Premik šele v tretjem polčasu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
08.03.2020 20:14

Darko Milanič odstopil kot trener Maribora, Zlatko Zahovič še ni iskal njegovega naslednika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič več nerazdružljiva: Darko Milanič in Zlatko Zahovič
Sašo Bizjak

Poraz proti Bravu in padec na prvoligaški lestvici sta sprožila tretji polčas v Ljudskem vrtu. Nogometaši Maribora so v sobotnem večeru ostali brez glavnega trenerja. Če je poleti, ko se je kljub zmagi proti sežanskemu Taboru naposlušal žvižgov, odstop ponudil, športni direktor pa ga ni sprejel, je bila tokrat njegova poteza dokončna. Darko Milanič je odstopil z mesta trenerja članske ekipe NK Maribor, po štirih letih zaključil svoj mandat med vijoličastimi.

Milanič po poti Katanca, Prašnikarja, Šimundže

Kakšne bodo naslednje poteze kluba, s kom bo Maribor do konca sezone lovil zaostanek za vodilno Olimpijo, smo vprašali športnega direktorja. "Prehitro se je vse zgodilo, je pa pričakovano," je pogovor za Večer začel Zlatko Zahovič. "Atmosfera linča se je delala že kar nekaj časa. To nima zveze z nogometom. Ko se zgodi šport, smo pri nas iracionalni." Žvižgi med dvobojem z Bravom in po njem še zdaleč niso bili prvi, ki jih je v svojem drugem mandatu pod Kalvarijo slišal Milanič. "Ponosen sem, da sem lahko podpiral najuspešnejšega trenerja Maribora in Slovenije v zgodovini. Če takšnega človeka ne podpiramo, je z nami nekaj zelo narobe. Atmosfero linča so v Sloveniji dosegli samo trenerji, ki imajo kaj pokazati: Katanec, ki se je uvrstil na evropsko in svetovno prvenstvo, Prašnikar, ki je bil v ligi prvakov, Šimundža, ki je prezimil v evropski ligi in se uvrstil v ligo prvakov, in Milanič z dvema evropskima ligama in ligo prvakov. Ko taki ljudje doživijo linč, se moramo vprašati, kaj je narobe z našo družbo," je prepričan Zahovič.
Jasno sporočilo so poslale tudi viole, ki so za večji del tekme izpraznile južno tribuno, nogometašem pa s transparenti in vzkliki očitale, da dobro igrajo le za premije. Prvi kadrovik trenerjevega odhoda ni povezal z nejevoljo najglasnejših navijačev kluba. "Navijači imajo svoj šov. Nikoli jih ne bom obsojal, še posebej ne viol. Viole so bile vedno podpora, so steber kluba. Tudi če naredijo kaj narobe, so naše viole, v klubu smo vsi za njih. Vedno so bili rešitev, nikoli problem. Problemi so drugje, v družbi," je ponovil Zahovič. "Ko imajo prav in ko nimajo, so naši navijači. Ponosni smo na njih. Viole niso uprizorile linča. Če so tako reagirale, imajo razlog. One so edine, ki lahko tako reagirajo."
​Kdo je torej sprožil linč? Ima Zahovič v mislih koga konkretnega? "Brez skrbi, a ni še čas, da to povem," je odgovoril.

Športni direktor je spremljal trenerja na njegovi zadnji tiskovni konferenci v Ljudskem vrtu.
Andrej Petelinšek

​Šport se je zgodil zastonj

Moštvo je v novo leto zakorakalo z zaostankom za vodilno Olimpijo. V petih spomladanskih krogih si je priigralo zmago samo v Murski Soboti, ob dveh remijih je doživelo še poraza proti Celju in Bravu. "Ni dileme, da smo v rezultatski krizi. Letvica je visoko postavljena in zgodi se šport. Zgodil se je Real Madridu, Manchester Unitedu … Nam se je šport zgodil praktično zastonj, oni pa so za to potrošili milijarde. Kdor to razume, razume. Popolnoma miren sem, ker se zavedam, kje je letvica, kaj lahko in česar ne moremo. Nisem pa še videl generalnega direktorja Mercatorja, ki bi rekel, da ima slabo robo, in bi pozval ljudi, naj gredo kupovat v Lidl. Enako je z mano," poudarja ZZ.
​Ima Maribor še vedno ekipo za naslov prvaka, za največje podvige? "Maribor ima odličen kader. Poglejte, kaj ste o kadrovanju pisali junija. Kronaveter, Požeg Vancaš, Peričić … Vsi mediji ste pisali, da se je Maribor okrepil, dobil točno to, kar je potreboval. Mislim, da to drži, a zgodil se je šport. Včasih gre žoga namesto v gol v vratnico, dobiš rdeči karton … Sto stvari se lahko zgodi in nam so se, čeprav smo delali fantastično. Ni razloga za atmosfero linča, ki je v soboto doživela vrhunec, se pa vleče že dalj časa. Fantje to čutijo, so pod pritiskom."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta