Matjaž Vogrin: Treba pretehtati, ali je tveganje za okužbo večje od škode, ki bi ob prekinitvi športa nastala

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
04.05.2020 06:45

Čeprav se strinja z nadaljevanjem nogometne sezone, klubski zdravnik NK Maribor dr. Matjaž Vogrin svari pred koronavirusom in pred pomanjkanjem časa za fizično pripravo športnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Konec maja se bo v številne države predvidoma vrnil tudi nogomet. To so potrdili v Nemčiji, na Poljskem, Danskem, Portugalskem … Podobni načrti veljajo tudi v Sloveniji, sploh po tem, ko je infektologinja dr. Bojana Beović dala zeleno luč za individualne kondicijske treninge tudi v ekipnih športih: "Treningi, kjer so možni neposredni kontakti, so bistveno bolj tvegani," je opozorila Beovićeva in pri tem dodala, da bo "verjetno možen dogovor, da bi lahko zaprte skupine vrhunskih športnikov trenirale dobesedno v karanteni, da ne bi imele stikov z ljudmi zunaj". Po njenih besedah gre za razmišljanja, pri tem pa še ni nič določenega za šport v Sloveniji.
Za mnenje smo poprosili dr. Matjaža Vogrina, strokovnega direktorja UKC Maribor, ki ima tudi vlogo klubskega zdravnika pri NK Maribor, z omenjeno problematiko pa se intenzivno ukvarja tudi kot predsednik medicinske komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Specialist ortopedske kirurgije sicer poudari, da ni infektolog ali epidemiolog, a zeleno luč za šport načeloma podpira: "Če so v večjih državah že začeli trenirati, verjamem, da lahko tudi mi. Nisem za to, da bi se liga kar prekinila. Je pa treba pretehtati, ali je tveganje za okužbo večje od drugih tveganj oziroma škode, ki bi ob prekinitvi športa nastala. Pri tem ne mislim le na finančno oziroma ekonomsko škodo. Če se bodo tekmovanja zaključila zdaj in ob morebitnem drugem valu okužb tudi jeseni, lahko določeni športi zamrejo."

Gledalci na kavč, športniki na test

Ker se je v teh dneh življenje na več nivojih začelo sproščati, Vogrin poudarja, da šport ne more biti izjema, saj je del družbe. Le da bo nekaj časa njegova podoba nekoliko drugačna: "Veliko bolj delikatna zadeva kot tekmovanja so gledalci. Zelo verjetno bodo tekme do nadaljnjega brez občinstva. Morda celo do iznajdbe in splošne uporabe cepiva. So pa vse napovedi preuranjene. Dejstvo je, da pri tem virusu še ne vemo, kako se bo v prihodnje odzival. Vemo, da gripa v poletnih mesecih izzveni. A ne obnašajo se vsi virusi enako. Ob morebitnem povečanju števila okužb bo treba tako celotno družbo kot šport spet omejiti."

Na tekmi je priskočil na pomoč tudi Luki Zahoviču, na srečo ni bilo nič hujšega.
Andrej Petelinsek

Pozor: nogometaši pred avtobusom!

In ko nekateri nogometaši, denimo zvezdnik Manchester Cityja Sergio Aguero, javno izpostavljajo, da se okužbe zelo bojijo, številni trenerji, med njimi Uwe Rösler iz Fortune Düsseldorf, poudarjajo še en vidik – nogometaši iz samoizolacije ne bodo prišli enako pripravljeni, možnost poškodb bo povečana: "Tudi zato ne sme biti prekomernega števila tekem. Ne moremo si privoščiti, da bi igralce vrgli pod avtobus, tako da bi igrali vsake tri dni v štirih tednih," je dejal trener. Tega se dobro zaveda tudi Vogrin, ki se s poškodovanimi mišicami, vezmi in sklepi srečuje vsakodnevno: "Celotna ekipa, torej jaz, glavni trener, kondicijski trener, fiziolog in fizioterapevt, bomo morali pripraviti načrt treninga, še prej pa preveriti, kako so igralci pripravljeni. Najbrž bo treba opraviti bazično testiranje in jih vse skupaj pripeljati na skupni imenovalec. Če ne, obstaja velika možnost poškodb, predvsem mišičnih, ki so v nogometu najbolj pogoste. Skrbi me, da bo teh poškodb res veliko."

Dr. Matjaž Vogrin (desno) je bil v akciji tudi minulo soboto na nogometni tekmi med Mariborom in Triglavom. Je klubski zdravnik NK Maribor.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta