NK Maribor: Ozek krog, a dovolj kandidatov

Marko Kovačevič
26.02.2021 07:15
Večni derbi, ustoličenje novega (ali starega) trenerja, podaljšanje pogodb ... Veliko dela ima novi športni direktor NK Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi z Marcosom Tavaresom se bo Marko Šuler moral pogovoriti o novi pogodbi. Brazilec se ne želi posloviti pred praznimi tribunami. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V enem dnevu se je marsikaj obrnilo. Nogometaši Maribora so z visoko zmago v Sežani pozdravili zgodnjepomladansko krizo. Povrhu pa s pomočjo Domžal, ki so odnesle točke iz Stožic, na vrhu lestvice prve lige ujeli Olimpijo in jo zaradi boljše razlike v golih tudi prehiteli. "Da smo zmagali na za nas najtežjem gostovanju, nam ogromno pomeni. Čestitam fantom, ker so od prve do zadnje minute delali dobro. To je pravi obraz NK Maribor," je bil zadovoljen kapetan Marcos Tavares, ki je prvič po zimskem premoru pripeljal ekipo na igrišče. Torkovi pretresi, ki so odnesli športnega direktorja Oliverja Bogatinova in trenerja Maura Camoranesija, na njuno mesto pa ustoličili Marka Šulerja in začasno Sašo Gajserja, so dali prvi učinek. "Zgodilo se je zelo hitro. A mislim, da je bila odločitev kluba dobra, kar smo pokazali tudi na terenu. Nočem razmišljati o preteklosti, zdaj me zanima le derbi z Olimpijo. Imamo pravo energijo," pravi Tavares.

​Jurčić, Srebrnič ali Gajser?

Jutrišnji večni derbi v Ljudskem vrtu je, razumljivo, v središču pozornosti. Ni pa edina skrb vijoličastih. Marko Šuler išče novega trenerja, ki naj bi ga imenoval po obračunu z Olimpijo. Novi športni direktor je kar sam zožil krog kandidatov. "Opcija je samo ena. Nekdo, ki pozna DNK Maribora," je odločen Šuler. DNK dobro poznajo trenerji, ki so že delovali v Ljudskem vrtu. A pri snubljenju teh bo športni direktor naletel na težavo, ki jo sicer dovolj mamljiva ponudba lahko odpravi.

​Večina je zasedena. Matjaž Kek je selektor Slovenije. Darko Milanič s Slovanom iz Bratislave drvi proti naslovu slovaškega prvaka. Ante Šimundža piše svojo zgodbo z Muro. Je pa prost Krunoslav Jurčić. Hrvat je vijoličaste vodil le pol leta, a so si ga številni navijači zapomnili po gledljivi in napadalni igri. Po Ljudskem vrtu se je nekdanji reprezentant ognjenih odpravil na vzhod, vodil klube v Turčiji, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, kjer je nazadnje vodil Al Nasr. A se moral po treh porazih na petih tekmah v začetku tega meseca posloviti. Šulerjevo potrditev, da bo ob strokovnjakih iz Slovenije trenerja iskal tudi med kandidati z Balkana, bi lahko razumeli kot namig, da je v igri za vrnitev v Maribor tudi Jurčić.

Na slovenskem trgu sta prosti še dve zanimivi imeni. Po porazih proti Olimpiji in Gorici na uvodu v pomlad je postal nekdanji trener Kopra Miran Srebrnič. O Primorcu je po hitrem izpadu iz kvalifikacij za evropsko ligo, ki je odnesel Sergeja Jakirovića, resno razmišljal že Oliver Bogatinov. A se naposled odločil za Maura Camoranesija. Močna vez med Šulerjem in Srebrničem se je spletla že med letoma 2004 in 2007, ko sta skupaj igrala za Gorico. Korošec je kasneje izpostavil, da je bil takratni kapetan vrtnic odličen mentor na in ob igrišču. Brez službe je tudi Dušan Kosić, ki je lani Celje odpeljal do presenetljivega naslova državnega prvaka.

​Ni pa izključeno, da bo po večnem derbiju v vlogi trenerja ostal kar tisti, ki bo na klopi sedel že v soboto. Saša Gajser je že skoraj desetletje, vse od avgusta 2011, pomočnik trenerjev prve ekipe vijoličastih, večkrat pa se je že znašel v vlogi gasilca. Avgusta 2015 je po odhodu Šimundže ekipo vodil na dveh tekmah. V vlogi prvega trenerja se je preizkusil tudi spomladi 2019. Takrat ni bil gasilec. Nadomeščal je šefa Milaniča, ki ni smel biti zraven zaradi kazni. Na treh tekmah je zabeležil prav toliko zmag. Po Milaničevem odstopu je treninge na igrišču vodil do razglasitve epidemije covida-19, nato pa nogometaše usmerjal še na daljavo. Glavno besedo na klopi, ki jo je izpraznil Jakirović, je imel avgusta lani v Domžalah. V tej vlogi se je preizkusil še v sredo v Sežani. In z visoko zmago napovedal resno kandidaturo za vroči stolček, ki bi jo lahko še oplemenitil s skalpom Olimpije.

​​Lepa odškodnina za Kolmaniča

Bo pa novi trener moral sestavljati ekipo z adutom manj. Oliver Bogatinov je v izjavi za javnost po razhodu z vijoličastimi napovedal, da se bo od Ljudskega vrta kmalu poslovil tudi Žan Kolmanič. V klubu prestopa 20-letnega levega bočnega branilca niso želeli potrditi. Po informacijah Ekipe naj bi se mladi reprezentant za 1,5 milijona evrov odškodnine preselil v Austin - v ameriško ligo MLS. Ker je prestopni rok za prihode v Slovenijo že končan, bodo vijoličasti zamenjavo na levi strani obrambe morali najti kar v obstoječem kadru. Na tem položaju igra zimska okrepitev, Argentinec Ignacio Guerrico, ki še čaka na svoje prve uradne minute v Mariboru. Čeprav se bolje znajde na desni strani, je na levo že vskočil Denis Klinar. Savinjčan se je po poškodbi meniskusa že pridružil treningom, Šuler pa je o njem dejal, da ekipi daje točno to, kar potrebuje.

Kar nekaj dela bo imel novi športni direktor tudi z igralci, ki jim letos potečejo pogodbe. Ob Klinarju je Šuler kot igralca, brez katerega si ne zna predstavljati Maribora, izpostavil Roka Kronavetra. Če odštejemo Aljaža Cotmana, ki je na posoji v Kidričevem, in Jana Mlakarja, ki za Maribor igra kot posojeni član angleškega Brightona, je brez pogodbe za prihodnjo sezono trenutno deset članov prve ekipe. Tudi Marcos Tavares. "Čakam. Hočem podaljšati za eno leto. To je moj cilj. Upam, da ga bom dosegel. Da se ne poslovim pred praznimi tribunami," si je zaželel štajerski Brazilec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta