Spoznajte slovenski startup, ki ga je Amazon uvrstil med 0,2 odstotka najboljših v Evropi

M. S.
07.07.2021 11:19
Še danes lahko glasujete za PlanetCare, ki razvija filtre za pralne stroje, ki preprečujejo, da mikro sintetična vlakna ob pranju perila odplaknete v vodo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Zupan: "Uvrstitev med pet najboljših podjetij v izjemni konkurenci dokazuje, da smo na pravi poti."
Planetcare

Amazon je med več kot 1800 podjetji iz 26 evropskih držav v peterico finalistov tekmovanja Launchpad uvrstil tudi slovenski PlanetCare. Mlado ljubljansko podjetje se s tem poteguje za naziv Startup leta, ki ga Amazon podeljuje najbolj prodornim in inovativnim podjetjem na stari celini. Zmagovalca med drugim čaka tudi nagrada v višini sto tisoč evrov.

Amazonovi ocenjevalci so podjetja ocenjevali glede na dizajn izdelkov, družbeno in ekološko trajnost ter njihovo edinstvenost. PlanetCare filtri so inovativni in vrhunski izdelki, zaradi katerih je svet boljši, so zapisali organizatorji tekmovanja.

Končnega zmagovalca bodo sicer izbirali Amazonovi kupci v Evropi. Za PlanetCare lahko glasujete do 7. julija, 300 uporabnikov, ki bodo glasovali, pa bo Amazon nagradil tudi s 50-evrskim bonom. Kot uporabnik Amazona lahko svoj glas za PlanetCare oddate tukaj.

Prvi na svetu s takšno inovacijo

PlanetCare je kot prvi na svetu razvil zunanji filter za pralni stroj, ki zadrži plastična mikrovlakna, preden ta prek odpadnih voda odpotujejo v oceane. Filtri ujamejo več kot 90 odstotkov vseh delcev, so pokazale neodvisne raziskave.

Ekipa PlanetCare namerava razviti filter, ki bo v sodelovanju s proizvajalci bele tehnike vgrajen neposredno v pralni stroj.
Planetcare

Podjetje na ta način pomembno zmanjšuje izpuste mikrovlaken, ki predstavljajo največji, 35-odstotni delež vseh izpustov mikroplastike v svetovna morja. Uporabniki PlanetCare filtrov so doslej na ta način "ujeli" za 25 tisoč plastičnih vrečk mikrovlaken, so izračunali v podjetju.

"Problem, ki ga pomagamo reševati, je velik in predstavlja tveganje za okolje in človeško zdravje. Z vsakim pranjem namreč izpustimo povprečno 700 tisoč mikrovlaken. Če jih nič ne ustavi, lahko ti plastični delci pristanejo v ribah in školjkah, prej ali slej pa najdejo pot tudi v naša telesa. Uvrstitev med pet najboljših podjetij v izjemni konkurenci dokazuje, da smo na pravi poti," pravi Mojca Zupan, soustanoviteljica in direktorica PlanetCareja.

Novo življenje za ujete delce

Zupanova je podjetje ustanovila leta 2017. Lani je PlanetCare za razvoj filtrov prejel 1,6 milijona evrov subvencije v okviru Evropskega sveta za inovacije. S tem denarjem nameravajo razviti filter, ki bo v sodelovanju s proizvajalci bele tehnike vgrajen neposredno v pralni stroj. Sedanji filter namreč uporabniki kupujejo sami (kit za 60 pranj stane 54,5 evra) in se namesti na zunanjo stran pralnega stroja.

Ujetim delcem bi radi v prihodnosti vdahnili novo življenje.
Planetcare

PlanetCare uporabnikom tudi omogoča, da polne filtre brezplačno pošljejo nazaj v podjetje. Na ta način ekipa poskrbi, da so mikrovlakna primerno reciklirana, saj bi v prihodnosti ujetim delcem radi vdahnili novo življenje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta