(POGOVOR) Bodica iz Prekmurja pred finalom nogometne sezone: "Simon Rožman prvič dela v velikem klubu"

Miha Dajčman
22.05.2021 07:01
Ante Šimundža ima priložnost, da Muro odpelje do prvega državnega naslova
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva naslova je že osvojil z Mariborom, nocoj bo Ante Šimundža lovil prvega z Muro.
Andrej Petelinšek

Ja!" je bil odgovor trenerja Mure Anteja Šimundže po kratkem premisleku na vprašanje, ali bo tekma z Mariborom najpomembnejša v zgodovini za Muro. "In najtežja," je še dodal. Navzven miren, preudaren in samozavesten deluje strateg, ki je z Mariborom kot trener dvakrat osvojil prvo ligo. Če ljudje blizu vodstva kluba v Murski Soboti govorijo o tem, da imajo v Mariboru za tri dni slavja že rezerviran lokal Trust, Šimundža svoj optimizem gradi na manj direktni, a vseeno povedni retoriki. Nekdanji uspešni trener in nogometaš vijoličastih zna brzdati evforijo med muraši, ki od 21. aprila ne poznajo poraza.

"Tekma proti Domžalam je bila za nas najpomembnejša, ta bo manj obremenjujoča. Zavedamo se pomembnosti sodelovanja v Evropi za klubsko stabilnost. Tekma z Mariborom bo pomembna, a ne tako zahtevna," pravi snovalec taktike črno-belih in pritrjuje, da je Mura v zadnjih letih odigrala več pomembnih tekem in da je nespremenjena ekipa vedno bolj izkušena, a doda, da takšnega obračuna, kot bo danes v Ljudskem vrtu, v svoji zgodovini še ni igrala. Od leta 2001 Prekmurci niso zmagali v Ljudskem vrtu, Šimundža želi ta statistični podatek obrniti v svojo korist: "To lahko pomeni, da smo lačni zmage in bo morda želja še toliko večja."

Na besede Simona Rožmana, da je Mura izkušenejša, ker je moštvo dlje časa skupaj, je Mariborčan, ki v dvobojih s trenerjem iz Štor ni izgubil od leta 2014, odgovoril: "Simon prvič dela v velikem klubu in to se vidi po izjavah. Če si v klubu, ki je bil petnajstkrat državni prvak, trikrat igral v ligi prvakov in evropski ligi, in rečeš, da je na Muri večji pritisk ..." Velik del teh uspehov vijoličastih je 49-letnik doživel tako na igrišču kot ob njem, napovedi, ali se bo tudi tokrat v Ljudskem vrtu veselil on, se je izognil: "To bi bilo prepotentno. Mi nismo v stanju, da bi vodili slovenski nogomet. Smo pa klub, ki želi biti prepoznaven in se želi priključiti dvema najboljšima kluboma." Prekmurci so med sezono zasledovali cilj, ki so si ga (tiho) zastavili že na začetku sezone, prav to pa je bilo odločilno, da so tik pred koncem v boju za naslov. "Linije, ki si jo postavimo na začetku, se skušamo držati vso sezono. Če bomo v novi sezoni želeli postati prvaki, si bomo zastavili takšen cilj. Pomembno je, da igralci to prepoznajo in se tega držijo. Kar je več, je dobro. Če odstopaš od te linije in želiš kar naenkrat osvojiti nekaj nerealnega, se to lahko obrne proti tebi."

Mura mora za svoj prvi naslov v Ljudskem vrtu zmagati, Šimundža poudarja, da je to cilj moštva na vseh tekmah, zato tokrat ne bo nič drugače. Šestič v zadnjem letu in pol se bodo pomerili črno-beli in vijoličasti, Rožman bo v tem obdobju peti trener najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba, ki se bo zoperstavil Šimundži. "Vsak trener prinese nekaj svojega, svojo vizijo in zahteve. Maribor je imel v pretekli konstanti svoje vodilo in način dela, stvari so se spremenile in na to se bomo morali pripraviti," pravi prvi strelec gola v ligi prvakov za Maribor.

Maribor bo imel po 441 dneh na tribunah Ljudskega vrta podporo s tribun, a trener Mure, poznavalec vzdušja in publike pod Kalvarijo, opozarja: "V Mariboru je publika zelo zahtevna. Glede na vse dogajanje verjamem, da bo publika prepoznala dobro tekmo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta