Koronavirus v prvi ligi: Upali so na najboljše, na najslabše pa niso bili pripravljeni

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.08.2020 06:00

Nogometaši Domžal po okužbi nogometaša v samoizolaciji in z bolj malo navodili, kako naprej. Podrobnega protokola nimajo niti na NZS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ob prvem primeru pozitivnega testa na novi koronavirus v prvi slovenski nogometni ligi je hitro postalo jasno, kako ranljivo je lahko tekmovanje, če bi se okužba začela širiti, ko si tekme sledijo na le nekaj dni. Jasnega načrta, kako reševati nastale probleme ob pojavljanju okužb v ekipah, Nogometna zveza Slovenije (NZS) ne more predstaviti, saj gre ob pozitivnih testih za posamezne in specifične primere, ki jih klubi rešujejo s pomočjo in po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), šele nato lahko odločitve o tekmovanju sprejema NZS, pravijo na krovni nogometni organizaciji.

V petek ponovno testiranje

Športni direktor Domžal Matej Oražem nam je pojasnil, kakšno je trenutno stanje v klubu. Vsi nogometaši in osebe, povezane s prvo ekipo, so v samoizolaciji, odpovedani sta pripravljalni tekmi z Beltinci in Krko. "Večina se je za samoizolacijo odločila prostovoljno, tisti, ki so imeli z okuženim tesnejše kontakte, so v njej po odredbi. Tako bo ostalo do petka, ko bomo skušali izvesti testiranje. Če bodo vsi testi negativni, bomo lahko pod kontroliranimi pogoji nadaljevali treninge. Še naprej pa bomo distancirani od drugih, saj naj bi samoizolacija trajala 14 dni," je povedal Oražem.

Matej Oražem: "Pristojni so bili do sedaj jasni le, da v četrtek, 13. avgusta, ne moremo začeti tekmovati, saj ne smemo biti v direktnem kontaktu z drugimi."
Lado VavpetiČ/nk Domžale

Simptomi pri več nogometaših

Oražem nam je predstavil optimističen načrt začetka sezone za rumeno družino. Kako bo, če se okužba razširi, ne ve, saj podrobnih informacij v klubu in na NZS nimajo. Za zdaj je v Domžalah potrjen en primer okužbe, simptome koronavirusne bolezni so kazali tudi drugi nogometaši, ki so bili prav tako testirani, a nihče ni bil pozitiven. "Je pa res, da je na te stvari treba čakati, ker se lahko okužba razvije šele čez čas," je opozoril športni direktor.

NZS: Stanje pozorno spremljamo

V kratkem pogovoru nam je predstavnik za odnose z javnostmi na NZS Matjaž Krajnik dejal, da bodo v primeru novih okužb odločitve sprejemali sproti, saj so odvisni od navodil in priporočil NIJZ. Kaj bi se zgodilo, če bi se okužili nogometaši in člani strokovnih ekip v več moštvih, nam ni pojasnil. Prav tako ni znano, kdaj bodo prestavljene tekme. Nov termin uvodnega kroga sezone 2021/2021 med Domžalami in Bravom bo znan v petek, po ponovnem testu na covid-19, je NZS objavil na svoji spletni strani: "NZS bo v tem času pozorno spremljala stanje v Domžalah in tudi v drugih klubih ter na podlagi teh ugotovitev sprejemala naslednje odločitve in ukrepe. Začetek novega prvenstva je blizu, prioriteta NZS pa je varnost vseh udeležencev in njihovo zdravje v teh nepredvidljivih časih."

Takšnih prizorov nekaj časa ne bo videti, saj so Domžalčani ločeni eden od drugega. 
Robert Balen

V samoizolaciji tudi mladi zmaji

Nogometna zveza je po prekinitvi prejšnje sezone prve lige zaradi epidemije vsem prvoligašem omogočila testiranja. Da bi to ponovili pred začetkom te sezone, ne načrtujejo. Domžalčani bodo za testiranja najverjetneje poskrbeli v lastni režiji, čeprav bi si želeli, da bi to storila NZS, ker bi s tem imeli strošek manj v že tako finančno zelo težkem letu.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta