Premiki v Barceloni: Adijo, Koeman, dobrodošel, Xavi

28.10.2021 19:05
Katalonski velikan po novem zdrsu odslovil med navijači vse prej kot priljubljenega trenerja, odrešenika pa našel v legendi kluba
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xavi je še trener katarskega Al Sadda, a je že pristal na ponudbo Barcelone. Foto: REUTERS
Reuters

Poleti so ostali brez Lionela Messija, zdaj še brez trenerja. No, če so navijače Barcelone ob odhodu argentinskega virtuoza, zdaj člana PSG-ja, ki mu blaugrana ni zmogla ponuditi niti za polovico zmanjšane plače, prevevala vse prej kot pozitivna čustva, jim je ob slovesu Ronalda Koemana odleglo. Nizozemec je ob neprepričljivi igri zapravil še zadnje simpatije med pristaši katalonskega kluba. Nedeljski poraz na el clasicu proti Realu ga še ni odnesel - mimogrede, Koeman je v mandatu, ki je trajal od septembra lani, izgubil vse tri obračune proti večnim rivalom iz španske prestolnice -, je pa bil zanj usoden sredin zdrs proti še enemu madridskemu klubu. Poraz z 0:1 pri Rayu Vallecanu v španski ligi se je spremenil v zadnjo tekmo 58-letnika na klopi Barcelone.

Če je kot nogometaš z Barcelono zbiral lovorike, štirikrat med letoma 1991 in 1994 postal španski prvak, leta 1992 pa z edinim golom proti Katančevi Sampdorii odločil finale evropskega pokala, predhodnika današnje lige prvakov, mu kot trenerju kluba, ki ga vse bolj pestijo dolgovi - za 1,3 milijarde evrov se jih je po besedah predsednika Joana Laporte nabralo med koronakrizo -, ni šlo tako dobro. V tej sezoni je Barca v španski ligi z le štirimi zmagami v desetih krogih na devetem mestu, v ligi prvakov je zmago - pa še to minimalno - zabeležila le proti kijevskemu Dinamu, izgubila pa dvoboja z Bayernom in Benfico. Luknja v blagajni gor ali dol, Koemanovi dosežki so bili daleč od visokih standardov, ki veljajo za 26-kratne španske in petkratne evropske prvake.

Ronald Koeman kot trener ni ponovil uspehov, ki jih je z Barcelono doživel kot igralec.
Reuters

Visoka, 12 milijonov težka odpravnina ni bila previsoka ovira, da vodilni možje kluba Koemanu ne bi pokazali vrat Nou Campa in šli v lov za novim trenerjem. No, ta se je začel, ko je bil Nizozemec še v slačilnici. Laporta je danes potrdil, da bo člansko ekipo vodil Sergi Barjuan, dosedanji trener Barceloninega B-moštva. Bo pa nekdanji nogometaš Barcelone in madridskega Atletica, ki je 56-krat oblekel dres španske reprezentance, le začasna rešitev. Odrešenika so Katalonci našli v legendi kluba, Xaviju Hernandezu, ki je kot igralec z Barcelono osvojil kar 25 lovorik in bil skoraj dve desetletji nepogrešljiv del njene zvezne vrste. Laporta je v stik z njim stopil že pred tedni, Xavi pa je po Koemanovem odhodu po poročanju španskih medijev že pristal na ponudbo.

Le še eno oviro mora preskočiti blaugrana, da na klop posadi 41-letnika. Xavi je trenutno trener katarskega Al Sadda, v katerem je spisal tudi zadnje poglavje svoje bogate igralske kariere. Pogodba s klubom iz Dohe, s katerim tudi kot trener že pridno nabira lovorike, mu poteče decembra 2022, po svetovnem prvenstvu v Katarju. Ob predčasni prekinitvi pogodbe si lahko Al Sadd obeta okrog milijon evrov odškodnine, po napovedih španske Marce pa naj bi se Xavijeva vrnitev v Barcelono zgodila med novembrskim reprezentančnim premorom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta