Starši prvošolčkov, veste, kaj vam pripada na prvi šolski dan?

M. S.
28.08.2023 11:44

Za starše otrok, ki bodo šolski prag prestopili prvič, veljajo glede dopusta drugačni pogoji kot za starše otrok višjih razredov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starši prvošolcev morajo za plačan dopust zaprositi delodajalca in predložiti dokazilo, da gre njihov otrok prvič v šolo.
Igor Napast

Četrto leto zapored bo staršem prvošolcev ta petek, 1. septembra, pripadal dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo otroka v šolo. Dan brezplačnega izrednega dopusta velja tudi za zaposlene v zasebnem sektorju.

Starši prvošolcev morajo za plačan dopust zaprositi delodajalca in predložiti dokazilo, da gre njihov otrok prvič v šolo. Pravico, ki jo od leta 2020 v 165. členu odreja novela zakona o delovnih razmerjih, velja za oba starša.

Novelo je leta 2019 na pobudo Sindikata obrti in podjetništva Slovenije pripravila Levica, med osebne okoliščine, za katere ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela, pa je dodala spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan. Cilj te novosti je bil izenačiti zaposlene v zasebnem in javnem sektorju. Slednjim je namreč dodaten dan plačane odsotnosti za to pripadal že prej. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, pa ga bo delavec lahko izrabil le na prvi šolski dan, torej ne prej in ne pozneje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta