Z aktivnim upravljanjem lahko shranjeno energijo pametno porabimo v času cenovnih konic

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
19.05.2024 06:00

Sončna energetska skupnost podjetju zmanjša odvisnost od dogajanj na trgu, minimalizira viške in manke ter zniža stroške za električno energijo. Podjetje s tako rešitvijo tudi zmanjša negativne vplive svojega delovanja na okolje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Atlantic Grupa

Aktualne razmere na trgih energentov v Sloveniji in Evropi so se v zadnjem letu po energetski krizi umirile. Zaradi rekordno polnih skladišč plina za ta letni čas, visoke proizvodnje iz nuklearnih enot v Franciji, dobre hidrologije po celotni Evropi ter nizkega odjema električne energije so cene zdrsnile na nizke nivoje, kar nakazuje na dobro delujoč in stabilen trg energentov. Povečane količine energije iz obnovljivih virov po vsej Evropi povzročajo vedno večja urna nihanja v ceni. To vodi v pospešeno padanje cen v času največje osončenosti ter izredno visoke cene ob jutranjih in večernih urah, kar vpliva tudi na spreminjanje tradicionalnih smeri pretokov električne energije. Zaradi geopolitičnih pretresov in negotovosti v zvezi z dobavo zemeljskega plina pa je tudi v prihodnje mogoče pričakovati dodatno povečano nihajnost cen tako na urnem nivoju kot na terminskem trgu.

Nihajnost cen je izziv za vsakega odjemalca

Poslovni odjemalci se vsak po svoje soočajo z vedno večjo nihajnostjo urnih cen znotraj dneva, dobavitelji pa jim poskušajo pri tem priti naproti. Družba GEN-I je v svoj portfelj rešitev umestila tudi baterijske hranilnike električne energije, namenjene poslovnim odjemalcem. Z aktivnim upravljanjem lahko shranjeno energijo pametno porabimo v času cenovnih konic. Poleg tega pa v kombinaciji s sončno elektrarno omogočajo večjo samooskrbnost in shranjevanje poceni viškov energije za zmanjševanje porabe v obdobjih dražjih ur. Prednosti, ki jih omogočajo baterijski hranilniki, so poleg omenjene optimizacije rabe energije na lokaciji tudi možnost vključitve v portfelj za trgovanje na organiziranih trgih z električno energijo.

Michael Stabentheiner

Povsem novo rešitev obvladovanja stroškov električne energije v podjetjih s pomočjo sončne energije je predstavil član uprave družbe GEN-I Sandi Kavalič. Namen inovativne storitve, poimenovane Sončne energetske skupnosti GEN-I, je vzpostaviti samooskrbne skupnosti, v katere se bodo vključevali proizvajalci električne energije in poslovni odjemalci. Sončne energetske skupnosti bodo podjetjem odgovorile na ključno vprašanje, kako postaviti lastno proizvodnjo elektrike tako, da si bodo zmanjšali stroške in postali bolj neodvisni od gibanja cen energije, s tem pa povečali svojo konkurenčno prednost.

Samooskrbna skupnost, ki vključuje vsa odjemna mesta podjetja

Večina podjetij danes že ima ali pa aktivno razmišlja o izgradnji lastne sončne elektrarne. Ta v času največjega osončenja proizvaja viške energije, ki se na trgu prodajajo po nizkih cenah, izhajajočih iz splošnih presežkov proizvodnje v tistem trenutku. Z izgradnjo sončne energetske skupnosti takim podjetjem GEN-I vzpostavi samooskrbno skupnost, v katero vključijo vsa merilna mesta določenega podjetja. Ob viških proizvodnje v sončni energetski skupnosti oddaje elektrike v omrežje skoraj ni, saj se viški porazdelijo na druga odjemna merilna mesta. Sončna energetska skupnost podjetju zmanjša odvisnost od dogajanj na trgu, minimalizira viške in manke ter zniža stroške za električno energijo. Nenazadnje podjetje s tako rešitvijo zmanjša negativne vplive svojega delovanja na okolje in s tem izboljša svoje ESG-standarde. Vzpostavitev tovrstne skupnosti je mogoča tako na obstoječih sončnih elektrarnah kot ob izgradnji novih.

Podjetje SunContract pa je nedavno predstavilo prvo globalno NFT-tržnico, na kateri so žetonizirani pravi in že delujoči sončni paneli. Inovacija je primerna tudi za podjetja, ki si želijo zakupiti svoj obnovljivi vir energije za daljše časovno obdobje. Prvi projekt NFT-žetonov je povezan s sončno elektrarno v vasi Višnje na Ajdovskem. Elektrarna deluje od leta 2011, ima 2112 sončnih panelov in vršno moč 517 kW. Vsak NFT-žeton predstavlja svoj, točno določen sončni panel te konkretne sončne elektrarne. Lastnik NFT-ja ima tako dve možnosti. Lahko izkoristi prilive, ki jih ustvari sončni panel, povezan z določenim NFT-jem, in jih dobi izplačane v SNC-žetonih neposredno v svojo denarnico SunContract. Lahko pa porablja električno energijo, proizvedeno v osebni elektrarni (Personal Power Plant - PPP), prek P2P-energetske tržnice SunContract in si zagotovi samooskrbnost.

Michael Stabentheiner
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta