Danijel Brezič: Maribor bi moral dobiti četveroboj in postati prvak

Borut Planinšič ml.
04.11.2019 18:52

Spet imamo zanimivo prvenstvo. Kot v časih Danijela Breziča, ki je v Mariboru spoznal evforijo in obup v boju za naslov državnega prvaka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Zanimivo prvenstvo imamo. Nogometaše Olimpije, Maribora, Aluminija in Mure ujete v dveh točkah razpona. No, če kdo ve, kaj je to zanimivo, tesno, šokantno prvenstvo, je to - Danijel Brezič. Oba konca palice pozna, noro zmago za naslov državnega prvaka in boleč poraz za konec šampionskega niza. Sezona 2002/03, predzadnji krog: CMC Publikum je v Ljudskem vrtu v 86. minuti vodil z 1:0, če bi se tako končalo, bi bil z dvema točkama naskoka pred vijoličastimi na tri četrt poti do trofeje. Potem pa je udaril Brezič. Za njim še Damir Pekić, oba v dobri minuti. Naenkrat je bil prvak Maribor. "Dolgo, celo pomlad, smo dihali za vrat Celjanom. Potem pa smo se udarili na tisti tekmi. Moj gol je bil bolj srečen, priznam," je Brezič opisal strel, ki se je v mrežo odbil od branilca. Ko je zadel še Pekić ... "Teren je bil zasut z navijači. Kakšna energija! To je za nogometaša nekaj najlepšega." To je bila tista tekma, ko so Celjani v kaotični končnici igrali z dvanajstimi, ker se je poškodovani gost izza gola vrnil v igro, ne da bi vedel, da so ga vmes že zamenjali. "Igralci tega sploh nismo opazili. No, je pa bilo vsaj poštenih dvanajst proti dvanajstim, ko pa smo mi imeli za seboj poln stadion navijačev," se nasmehne Brezič.

Andrej Petelinsek

Zgodbice o Miklaviču in Keku

Sezona 2003/04, zadnji krog: kar tri kandidate za naslov prvaka smo imeli, Maribor, Gorico in Olimpijo. Če bi Maribor zmagal v Murski Soboti, bi osmič zapored postal prvak, ne glede na to, kaj bi naredila tekmeca. Vse je šlo po načrtu, v 45. minuti ga je Muri zabil - Danijel Brezič. Načrt je deloval do 68. minute ... "Dobili smo rdečega," se spomni Brezič. Dobil ga je Enes Mešanović, napadalec, posojen iz Dinama, ki mi je dan pred tekmo rekel: "Gol dam, potem pa se vrnem v Zagreb kot prvak Slovenije." Ah, ja ... "Po njegovi izključitvi smo dobili dva gola," nadaljuje Brezič. Prvakinja je postala Gorica, Olimpija je bila druga, Maribor tretji. Da ni bilo vse tako črno, se tolaži takratni strelec vijoličastih: "Kar mi je iz tiste grenkobe všeč - dosti zgodbic je bilo, da sta naš trener Kek in trener Mure Miklavič v tako dobrih odnosih, da bomo v Murski Soboti zmagali. Nas se to sicer ni dotaknilo, šli smo na zmago v slogu 'fertik in nasvidenje'. Zmagal pa je nogomet, Mura je odigrala sijajno tekmo. Kakšna kontra sezoni prej. Eno leto ti nogomet vse da, drugo leto ti vse vzame."

Danijel Brezič (desno) ne bo pozabil, kaj je zanj storil nekdanji soigralec iz Maribora Aleš Čeh. 
Sašo Bizjak

Poglejte Marošo, kje je bil

Dandanes Brezič živi v Celju. Z nogometom je končal leta 2012 v Avstriji, pri GAK-u. "Aleš Čeh me je povabil tja. Velika zahvala mu gre, ko sem se poškodoval, mi je pomagal v najtežjih trenutkih. Po tistem sem šel v poslovne vode, zavarovalništvo je moja smer," razloži 43-letni Brezič, rojen v Murski Soboti. Za hobi je nogomet ostal njegova strast: "Na individualni ravni skušam fantom predati znanje, če kdo potrebuje nasvet." Redko gre na tekme. A Muro, ki ji je dal pet prvoligaških sezon (Mariboru tri, v prvi ligi je igral še za Rudar, Celje, Domžale, Interblock), je v nedeljo proti Olimpiji seveda gledal: "Super, imamo prvenstvo, ki zna biti zanimivo do konca, to je odločilnega pomena za naš nogomet, da ni vse jasno že po desetih krogih. Mura je na odlični poti. Ima - ekipo. To je delo Anteja Šimundže. Ekipo je sestavil iz skoraj nepoznanih nogometašev, ki se sijajno razvijajo, ni to le tisto 'kupim dobrega in ga imam'. Poglejte Marošo, kje je bil pred tremi, štirimi leti? Okej, moj prijatelj je, ampak vseeno smem reči, da je zdaj eden najboljših napadalcev lige. Ja, Mura bo moštvo presenečenja."

Janko Rath

Ko se "mrtvi štejejo"

Pa Aluminij? "Da je vzdržal toliko krogov, je dokaz kakovosti. Ampak ko se 'mrtvi štejejo', kot temu rečemo, bo zanj malo težje. Ko bodo proti Aluminiju vsi šli na polno, kot gredo proti Mariboru, še proti Olimpiji se mi zdi, da ne gredo tako, bo drugače." Olimpija? "Vrhunsko moštvo, preveč odvisno od ene osebe. Če gre predsednik s svojim denarjem, je lahko tam spet peta liga." In Maribor? "Najbolj stabilen klub, tudi zato največji favorit. Dokaz, kaj pomeni, da nisi odvisen od le enega vira denarja, če se vrnem k primerjavi z Olimpijo. Ta četveroboj bi Maribor moral dobiti. A razumite me, vse to je dandanes pogled od daleč, s sedežne garniture," se zasmeje nekdanji odličen vezist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta