Zelo malo varčevalcev ima v banki več kot 100 tisoč evrov

Darja Kocbek
18.01.2022 06:00

V Sloveniji tako kot v razvitem svetu bogati postajajo še bogatejši, revni še revnejši, srednji sloj pa se utaplja v dolgovih, ugotavlja upravljavec osebnega premoženja Mitja Vezovišek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Banke še vedno beležijo visoko rast depozitov. 

Robert Balen

Po podatkih Banke Slovenije imajo gospodinjstva v bankah rekordnih 26 milijard evrov vlog. Kako je to premoženje porazdeljeno, ni znano, ker ti podatki niso javni. Znano pa je, so nam pojasnili v Združenju bank Slovenije, da znaša povprečna zajamčena vloga okrog 11.000 evrov in da je delež tistih, ki imajo v bankah višje vloge od zajamčenih (to je nad 100 tisoč evrov), zelo nizek.

Upravljavec osebnega premoženja Mitja Vezovišek pa ugotavlja, da je tudi v Sloveniji tako kot v razvitem svetu. Bogati postajajo še bogatejši, revni še revnejši, srednji sloj pa se utaplja v dolgovih. "Žal pojem socialne države vse bolj bledi, države vse večje breme za pokojnino, socialo in zdravje prenašajo na ramena posameznikov, kar pomeni, da se morajo ti aktivirati in skrb za finančno prihodnost vzeti v svoje roke. Čakanje na drugega in upanje na pomoč sta namreč slaba strategija," nam je pojasnil.

Problem je finančna nepismenost

Rekorden znesek vlog v bankah Vezovišku sicer pove dvoje. Prvič to, da so v času pandemije centralne banke in države "preveč" zalile gospodinjstva z denarjem, saj ga ta, namesto da bi ga namenila za porabo in varčevanje, puščajo na bančnih računih, kjer zaradi inflacije izgublja vrednost. Drugič pa mu rekorden znesek vlog pove, "da smo na področju finančne pismenosti še vedno zelo na začetku, saj vsak finančno pismen posameznik ve, da je treba presežke (vse, kar je več od varnostne rezerve in sredstev za financiranje kratkoročnih ciljev) investirati, ne pa hraniti v banki".

Mitja Vezovišek
Osebni Arhiv

Marsikdo se zaradi inflacije in nizkih obrestnih mer pa tudi ležarine odloči vloge dvigniti iz bank in denar naložiti drugam, recimo v nakup nepremičnin. Mitja Vezovišek razlaga, da poleg bančnih vlog v Sloveniji poznamo še nepremičnine, potem pa se naš horizont rešitev hitro zapira. Po njegovih besedah bi bil za večino Slovencev najbolj primeren ustrezno razpršen portfelj, v katerem bi preko indeksnih, v manjši meri tudi vzajemnih in pokojninskih skladov investirali v delnice, obveznice in alternativne naložbe. Med njih sodijo seveda tudi nepremičnine pa plemenite kovine, morda še zasebni dolg. "Ampak to ne pomeni, da če imamo na voljo 100.000 evrov, vse investiramo v nakup enega stanovanja v Mariboru. To je bistveno preveč tvegano, omejeno likvidno, poleg tega prinaša slabše donose od ustrezno razpršenega portfelja," pojasnjuje.

Večina imetnikov vlog je starejših od 65 let

Mile Crnović z oddelka za marketing v Sberbank nam je pojasnil, da imajo v tej banki največji delež vlog varčevalci, ki so starejši od 65 let. Njihov delež zajema 30 odstotkov. Na podlagi ponudbe depozitov z avtomatskim podaljšanjem imajo stranke v Sberbank v vezanih vlogah naloženih 30 odstotkov sredstev, 70 odstotkov pa predstavljajo vloge na vpogled. V zadnjih letih v Sberbank pri svojih strankah sicer opažajo povečan interes za vlaganja v vzajemne sklade, naložbene zavarovalne police, nepremičnine … Tudi v zadnjem letu sicer beležijo visoko rast depozitov, kar po Crnovićevih besedah pripisujejo "ponudbi, kjer prednjači depozit z avtomatskim podaljšanjem, prav tako stranke dodatno investirajo v druge investicijske produkte, kot so vzajemni skladi in nepremičnine".

V Novi KBM opažajo, da večina strank še zmeraj hrani svoj privarčevani denar na računih, le manjši delež se odloči za varčevanje v depozitih in drugih varčevalnih produktih, nekoliko se je v zadnjem letu povečalo zanimanje za naložbe v vzajemne sklade, kar je v razvitih državah EU stalnica. V letu 2021 zaradi nizkih obrestnih mer niso zaznali bistvenih sprememb pri varčevanju strank, pričakujejo pa nadaljevanje rasti zanimanja za vlaganje v vzajemne sklade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta