Nujna sta stabilno stimulativno poslovno okolje in proaktivna priprava ukrepov za primer krize

M. U.
22.10.2024 08:58

Avtomobilska podjetja na strateškem srečanju z vlado o nujnosti hitrejše in učinkovitejše realizacije načrta Misije GREMO.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nujna je vzpostavitev stabilnega in motivacijskega poslovnega okolja, ki bo v naši državi zadržalo obstoječe in pritegnilo nove, tako imenovane green-field investitorje v nove razvojne naložbe ter ustvarjanje delovnih mest v avtomobilskem segmentu.
Robert Balen

Predstavniki slovenskih avtomobilskih dobaviteljev so se na pobudo Vlade Republike Slovenije in v luči morebitnega zaostrovanja pritiskov na konkurenčnost evropskega in s tem slovenskega gospodarstva sestali s premierjem dr. Robertom Golobom, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in ministrom za delo, družino in enake možnosti Luko Mescem. Na strateškem srečanju so analizirali stanje slovenske in globalne avtomobilske industrije ter se dogovorili o ukrepih, ki jih ta, za Evropo in Slovenijo strateška panoga potrebuje za njen nadaljnji globalno konkurenčen razvoj.

Z usmeritvijo Evropske unije v elektrifikacijo vozil in prepovedjo prodaje avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem od leta 2035 naprej so v fazi tranzicije tudi naša avtomobilska podjetja. Misija GREMO je s številnimi že začetimi inovativnimi projekti, tako na področju elektromotorskih pogonov, hranilnikov energije, novih, lahkih materialov ter digitalizacije, robotizacije in avtomatizacije kot tudi možnosti diverzifikacije v širše koncepte mobilnosti, konkreten odgovor slovenske avtomobilske industrije na ta izziv. A pri tem podjetja in vlada skupaj ugotavljajo, da mora vladno sprejemanje odločitev glede konkretnih razvojnih financiranj teh projektov na državni ravni potekati še bistveno hitreje.

Zadržati obstoječe in pritegniti nove investicije

Vse močnejša mednarodna konkurenca, strukturne težave velikih evropskih trgov, zlasti Nemčije, ter prihod kakovostnih in cenejših kitajskih električnih vozil v Evropo od slovenske avtomobilske industrije zahtevajo hitro ukrepanje in prilagajanje. Država ji mora biti pri tem v oporo in ji učinkovito zagotavljati ustrezno stabilno in spodbudno poslovno okolje. Trenutne globalne razmere že poslabšujejo poslovanje nekaterih podjetij v panogi, zato moramo biti skupaj pravočasno pripravljeni tudi na morebitno dodatno zaostrovanje gospodarskih razmer. Avtomobilska podjetja so vladi tako predlagala številne ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti te panoge in gospodarstva nasploh.

Na kratek rok gre predvsem za proaktivno pripravo ukrepov in njihovo takojšnjo operativnost v primeru večje krize in padcev naročil, to sta skrajšani delovni čas in čakanje na delo, a v bistveno bolj fleksibilni obliki kot je bil v Sloveniji to primer do zdaj. Nujna je vzpostavitev stabilnega in motivacijskega poslovnega okolja, ki bo v naši državi zadržalo obstoječe in pritegnilo nove, tako imenovane green-field investitorje v nove razvojne naložbe ter ustvarjanje delovnih mest v avtomobilskem segmentu. V nasprotnem primeru se bodo ta še naprej selila v tujino. Za razliko od enormnih dodatnih obremenitev, ki jih je bilo gospodarstvo deležno doslej, bi bilo potrebno izvesti davčno razbremenitev dela, sprostiti pritok za gospodarstvo potrebnih tujih delavcev ter zagotoviti konkurenčne cene energije, primerljive z ameriškimi in kitajskimi konkurenti.

Nujen je tudi ustrezen pritisk na Bruselj

Potrebna je večja hitrost in operativnost vlade pri realizaciji že odobrenih in prijavljenih ter še neodobrenih razvojnih projektih Misije GREMO. Ti so za avtomobilska podjetja razvojno ključni. Strateško zelo pomembno je tudi dosledno izvajanje vseh razvojnih projektov GREMO v obdobju 2025-2030. Sem spada tudi skupni nastop vlade in industrije za novo finančno shemo do Bruslja, s ciljem podvojitve zdajšnjih namenskih 200 milijonov evrov razvojnega denarja za Misijo GREMO. Osnutek sheme državnih vzpodbud za transformacije te, za Slovenijo strateške panoge bo pripravljen do decembra, nakar bosta vlada in avtomobilska industrija skupaj nastopili za njeno potrditev in čim prejšnji začetek njenega izvajanja.

Potrebna je večja hitrost in operativnost vlade pri realizaciji že odobrenih in prijavljenih ter še neodobrenih razvojnih projektih Misije GREMO.
Robert Balen

Nujno je treba izvesti tudi ustrezen pritisk na Bruselj glede jasnosti in nedvoumnosti dinamike evropskega prehoda v električno mobilnost, vključno z vzpostavitvijo enakih pogojev za kitajske proizvajalce v EU, kot jih morajo izpolnjevati EU proizvajalci in dobavitelji na Kitajskem. Pri tem je treba izenačiti subvencioniranje tako na eni kot drugi strani. Zdaj namreč prihaja do enormnih izkrivljanj konkurenčnih pogojev v škodo evropskih in slovenskih družb. Avtomobilska podjetja vladi in Bruslju ob tem tudi svetujejo vzpostavitev strateškega zavezništva z Indijo, ki postaja največji globalno hitro rastoči trg prihodnosti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta