Janša po koalicijskem vrhu: Naj se Slovenci končno odločijo, ali hočejo višje plače

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.01.2022 15:50

Predsednik vlade Janez Janša je po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedal, da bodo vsi ključni zakoni, ki so del koalicijske pogodbe, do konca mandata prišli na mize poslancev. Po njegovih besedah je prišlo tudi do predlogov, da koalicija sprejme izziv glede nekaterih zakonov, za katere se napovedujejo posvetovalni referendumi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Premier Janez Janša je dejal, da bi bili v koaliciji pod določenimi pogoji pripravljeni sprejeti izziv s posvetovalnimi referendumi.

Robert Balen

Vladna koalicija pod vodstvom premierja in prvaka SDS Janeza Janše je na Brdu pri Kranju več kot tri ure preverjala, katere projekte še lahko izpeljejo do konca mandata. Janša je na sestanek povabil tudi opozicijske poslance, ki v državnem zboru podpirajo vlado. Poleg prvaka SNS Zmaga Jelinčiča se je vrha udeležil tudi poslanec DeSUS Robert Polnar.

Janša: Padali so tudi predlogi, naj koalicija sprejme izziv referendumov

Premier je na novinarski konferenci sestanek ocenil kot izjemno produktiven in konstruktiven. Kot je pojasnil, so na koalicijskem vrhu pregledali dosežke v aktualnem mandatu, pristopili k reševanju nekaterih perečih odprtih vprašanj, se seznanili z razvojem epidemije covida-19, se dogovorili glede uvedbe energetskih bonov zaradi dviga cen energije in uskladili glede nekaterih odprtih zadev, ki čakajo na sprejem v državnem zboru. Predsednik vlade je ocenil, da lahko po manj kot dveh letih mandata koalicija z izvenkoalicijskimi partnerji zelo veliko pokaže, skupna volja po sodelovanju pa je bila izražena tudi za prihodnje. Janša je priznal, da nekateri zakoni sicer še čakajo na končne odločitve v državnem zboru. "Teh zakonov je več. Vsi ključni zakoni, ki so tudi del koalicijske pogodbe, bodo na dnevnem redu rednih sej državnega zbora, če bo potrebna še kakšna izredna seja, bo ta tudi sklicana," je dejal Janša.

Borut Živulović

Kot je poudaril, so "padali tudi predlogi, da eventualno glede nekaterih zakonov, kjer so predlagani posvetovalni referendumi, koalicija sprejme izziv in gre na posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini, ki vsem dviga plače". Čeprav poslanci še niso glasovali o noveli zakona o dohodnini, odločanje so namreč v koaliciji preložili na eno od naslednjih sej, so v Levici že vložili zahtevo za sklic posvetovalnega referenduma. Naj se Slovenci končno odločijo za to, ali hočejo višje plače ali ne, je dejal Janša. Na vprašanje, pod katerimi pogoji bi v koaliciji pristali na posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini, je premier odgovoril, da bodo preverili, kakšne so terminske in proceduralne možnosti, da bi referendum potekal hkrati s parlamentarnimi volitvami, saj tako ne bi nastali dodatni stroški in volivcem ne bi bilo treba dvakrat na volišča. Na vprašanje, ali imajo dovolj glasov za sprejem novele zakona o dohodnini, pa je Janša odgovoril: "Glede na voljo in stališča, ki so bila danes izražena, da."

Tonin: Težko je razumeti, zakaj Levica nasprotuje višjim neto plačam

Podpredsednik vlade in prvak NSi Matej Tonin je pojasnil, da se je razprava na koalicijskem sestanku najbolj vrtela okoli zakona o dohodnini in energetskih vavčerjev. Vlada bo po njegovih besedah vsekakor odgovorila na energetske podražitve, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa bo po navedbah Tonina vse podrobnosti v povezavi s tem predstavil v naslednjih tednih. Ko gre za zakon o dohodnini, pa je Tonin ocenil, da omenjeni zakon odloča, "ali želi Slovenija iti naprej v prihodnost ali se vrača nazaj v preteklost, v Jugoslavijo". Kot je dejal, je nasprotovanje omenjenemu zakonu popolnoma nerazumljivo. "Težko je razumeti, zakaj stranka Levica nasprotuje temu, da bi imeli ljudje višje neto plače," je poudaril Tonin in dodal, da bodo storili vse, da bo zakon sprejet. Ko gre za zakon o demografskem skladu, pa je dejal, da bosta razmislek in odločitev v zvezi s tem sprejeta v naslednjih tednih.

Prvak NSi Matej Tonin je dejal, da je težko razumeti, zakaj Levica nasprotuje temu, da bi imeli ljudje višje neto plače.

Robert Balen

Da so na srečanju pregledali rezultate delovanja koalicije in se pogovorili, kaj morajo storiti do konca vladnega mandata, je med drugim poudaril tudi podpredsednik vlade in prvak Konkretno Zdravko Počivalšek. Ko gre za zakon o demografskem skladu, je Počivalšek poudaril, da je stranka DeSUS, "ki je imela interes to zadevo izpeljati do konca, doživela težave in so od nje ostali samo poslanci". Ob tem je dodal, da bo ustanovitev demografskega sklada nujen predmet razprave prihodnje vlade, katerakoli že bo na oblasti po parlamentarnih volitvah 24. aprila. V letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, ki ga je potrdila vlada, je med drugim predvideno tudi preverjanje možnosti vnovičnega poskusa prodaje Telekoma Slovenije, omenja se tudi možnost prodaje državnega deleža v Savi, ki je pomembna zaradi Save Turizma, smo že poročali tudi v Večeru. "Načrt upravljanja državnih naložb je sprejet, o tem, da bo nekdo v tako kratkem času prodajal tako pomembne zadeve, pa je po mojem mnenju iluzorno govoriti," je možnost prodaje Telekoma Slovenije in deleža države v Savi komentiral Počivalšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.