Združenje Manager: Nagrada za življenjsko delo Igorju Merviču, priznanje Artemida pa Aniti Stojčevski iz SKB

Srečko Klapš Srečko Klapš
26.01.2022 06:00

Začetno ekipo v Spar Slovenija je Igor Mervič povečal za 40-krat na 4877 zaposlenih. Anita Stojčevska kot največji izziv vidi izvedbo pravne in poslovne integracije SKB banke in Nove KBM v vodilno banko v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Igor Mervič, nekdanji generalni direktor družbe Spar Slovenija: "Najbolj ponosen sem na to, da je Spar postal najbolj priljubljena trgovina v naši branži."

Združenje Manager bo priznanje za življenjsko delo na področju managementa za leto 2021 danes podelilo Igorju Merviču, dolgoletnemu generalnemu direktorju družbe Spar Slovenija. Družbo Spar Slovenija je razvijal 28 let, kot generalni direktor jo je vodil do konca leta 2020, danes pa je član njenega nadzornega sveta in svetovalec koncerna. V njegove čevlje je stopil David Kovačič. Pod Mervičevim vodenjem je Spar postal trgovec z drugim najvišjim tržnim deležem v Sloveniji in tretjim v skupini – za Sparom v Avstriji in Južni Afriki, ob čemer je vseskozi posloval z dobičkom, na police s podporo lastnikov družbe pa postavljal okoli 70 odstotkov izdelkov slovenskih dobaviteljev.

Do milijarde evrov prihodkov

Mervič je po dvanajstih letih delovanja v Lesnini vodenje Spara prevzel leta 1992, ko je imel ta v Sloveniji le štiri trgovine. Najprej se je lotil postavitve centra Interspar v BTC-ju, danes pa ima Spar Slovenija 111 poslovalnic, 9 restavracij, 21 trgovin Spar partner, spletno trgovino Spar Online, lastno pekarno in distribucijski center. Mervičeva vizija od vsega začetka je bila organska rast brez prevzemov. Začetno ekipo, kot jo je imenoval špartansko ekipo 120 sodelavcev, je do danes povečal za 40-krat na 4877 zaposlenih. Hkrati so rasli tudi prihodki, teh je imel Spar Slovenija ob desetodstotni donosnosti kapitala leta 2020 za 827 milijonov evrov. Od leta 2004 je Spar prihodke podvojil, dobiček pa je z 8,5 milijona evrov v letu 2004 povišal na največ 18,4 milijona v letu 2013, medtem ko je v letu 2020 ta znašal 10,5 milijona evrov.

Igor Mervič je trasiral tudi trende v trgovinski branži, med katerimi najbolj izstopa projekt Štartaj Slovenija, s katerim podpirajo ideje in projekte mladih še neuveljavljenih podjetnikov. Tako so v šestih sezonah podprli 44 podjetnikov, ki so na Sparovih policah predstavili dvesto izdelkov. Med projekti je ponosen tudi na to, da so imeli toliko volje, moči, energije in vztrajnosti, da so v brezizhodni situaciji, ko so, kot pravi, na gradbeno dovoljenje čakali več kot pet let in pol, skupaj s Spar European Shopping Centers (SES) uspeli postaviti Alejo, najsodobnejše nakupovalno središče v Sloveniji, vredno 150 milijonov evrov.

Na vprašanje, kako kljub togi dohodninski in davčni zakonodaji motivirati zaposlene, Mervič odgovarja, da je ob primernem plačilu, ki je osnovni higienik, pomembno zaposlene nagraditi za uspehe in dosežene cilje: "Kot vodja sem vedno prisegal na ciljno usmerjeno komunikacijo, ki je bila iskrena in odprta. Menim, da so zaposleni to cenili in bili zadovoljni, kar dokazujeta tudi najnižja fluktuacija v koncernu in to, da so bili med najbolj zadovoljnimi zaposlenimi."

Kolegom bi težko svetoval, kako reagirati v času kriz, ker ni enotnega recepta za uspeh: "Če me vprašate, za katere pristope se odločam sam, pa vam lahko povem, da sem bil znan po izjemno neposrednem komuniciranju. Nikoli ne slepomišim. In tako so komunicirali tudi moji kolegi – včasih je bilo nekoliko težko, ko se navadiš, pa vzdušje postane prijetno, pozitivno in motivirajoče. Uspehi so temu sledili."

Na vprašanje, kaj je najpomembnejši izziv v prihodnje, energični Mervič težko definira le enega: "Še naprej bom aktiven član nadzornega sveta v Sparu Slovenija in v Spar European Shopping Centers (SES), delal bom pri investicijskih projektih v Sparu Slovenija in SES-u, tako da bom zagotovo še nekaj časa v gospodarstvu. Ker me to veseli in ker se mi zdi, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami še komu pomagam."

Pred vzpostavljanjem največje banke v državi

Priznanje Artemida, ki ga Združenje Manager podeljuje managerkam, ki so prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji, letos prejme Anita Stojčevski, glavna izvršna direktorica SKB banke. Stojčevskijeva od decembra 2019 vodi SKB banko, kjer je leta 1995 kot skrbnica malih in srednjih podjetij kariero tudi začela. Leta 2001 je prevzela prvo vodstveno funkcijo, zanjo najbolj prelomni pa sta bili leto 2009, ko so ji kot prvi ženski v SKB banki zaupali vodenje največje divizije komercialno upravljanje, in leto 2019, ko jo je novi lastnik banke, madžarska Skupina OTP, imenovala za glavno izvršno direktorico in članico upravnega odbora SKB banke.

Anita Stojčevska, glavna in izvršna direktorica SKB banke: "Največji izziv v prihodnje bo pravna in poslovna integracija SKB banke in Nove KBM v vodilno banko v Sloveniji."

Jože Suhadolnik/delo

Skupina SKB, v kateri so SKB banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select in zaposluje okoli 900 ljudi, je imela v letu 2020 123 milijonov evrov čistih prihodkov in 35 milijonov čistega dobička, v prvih devetih mesecih preteklega leta pa dobrih 91 milijonov evrov čistih prihodkov in 34,7 milijona čistega dobička. Stojčevskijeva postavlja na prvo mesto svoje zaposlene, ki jim poleg finančne stabilnosti zagotavljajo tudi, da se na delovnem mestu dobro počutijo, da imajo možnost izobraževanja in osebne rasti. "Na motivacijo in zavzetost vplivajo dobri medosebni odnosi in odkrita komunikacija, hibridni način dela pa zaposlenim omogoča tudi večjo fleksibilnost in uravnoteženost med službenim in zasebnim življenjem," je povedala Stojčevskija. Njen nasvet, kako ravnati v kriznih razmerah, je, da je najpomembnejše ohraniti mirno kri, postopoma, a s celotno ekipo hitro reagirati in predvsem odkrito komunicirati.

Kot največji izziv v prihodnosti Anita Stojčevski vidi izvedbo pravne in poslovne integracije SKB banke in Nove KBM v vodilno banko v Sloveniji: "Združena banka bo imela pomembno vlogo tudi v Skupini OTP, po velikosti bomo druga največja banka, takoj za matico na Madžarskem. Pri tem bo ključna integracija kadrov iz obeh bank. Brez odprtosti, transparentnosti in neposrednega stika z zaposlenimi zgodbe ni mogoče uspešno izpeljati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta