Na tribunah ne bo navijačev, bodo pa oživele vsaj prekmurske oštarije

Uroš Gramc Uroš Gramc
30.05.2020 07:01

Klubi teden dni pred nadaljevanjem prvenstva finiširajo prilagajanje na higienski protokol, navijači pa se bodo morali znajti. Posebno akcijo so zanje pripravili pri Muri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če že na tekme ne bodo mogli, so navijačem črno-belih ponudili gostilne, kjer se bo spremljal nogomet.
Andrej Petelinsek

Nogometno državno prvenstvo je za vogalom, enajst krogov morajo še odigrati slovenski prvoligaši, da dobimo 29. prvaka samostojne države. Pot do njega bo drugačna, kot je bila doslej, saj klubi ne bodo mogli računati na podporo navijačev oziroma dvanajstega igralca, kot radi rečemo. Najzvestejše imajo v Ljudskem vrtu, na Fazaneriji je tudi vedno vroče, Stožice so sicer večkrat videti bolj prazne kot polne, a številke niso zanemarljive. Kako so se na situacijo prilagodili klubi, pričakujejo do konca prvenstva sproščanje ukrepov, kakšne so pričakovane izgube zaradi praznih sedežev, neprodaje klubskih artiklov, izpada v gostinski dejavnosti?

Mura: Nismo pozabili na vas

"Dvesto tisoč evrov bo manj realiziranih prihodkov," je izstrelil tiskovni predstavnik Mure Stanislav Prelec. To ne pomeni, da bo toliko izgub, ker bodo pas zategnili drugje. A v Prekmurju svojih zvestih privržencev ne bodo pustili lačnih navijanja. Nismo pozabili na vas, so jim sporočili prek spletne strani. Kakšnih ugodnosti bodo deležni lastniki (pol)sezonskih vstopnic, sicer še niso obelodanili, naj bi v naslednjih dneh, so pa razkrili, da zanje pripravljajo poseben dogodek.
Edinstvena je njihova akcija Čarno-bejlih oštarij, s katero želijo napolniti kar 50 teras gostinskih lokalov v času domačih tekem. Naj se vsaj tam družijo in navijajo, če že ne gre na stadionu v Murski Soboti, ki je bil v tej sezoni s 33.680 gledalci na dvanajstih tekmah drugi po obisku za Ljudskim vrtom (50.900) in pred Stožicami (27.000), celjsko Areno z'dežele (12.680), Športnim parkom Šiška (12.341) ...

Načrta ni, ker se vse spreminja

Pri Muri so za pet evrov že dali v obtok zbirateljske vstopnice za prvo domačo tekmo čez dva tedna proti Taboru. V kolekciji je 33 različnih, za tiste, ki se bodo lotili zbiranja, pa so pripravili posebne nagrade. Da bi se gledalci še v tej sezoni vrnili na tribune, na levem bregu Mure ne računajo. "Težko je karkoli planirati, ker se zadeve spreminjajo na dva do tri tedne," je povedal Prelec. Trenutno se v pisarnah največ ukvarjajo s protokolom za organizacijo tekem državnega prvenstva, za katere velja poseben varnostni, higienski režim.

Čeprav bo Fazanerija prazna, pri Muri računajo na pomoč navijačev.
Igor Napast

V Mariboru preveč navijačev

"Morali bomo tako speljati, ker drugače bi nas NZS verjetno sankcioniral. Sicer pa tu ni izbire, kar organizator ligaškega tekmovanja predpiše, moramo mi izvesti. Bomo že pripravljeni," je Prelec kar povzel mnenje klubov. Iz Maribora so nam odgovorili, da so že na obeh pripravljalnih tekmah ravnali podobno, današnja zadnja proti Bravu pa bo povsem v skladu s protokolom in generalka za prvenstvo, ki se bo v Ljudskem vrtu s tekmo proti Aluminiju nadaljevalo v nedeljo, 14. junija. Ocen, ob koliko bo klubska blagajna v Mariboru zaradi praznih tribun, še nimajo oziroma je karkoli nehvaležno napovedati, nam je dejal predstavnik za stike z mediji Željko Latin, ker je vse odvisno od gostujoče ekipe, gostinske dejavnosti, prodaje klubskih artiklov ... Za lastnike sezonskih vstopnic so že pripravili strategijo, vendar bodo najprej njim sporočili, kako so se odločili, ali jim vrnejo denar, omogočijo dobropis ali kaj tretjega. In ker je teh, najzvestejših navijačev v Mariboru največ, več kot 2000 jih ima letne vstopnice, se jih zadnji vladni sprostitveni ukrepi ne dotaknejo preveč.

NK Maribor na prijateljskih tekmah preizkuša protokol za nadaljevanje prvenstva.
Sašo Bizjak

Najzanimivejši del na kavču

Od ponedeljka je dovoljeno javno zbiranje do 200 oseb, za tekme Maribora, ki jih pod Kalvarijo v povprečju obišče skoraj 4000 gledalcev, je to bistveno premalo, o tem, da pa bi delali selekcijo, kdo sme na tribune in kdo ne, ne razmišljajo. Morda pa se tribune do določene mere še to sezono le odpro. "Pod pogoji, da bomo našli rešitve, bomo tudi na tem področju naredili premik. Tega še ne morem potrditi, lahko pa zagotovim, da so bili poskusi v to smer že narejeni," nam je povedala ministrica za šport Simona Kustec.
To bi si želeli tudi v pri Olimpiji, sploh ker v Ljubljani še gostijo derbi z Mariborom, ki je vedno izjemno obiskan. "Prva liga je ravno v fazi, ko bi si tekme ogledalo največ ljudi. Težko si predstavljamo, kako bo vse skupaj izgledalo, navijači so dvanajsti igralec vsake ekipe. Bolj kot izpad dohodka je za nas pomembno, da na tekmah ne bo pravega vzdušja," so sporočili iz zmajevega gnezda. Težave s sezonskimi vstopnicami rešujejo, navijače bodo še obvestili, nameravajo pa jim urediti dobropis, ki ga bodo lahko koristili v uradni klubski trgovini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta