(FOTO) VAR, roke in padec Maribora: Vijoličasti v Šiški zapravili prvo mesto na lestvici

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.05.2022 19:31

Nogometaši Brava s 3:1 premagali Maribor in omogočili Kopru, da ostane na prvem mestu na lestvici. Vijoličasti bodo morali v zadnjih dveh krogih za naslov državnih prvakov nadoknaditi dve točki zaostanka za Primorci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Skok nogometašev Kopra na prvo mesto na lestvici ni bil le začasen. Primorci, ki so včeraj z 1:0 ugnali sežanski Tabor, so na vrhu ostali tudi, ko je svojo nalogo opravila do 34. kroga vodilna ekipa lige. Maribor je ostal praznih rok na stadionu, kjer ni še nikoli ujel manj kot treh. Če so vijoličasti s prvih šestih gostovanj v ljubljanski Šiški odnesli prav toliko zmag, se je tokrat Bravo prikazal v drugačni luči. Šiškarji so slavili s 3:1 in omogočili Kopru, da pred zadnjima krogoma sezone obdrži dve točki prednosti pred Štajerci.

Ljubljana. Žak. Nogomet. Bravo: NK Maribor.
Robert Balen

Napoved trenerja Radovana Karanovića se ni uresničila. "Ne tradicija in vreme, v Ljubljani šteje le zmaga," je napovedal trener, ki je moral najti zamenjave za zaradi rumenih kartonov kaznovanih Martina Milca, Jana Repasa in Roka Kronavetra. Na desni strani obrambe je začel Mirko Mutavčić, v zvezni vrsti ob Antoinu Makoumbouju Aljaž Antolin, za napadalcem Ognjenom Mudrinskim pa ob Đorđeju Ivanoviću še Marko Alvir in Danijel Šturm.

Robert Balen

Da bo Bravo štedil moči za sredin finale pokala Slovenije proti Kopru? Pozabite! Ljubljančani, ki so pred dvobojem z Mariborom v ligi nanizali štiri zaporedne poraze, so grizli. In se hitro znašli v vodstvu. V 9. minuti je Andraž Kirm zaključil akcijo s strelom z roba kazenskega prostora. Veteran je udaril natančno in dovolj močno, da je ugnal vratarja Menna Bergsna. Ne le, da je to bil prvi gol nekdanjega reprezentanta Slovenije v tej sezoni, bil je njegov sploh prvi za Bravo v prvi ligi. Strelski račun je pred tem nazadnje odprl v sezoni 2018/19, ko je klub iz Šiške še igral med drugoligaši, v prvi ligi pa se je nazadnje med strelce vpisal novembra 2017, ko je še nosil dres Domžal.

Robert Balen

Pa se tu mariborske težave niso končale. Že v naslednjem napadu je do zaključka prišel Martin Kramarič. Nemanja Mitrović je blokiral strel nekdanjega člana vijoličastih. Zdelo se je, da je Maribor preživel nalet gostiteljev, a nato je dobil sodnik David Šmajc signal iz VAR-sobe. Kranjčan je po pregledu posnetka ocenil, da je Mitrović na nedovoljen način igral z roko, sprožil negodovanje na delu tribune, kjer so bili nastanjeni kaznovani in poškodovani člani kluba iz Ljudskega vrta, Bravu pa omogočil enajstmetrovko. Kramarič jo je spremenil v gol za 2:0.

Robert Balen

Po dvojnem šoku na začetku tekme Maribor ni sestavil odgovora. Ni šlo po sredini, ni šlo po bokih, Bravo je bil precej bližje tretjemu golu kot Maribor prvemu – Bergsen je zavit strel Lorena Maružina komaj odbil v prečko. Do sodniškega podaljška prvega dela. Takrat so vijoličasti ujeli priključek. Po kotu je Mitrović odložil žogo Ognjenu Mudrinskemu, vratar Marija Orbanić je strel prvega napadalca Maribora še odbil, a je s tem ponudil priložnost Đorđeju Ivanoviću, ki je odbitek suvereno pospravil v mrežo, zadel za 2:1.

Robert Balen

Ko je Radovan Karanović na začetku drugega polčasa v igro poslal Nina Žuglja in denitanta Stevana Nikolića, je napovedal lov na preobrat … dočakal pa reprizo iz prvega dela. Ko je Antoine Makoumbou blokiral strel Maružina, je sodnik Šmajc dobil novo obvestilo iz VAR-sobe. Po pregledu posnetka je reprezentantu Konga pokazal rumeni karton zaradi igranja z roko, Bravu pa omogočil nov strel z bele pike. Tokrat je žogo vzel branilec Žan Trontelj in Šiškarje odpeljal v vodstvo s 3:1.

Robert Balen

No, vsaj s sklepom enega VAR-pregleda so se gostje strinjali. Mark Španring je z evrogolom posnel pajčevino za Bergsnovim hrbtom, a je stranski sodnik dvignil zastavico. Maružin je bil v prepovedanem položaju. Uradni napovedovalec je sicer že proslavljal vodstvo rumenih s 4:1, a je ostalo pri 3:1.

Robert Balen

Kljub zaostanku se je Karanović odločil, da bo okrepil … obrambo. Z Luko Uskokovićem je na igrišče postavil še tretjega osrednjega branilca, prve minute po avgustovskem gostovanju na Bonifiki pa je dobil še povratnik po poškodbi Aleks Pihler. Rotacije niso pomagale, Bravo, ki je doslej boleče udarce za vijoličaste prihranil za Ljudski vrt – marca 2020 je s slavjem pod Kalvarijo sprožil najprej odstop trenerja Darka Milaniča, nato pa še športnega direktorja Zlatka Zahoviča, vse skupaj pa ponovil letos, ko je Maribor ob porazu "pokasiral" še izdatno kazen disciplinskega sodnika NZS -, je obdržal prednost.

Če je imel po remiju s Koprom v prejšnjem krogu Maribor v lovu na 16. zvezdico imel še vse v svojih rokah, mora zdaj ob popolnem izkupičku na tekmah proti Aluminiju in Muri za skok na vrh dočakati še spodrsljaj Primorcev. Koper bo po finalu pokala igral še z Radomljami, v zadnjem krogu pa ga čaka gostovanje pri Bravu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta