(ANALIZA) Po Zahoviču največ igra - Zahović

Miha Dajčman Miha Dajčman
03.07.2020 07:05

Preverili smo, na koga vse in v kolikšnem obsegu je po epidemiji računal novi trener vijoličastih Sergej Jakirović

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ta četverica je odigrala vse tekme, čeprav Santos na nobeni ni bil v prvi enajsterici, Dervišević pa le na eni.
Sašo Bizjak

Širok kader bo prednost Maribora v nadaljevanju prvenstva, je bilo večkrat slišati pred nadaljevanjem prve slovenske lige in po prvih odigranih dvobojih vijoličastih po koronapavzi. Sergej Jakirović je na prvih petih tekmah v igro poslal za dve moštvi nogometašev, nobeden od igralcev aktualnih prvakov pa od prve minute ni začel na prav vseh dvobojih.
Maribor ima največji izplen točk po prekinitvi prvenstva. Na prvih štirih tekmah so vijoličasti trikrat igrali proti ekipam z dna lestvice, se Olimpiji po sedmih točkah zaostanka približali na eno, Ljubljančani pa so z zmago v Stožicah prednost znova povečali na štiri točke. Jakirović je na petih tekmah na igrišče poslal kar 22 nogometašev, kar potrjuje tezo o velikem izboru nogometašev, vprašanje pa je, ali številne rotacije pozitivno vplivajo na uigranost ekipe in končno podobo na igrišču.
"Ritem je naporen in v trenutni situaciji je pomembno, da je kader širok in da je trenerju na voljo veliko enakovrednih nogometašev. To je prednost za Maribor. Konkurenca v ekipi je dobra. Vsak igralec, ki dobi priložnost, se želi dokazati," meni nekdanji nogometaš Maribora Goran Cvijanović, ki je trenutno prost igralec in čaka na primerne ponudbe klubov. Kljub veliko rotacijam Primorec meni, da uigranost ne bi smela biti problem: "Igralci se med seboj poznajo, trenirajo skupaj. Trener poskuša z različnimi kombinacijami, ve, kakšne so kvalitete nogometašev. Če so nogometaši pravi, motivirani, uigranost ne bi smela biti problem."

Neuigranost obrambe je težava

Več kot tristo minut na petih tekmah je zbralo le pet nogometašev Maribora: Luka Zahović (383 minut), Alexandru Cretu (344 minut), Aleksander Rajčević (340 minut), Blaž Vrhovec (322 minut) in Nemanja Mitrović (303 minute). Z vsaj sto minutami na prvih dvobojih je 20 nogometašev, zadnji med njimi kapetan Marcos Tavares (123 minut), ki je v igro trikrat vstopil s klopi, od prve minute je igral le proti Rudarju. Manj minut kot Brazilec sta zbrala Luka Koblar in Andrej Kotnik, nekaj minut več kot Tavares pa je vpisal Felipe Santos (149 minut), ki je kot rezerva igral na vseh petih tekmah in bil popestritev na igrišču. Podobno velja za najboljšega strelca Maribora v tem obdobju Derviševića (177 minut, le enkrat od začetka tekme in trije goli).

Po ​Cvijanovićevem mnenju je najbolj pomembno, da so uigrani soigralci v obrambi. A prav nogometaša z največ minutami v zadnji vrsti se ubadata s poškodbami - Mitrović naj bi se po zlomu nosu vrnil kmalu (po optimističnih napovedih že proti Muri), Rajčević je po zlomu reber sezono že končal. "Če v napadu ali sredini narediš napako, ni nujno, da je ta usodna, neuigranost v zadnji liniji pa je lahko velika težava. Toda nogometaši Maribora so v različnih kombinacijah že igrali skupaj in problema tukaj ne vidim," meni 33-letnik, ki je nazadnje igral na Poljskem. V Mariboru je še vedno nekaj nogometašev, ki so del moštva še iz časa, ko je za najtrofejnejši slovenski nogometni klub igral tudi sam. "To je prednost Maribora; kvalitetni in izkušeni igralci znajo preostale povleči za sabo in ekipo dvignejo. Poraz z Olimpijo ne bo vplival na ekipo," meni nogometaš, ki je v času igranja za vijoličaste oblekel tudi dres članske reprezentance in odigral 29 tekem evropske lige. V nadaljevanju sezone pričakuje, da bo Maribor do konca v igri za naslov.

 

​Vsak pol ure? Ni dobro

"Nismo še videli jasne slike Maribora," pa meni nekdanji igralec Maribora Kliton Bozgo. Albanec pravi, da tolikšno število rotacij ni običajno: "Normalno, da potrebuješ 22 nogometašev, a dobra konkurenca ne pomeni, da vsak igra 30 minut na tekmo, saj tako težko prideš v formo. Enajsterica bi morala biti stalna, nogometaš mora držati svojo pozicijo, izgubiti je ne sme kar tako. Kakšna pa je prava filozofija, bo pokazal čas. Ljudje, ki izbirajo koncept in vodijo ekipo, bodo na koncu zaslužni za uspeh ali odgovorni za neuspeh." Šest tekem do konca ni pravi čas za eksperimentiranje, je prepričan nekdanji napadalec. "Še en kiks Maribora in vsega je lahko konec. Je pa vse še odprto," meni nekdanji albanski reprezentant in opozarja tudi na nevarno Celje.
Večkrat so mnogi strokovnemu vodstvu Maribora očitali, da je napadalec Luka Zahović deležen velike minutaže zaradi očetove prisotnosti v klubu. Tudi po odhodu Zlatka Zahoviča z mesta športnega direktorja Maribora pa vijoličasta enajstica uživa veliko zaupanje novega trenerja. S klopi je Luka Zahović vstopil le proti Rudarju, ko je bila prva postava vijoličastih najbolj spremenjena, na petih tekmah je dosegel dva gola in enkrat podal za gol. "Zahović je edini klasični napadalec Maribora," opozarja Bozgo. "Ko se mu bo znova odprlo, kot se mu je v preteklosti že, bo vse dobro," še pravi 48-letnik, ki meni, da v nadaljevanju prvenstva Jakirović ne bo več toliko rotiral.

Mladinci brez priložnosti

Bozgo pritrjuje trditvi, da je vzrok za izstopajočo statistiko tudi sprememba pravil, ko lahko trenerji menjajo kar pet nogometašev na tekmi, kar v Mariboru ob Aluminiju počnejo najbolj množično v ligi (oboji so v petih tekmah opravili 24 menjav). Od nogometašev, ki v Ljudskem vrtu sestavljajo prvo ekipo, Jakirović na uradnih srečanjih ni preizkusil le četverice: branilca Luke Uskokovića, vezista Reneja Miheliča, napadalca Nardina Mulahusejnovića in vratarja Aljaža Cotmana. V nasprotju s pripravljalnimi tekmami trener ni ponudil priložnosti niti nobenemu nogometašu mladinskih selekcij Maribora.

Ob zadnjih kadrovskih novostih v Ljudskem vrtu se napovedujejo tudi spremembe statusov nogometašev, ki sestavljajo aktualno ekipo. Kenana Pirića (270 minut), ki se spogleduje z odhodom, je zadnji dve tekmi v prvi postavi zamenjal Jasmin Handanović (180 minut). Do večine sprememb v postavi pa prihaja zaradi poškodb in kazni nogometašev zaradi kartonov. Martin Milec (255 minut) je del udarne enajsterice postal po poškodbi Denisa Klinarja (223 minut). Zaradi poškodb sta manj igrala Rok Kronaveter (227 minut) in Mitja Viler (220 minut), prav zaradi odsotnosti soigralcev sta do igralnih minut prišla Špiro Peričić (180 minut) in Žan Kolmanič (180 minut). Aleks Pihler (223 minut) je po številu odigranih minut na sredi lestvice, a je ob Zahoviću, Cretuju in Vrhovcu, ki so med najbolj standardnimi člani začetne enajsterice, ter Derviševiću in Santosu, ki v igro prihajata s klopi, igral na vseh tekmah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta