Lahovnik o superligi: Če bi bil projekt dobro pripravljen in usklajen z navijači, bi lahko deloval

Miha Dajčman Miha Dajčman
21.04.2021 21:16
Večina soustanoviteljic je po manj kot dveh dneh odstopila od superlige, lastniki se kesajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mural Andree Agnellija v Rimu, ki prikazuje, kako poslovni mogotec in lastnik Juventusa uničuje nogomet. 
EPA

Da superlige v napovedani obliki (še) ne bo, je postalo jasno po burnem dogajanju v torek zvečer, ko so po ogorčenju nogometne javnosti, predvsem najzvestejših navijačev, iz nove lige izstopili vsi angleški klubi. Sledili so Inter, Milan in Atletico, Barcelona je odločanje prepustila članom kluba, Juventus se od projekta ni ogradil, novih informacij ni bilo le iz Real Madrida.

S priznanjem predsednika Juventusa Andree Agnellija, da brez Otočanov ni superlige, je v ponedeljek potrjena ideja ekspresno klavno končala. Na očitke nekdanjega prijatelja Aleksandra Čeferina, da še ni spoznal osebe, ki bi tako vztrajno lagala, je odgovoril: "To so podrobnosti iz zasebnega življenja." Prvi mož Uefe je pozdravil odločitev angleških klubov: "Vrnili so se in vem, da lahko veliko ponudijo ne le tekmovanjem, temveč celotni evropski igri. Zdaj je najpomembnejše, da gremo naprej in obnovimo enotnost, ki jo je imel nogomet." Pozitivno so izstope sprejeli mnogi sedanji in nekdanji nogometaši, lastniki klubov so se pokesali. "Projekt ni izvedljiv brez podpore navijačev. V minulih 48 urah ste bili zelo jasni. Slišali smo vas. Jaz sem vas slišal. Pustil sem vas na cedilu," so bile besede ameriškega milijarderja Johna W. Henryja, lastnika Liverpoola, ki se je opravičil tudi trenerju Jürgenu Kloppu, igralcem in zaposlenim v klubu ter jih prosil odpuščanja.

S superligo padec delnic

Zakaj je dvanajsterica evropskih velikanov želela novo tekmovanje, s katerim bi si zagotovili še večje vsote denarja? Po podatkih Football Benchmarka je bilo kar deset klubov od dvanajstih lani poleti v rdečih številkah. Vsi so, tudi zaradi koronavirusa, v primerjavi z letom 2019 poslovali z manj prihodki, po podatkih Deloitte Football Money League so največji padec beležili Barcelona, Tottenham, Inter, Real Madrid in Manchester United, zato bi jim 3,5 milijarde evrov iz banke JP Morgan prišlo še kako prav.

"Zaradi globalizacije nogometa sta se koncentrirala moč in denar v največjih ligah, klubi so se temu prilagodili. Ti, ki so želeli sodelovati v superligi, so dobro organizirane delniške družbe, nekatere celo kotirajo na borzi. Nemški klubi pa so v večinski lasti navijačev in tudi zato je bilo razumljivo, da niso pristopili k ideji, ki je bila ideja poslovnežev," je pojasnil ekonomist Matej Lahovnik. Delnice Juventusa so v ponedeljek poskočile za sedem odstotkov, kar je bilo pričakovano, saj se je klubu obetal finančni priliv, navrže Lahovnik, a ob hitrem zasuku so te v torek strmo padle in so še vedno v negativni krivulji. Podobno je bilo pri Manchester Unitedu: ponedeljkovi rasti za pet odstotkov je sledil torkov padec pod letno povprečje, a ob odstopu od propadlega projekta so znova začele rasti.

Navijači ključni za preobrat

Matej Lahovnik: "Čeferin je branilec interesov malih, a brez velikih ne bo mogel, zato bo iskal novo ravnovesje."
Robert Balen

"Lastniki, ki niso del evropskega nogometnega okolja, so imeli ambicijo ponoviti model ameriških zaprtih lig, kjer je koncentracija denarja ob šovbiznisu izrazita, tam nihče ne izpade, zagotovljen je krožni tok denarja med člani lige in vsi, ki so del tega, imajo korist, pristnega stika z navijači pa ni. Evropski model nogometa je drugačen, izvira iz lokalnih okolij navzgor, grajen je na pristnih temeljih in to je bilo zdaj ogroženo, ostra reakcija navijačev je spremenila dogajanje," je dejal Lahovnik in poudaril, da je tudi sistem lige prvakov oblikovan za največje, vendar imajo manjši klubi vsaj teoretične možnosti, da se pridružijo.

"Evropski model nogometa izvira iz lokalnih okolij navzgor, grajen je na pristnih temeljih in to je bilo zdaj ogroženo," preobrat komentira Lahovnik.
Reuters

Kaj za klube v rdečih številkah pomeni, da lige, ki bi po besedah predsednika superlige in Real Madrida Florentina Pereza rešila nogomet, ne bo? Lahovnik meni, da bo Uefa morala narediti korak k velikim, da novih pritiskov ne bo, sicer gre pričakovati nove poskuse. "Če bi bil projekt dobro pripravljen in usklajen, v tem primeru z navijači, bi lahko deloval," je prepričan profesor z ljubljanske ekonomske fakultete. "Veliki klubi so iz sezone v sezono delali izgubo, koronakriza pa je to še poglobila, kar je okrepilo željo po superligi. Do izraza je prišlo, da so poslovni modeli velikanov dolgoročno nevzdržni, vložki gredo čez razumne meje. Real Madrid se denimo vsake toliko let rešuje z dokapitalizacijami. Luknje v poslovne modele so si klubi navrtali sami," je poudaril Lahovnik. Potrebno bo prestrukturiranje klubov na normalne temelje, na katerih že leta gradi večina nemških, ki so, tako nekdanji minister, trajnostno naravnani. "Poraz ideje superlige je zmaga nogometa. A težava bo nastala, če prestrukturiranja ne bo, in to bo izziv za Aleksandra Čeferina, ki je zdaj branilec interesov malih. Pri tem ima podporo, a brez velikih klubov ne bo mogel, zato bo iskal novo ravnovesje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta