prehod na brezpapirno poslovanje glede izročanja računov postopen. Mercator je sicer že pred leti razvil aplikacijo Moj M, ki omogoča digitalno plačevanje in v tem primeru tudi prejem računov v digitalni obliki, zato že zdaj velik del kupcev, ki uporabljajo to aplikacijo, uporablja opcijo digitalnega računa ob nakupu v Mercatorju, sporočajo iz podjetja. "Kupce, ki plačujejo z drugimi plačilnimi sredstvi, pa bomo o novosti najprej ustrezno seznanili in prilagodili tudi postopke in komunikacijo pri blagajnah," dodajajo.

Digitalni računi po namestitvi nove programske opreme

Tudi sporočilo iz Spara Slovenija je jasno - do nadaljnjega bodo še naprej za vse stranke izdajali račune v tiskani obliki. "Znotraj celotne skupine Spar namreč načrtujemo menjavo programske opreme za blagajne, zato je uvedba možnosti digitalnega računa predvidena po namestitvi nove opreme," sporočajo in dodajajo, da načrtujejo digitalni račun uvesti preko njihove mobilne aplikacije, pri čemer pa ne izključujejo tudi drugih opcij (e-pošta, spletni portal …), saj da je natančen način realizacije digitalnega računa odvisen od uskladitve znotraj celotne skupine. Nič se od danes pri izročanju računov ne spreminja tudi v poslovalnicah Merkurja.

V Tušu kupcu že omogočajo enostavno upravljanje in pregled nad podatki v spletnem Tuš klub profilu, kjer si tudi lahko aktivirajo storitev digitalnih računov. Račune bodo, dodajajo, ob nakupu v trgovinah Tuš in Tuš drogerijah še naprej izročali v papirni obliki, ima pa kupec možnost izbire, da si aktivira prejem digitalnega računa (na spletnem naslovu digracuni.tus.si). Je pa za ta primer pri nakupu nujno uporabiti kartico zvestobe. Račune v digitalni obliki pa kupcem že dlje časa pošiljajo tudi pri spletnem trgovcu Mimovrste in še marsikje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta