Volkswagen lani v Nemčiji prodal več novih električnih vozil kot Tesla

N.S., STA
20.01.2024 08:11

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je lani na domačem trgu pri prodaji električnih vozil prehitel ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Teslo, kažejo podatki zveznega urada za motorna vozila KBA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po podatkih urada je bilo lani v Nemčiji na novo registriranih približno 70.600 Volkswagnovih povsem električnih vozil in 63.700 Teslinih. Število novo registriranih Volkswagnovih vozil se je lani v primerjavi z letom prej povečalo za 11,7-odstotka, medtem ko se je število Teslinih vozil na drugem mestu na letni ravni zmanjšalo za devet odstotkov, je pred nekaj dnevi poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Najbolj priljubljeno električno vozilo v Nemčiji je lani s približno 45.800 na novo registriranimi avtomobili ostal Teslin model Y.

Skupno je bilo lani v Nemčiji registriranih okoli 524.200 avtomobilov z izključno električnim pogonom, kar je 11,4-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022. Povsem električna vozila so leta 2023 predstavljala 18,4 odstotka od vseh 2,84 milijona na novo registriranih vozil v Nemčiji, medtem ko je bil leta 2022 ta delež 17,7-odstoten.

Reuters

Tudi več drugih znamk v lasti koncerna Volkswagen je lani v Nemčiji prodalo znatno več novih popolnoma električnih vozil, vključno z Audijem (30.600), Škodo (23.500), Seatom (17.500) in Porschejem (5700).

Celotna skupina Volkswagen je imela lani v Nemčiji 28-odstotni tržni delež na novo registriranih električnih vozilih.

Tesli na tretjem mestu sledi skupina Stellantis - ki vključuje znamke Citroen, Fiat, Peugeot in Opel - s skoraj 71.300 na novo registriranimi električnimi avtomobili.

Čeprav so bile znamke v lasti kitajskih proizvajalcev bistveno manj prisotne, je njihov delež na nemškem trgu v zadnjih letih močno narasel in zdaj znaša devet odstotkov. To je dvakrat več kot leta 2022 in osemkrat več kot leta 2021, je še zapisala dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta