Da ne bo kdo poletel!

Marko Kovačevič
19.11.2020 19:28
Brez poraza je slovenska nogometna reprezentanca zaključila koronaleto. "Pozvonili smo Sloveniji," je prepričan selektor Matjaž Kek
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska obramba se tudi v Atenah ni pustila premagati. Foto: EPA
EPA

V Atenah se je veselila … Slovenija! Naša nogometna reprezentanca je po remiju brez golov proti Grčiji potrdila prvo mesto v skupini C3 lige narodov. V naslednji izvedbi (še vedno) novega Uefinega tekmovanja bo igrala v drugi kakovostni diviziji. "Vsaj malo uživajmo v tem rezultatu. Jaz pa takoj dodam svoje. Da ne bi kdo zdaj poletel, mislil, da je karkoli storjeno! Samo potrdilo se je, kar sem govoril skozi jesen. Bili so vzponi in padci, a smo vseeno prišli do konstante," je večer na jugu Balkana strnil selektor Matjaž Kek.

​Nogomet je še vedno tu

"Pozvonili smo Sloveniji, da je nogomet še vedno tu. To ni uvrstitev na veliko tekmovanje, je pa spoštovanja vreden rezultat. Zadovoljen sem, čeprav je za mano, verjemite mi, verjetno najtežji mesec in pol v moji nogometni karieri," je še dodal Mariborčan na slovenski klopi. Ob popolnem izkupičku proti najskromnejšima reprezentancama skupine, Kosovu in Moldaviji, je Slovenija ujela še dva remija proti Grčiji, se na vseh osmih tekmah v letu 2020 izognila porazu in izenačila svoj najdaljši niz nepremaganosti.

​Prav dosti golov ni dosegla, še manj jih je dobila. Edinega so v slovensko mrežo spravili Kosovci, ko pred njimi ni bilo kapetana. Jan Oblak je v Atenah še enkrat potrdil, da spada med najboljše vratarje na svetu, s panterskim skokom je onesrečil Grke. "Igra ni bila nič posebnega, a smo zadovoljni z bojem in rezultatom. Septembra smo začeli, naš cilj je bil, da smo prvi v skupini. Zasluženo nam je uspelo. To je smernica za naprej. Če se boriš, vztrajaš, pride rezultat," je reprezentančno jesen podčrtal 27-letni Škofjeločan.

Na nogometni tržnici najvrednejši slovenski nogometaš čuti, da reprezentanca napreduje. "V prejšnjih kvalifikacijah smo se sestavljali. Zdaj smo bili po dolgem času skoraj vsi igralci na kupu. Prišlo je še nekaj novih, ki so se super vklopili. To je pot, ki smo si jo začrtali," je skromno dejal za Sportklub.

"O Janovih kvalitetah ne bom govoril, saj je slika vse pokazala. Veseli me, da sem dobil kapetana, ki je v najbolj pomembnem trenutku stopil pred ekipo, prevzel odgovornost in se tako tudi ves čas obnašal," ga je pohvalil selektor. "To niso bili lahki časi, lahke odločitve. Na eni strani te čez nekaj dni čaka velika tekma, ti pa braniš tu. Isto je z Jojom, Kurtićem, Bijolom – pred petimi dnevi doživi pretres možganov. Zvoni mu v glavi, a je zaigral. To so pa moji momenti in nikomur ne bom dovolil, da mi jih vzame."

​Daleč od fasade

Obramba z Oblakom na čelu je opravila nalogo. "V defenzivi smo res dobro reagirali. A verjemite mi, da smo to še najmanj trenirali. Pokazali sta se volja in odločnost, da pomagajo eden drugemu. V golu imamo najboljšega vratarja na svetu. Tu so še štoperji, beki, zvezni … Ko smo trpeli, smo trpeli vsi," je priznal Kek. Na igrišču lahko reprezentanca še dosti naredi, poudarja selektor, "zunaj igrišča pa so bili fantje fenomenalni". "Z ekipnim duhom in borbenostjo lahko Slovenija nekaj doseže. Če bomo vsak zase gledali le individualne kvalitete, ne bo šlo. Dobro smo stopili skupaj, v naslednjih akcijah bomo to še bolje pokazali na terenu," pa je obljubil Jan Oblak, ki se je po manjših težavah z ramo vrnil na čelo ekipe.

​Če jo je po premierni izvedbi lige narodov le reorganizacija tekmovalnega sistema rešila pred izpadom v najslabšo divizijo, se je dve leti kasneje Slovenija prebila med 32 najboljših na celini. Vsaj temelji za podobo, ki bo nogometno Slovenijo odpeljala v lepše, uspešnejše čase, so postavljeni. "Zelo pomembno je, da narediš rezultat, saj sta potem samozavest in motiv dosti večja. V kateri fazi smo, ne vem. Fasade zagotovo še nismo začeli delati. Najprej moramo skupaj spraviti še notranjo opremo," je bil slikovit Kek: "Čaka nas še ogromno dela. Tudi tokrat se je videlo, kako smo trpeli v nekaterih momentih, ko smo prepozno reagirali. Je pa bila ta tekma zelo pomembna tudi s psihološkega vidika. Prvič je bila ta skupina igralcev pod pritiskom, pred pričakovanjem. In dobro je odreagirala."

​Nova odkritja, nove rešitve

Kljub vsem omejitvam in težavam, ki jih je pred nogometaše postavila koronadoba, je Slovenija dvignila svojo nogometno vrednost. Okostju ekipe, ki je igrala v zadnjih kvalifikacijah za Euro, dodala Sandija Lovriča, v obrambi odgovornejšo vlogo namenila Mihi Blažiču, na sredini igrišča Jaki Bijolu, v napadu Harisu Vučkiću, Damjanu Bo- harju …

"Vse je poplačano z rezultatom, ki je bil naš cilj, a ne primarno. To je velika nagrada za fante, ki so jeseni dobro delali. Uspeli so v želji, da naredijo ekipo, v kateri je vsak posameznik pomemben toliko, kot se da na razpolago moštvu. Veseli me, da je postavljen temelj, da smo pokazali nekaj novih obrazov in da se je skozi jesen profiliralo nekaj novih igralcev," je še dodal selektor slovenske nogometne reprezentance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta