Vijoličasti brez poveljnika obrambe, a z jasnim ciljem

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.04.2022 06:00

Poškodovanega Ažbeta Juga bo med vratnicama zamenjal Menno Bergsen, Radovan Karanović pa proti Kopru računa tudi na izkušnje in kilometrino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radovan Karanović je začutil, da so njegovi nogometaši v pripravah na Koper bolj sproščeni, kot so bili pred derbijem z Olimpijo.
Andrej Petelinšek

Gostovanje v Sežani in zmaga, s katero so nogometaši Maribora obdržali prvo mesto na lestvici, sta terjala davek. Dvoboj na Krasu je predčasno končal Ažbe Jug. Vratar si je poškodoval ramo, ko je skušal ubraniti enajstmetrovko Dinu Stančiču. Zdravniška diagnoza ni najboljša, Rušan bo z igrišč odsoten dalj časa, aktualna sezona je zanj že končana. Maribor bo tako na jutrišnji derbi proti Kopru, edini ekipi, ki ga še lahko sklati s prestola, krenil brez poveljnika obrambe.

Med vratnici bo, podobno kot v Sežani, tudi tokrat stopil Menno Bergsen. A to, kot zagotavlja trener Radovan Karanović, ne bo odvrnilo ekipe od začrtanega cilja. "Za te zadeve je zadolžen trener vratarjev. Dela odlično, trudi se. Ne ukvarja se le s prvim vratarjem, ampak tudi z drugim, tretjim …" je šef vijoličaste slačilnice pohvalil sodelavca Mitjo Piriha: "Niti malo ne dvomim v Bergsna, saj gre za odličnega fanta in zelo dobrega golmana. Mislim, da bo brez težav nadomestil Ažbeta."

Nizozemec ima kvaliteto, nima pa minut. Minulo soboto je dobil sploh prve v slovenski ligi, pred tem je branil le na jesenski tekmi četrtfinala pokala. "Vsaka menjava prinese določena razmišljanja, kaj se lahko zgodi, a glede na njegov karakter in vse tisto, kar opazujemo na treningih, je dovolj zbran in bo to vlogo zelo dobro sprejel," je o Bergsnu prepričan Karanović. Od stila igre, v katerem vratar pogosto začne napade, ne bo odstopal: "Nič se ne bo spremenilo. Bergsen je zelo dober v igri z nogo, pričakujem celo kakšno boljšo podajo."

Izkušnje na strani vijoličastih

S točko prednosti pred najbližjimi zasledovalci na lestvici bodo (za zdaj) 15-kratni slovenski prvaki začeli derbi. Po 33. krogu bo sicer na mizi še dovolj točk za kak nov preobrat, a s sobotno zmago bi naredili velik, morda celo odločilen korak k 16. zvezdici. "Priprave tečejo, kot smo navajeni pred podobnimi tekmami. Dokaj v miru smo trenirali. Zavedamo se, kaj nas čaka, torej najbolj pomembna tekma prvenstva, a ker imamo v ekipi igralce, ki imajo izkušnje z osvajanjem naslovov in ogromno kilometrine, želimo na tej tekmi pokazati vse znanje," je napovedal Karanović.

Ravno najbolj izkušena igralca v moštvu, Marcos Tavares in Rok Kronaveter, sta poskrbela za zmago v Sežani. Izkušnje torej spet postajajo pomembno orožje druščine iz Ljudskega vrta. "Ko gre prvenstvo proti koncu, je trenerju dosti lažje, če izkušeni igralci izkoristijo svojo kvaliteto in na tak način pomagajo ekipi. Ni pa pomembno, kdo zadane; vsaka zmaga je pomembna na poti do skupnega cilja. Trudimo se, da bi tudi igralci razmišljali na tak način – pomembna je zmaga, ne strelci," pa svoje nogometaše opozarja trener.

Koper vse bolj podoben ... Mariboru!

Igro nasprotnika je preučil. Ugotovitve? Koper postaja vse bolj podoben … Mariboru. "V zadnjem času je uporabil naš recept. Konstantno imajo pet ali šest igralcev zadaj, spredaj pa se zanašajo na individualno kvaliteto. Nedvomno gre za zelo dobre igralce, ki so sposobni vsaki ekipi v tej ligi dati gol. Zanesljiva obramba in individualna kvaliteta v napadu sta bili največji odliki Kopra na zadnjih tekmah," je opazil Karanović. Ekipa, ki je predlani zaključila vzpon iz četrte lige v prvo, lani pa v dodatnih kvalifikacijah potrjevala mesto med elito, letos v bitki za naslov ne popušča. A trenerja štajerske zasedbe to ne preseneča: "Imajo dolgo klop, začutili so kakovost in navdih, ki se je zgodil spomladi. Na vse načine poskušajo izkoristiti, kar lahko. Igrajo neobremenjeno, kar je velika zadeva, tudi nasprotniki se na njih ne pripravijo tako kot na nas. So razlike v odnosih. Koper je vse to dobro izkoristil in realno je tam, kjer je."

Čeprav so zaradi poškodbe izgubili prvega strelca Maksa Barišiča, imajo Primorci v sprednji liniji še vedno dovolj orožij. Štafetno palico so uspešno zagrabili Bede Osuji, Kaheem Parris in Lamin Colley, ki je vijoličastim kup preglavic povzročil že na marčevski tekmi na Bonifiki. "Vsi trije so v zelo dobri formi, mislim pa, da bomo našli recept, kako jih ustaviti. Računam, da bomo mi tisti, ki bomo na tekmi vodili igro," je še dodal Karanović, ki ne verjame, da bodo nogometaši Kopra v Ljudskem vrtu napadli z vsemi topovi, šli na glavo: "Predvidevam, da bodo igrali na točko, v bolj zaprti varianti, saj je to njihov način igre v zadnjem času. Dobro smo jih analizirali in se dobro pripravili. Marsikaj bo odvisno od nas."

Po Olimpiji še en navijaški praznik

Tradicija je sicer krepko na strani Maribora. Koper je iz Ljudskega vrta nazadnje poln izkupiček odnesel avgusta 2009, na naslednjih 18 prvenstvenih tekmah pa ga je lovil brez uspeha. "Ne le v nogometu, v marsikaterem športu je lahko tradicija zelo posebna zadeva. Ta tekma bo imela poseben naboj. Ker lahko oboji veliko dobimo in hkrati marsikaj izgubimo, bo najbrž šlo za bolj taktično tekmo, veseli pa bomo, če bo tradicija ostala na naši strani," je o dolgem nizu dejal Karanović. Še enega aduta je izpostavil. Ljudski vrt jutri ob 20.15 zagotovo ne bo prazen, po večnem derbiju proti Olimpiji, ko se je na tribunah zbralo 8250 gledalcev, se torej obeta še en navijaški praznik pod Kalvarijo. "Tekma proti Olimpiji je imela drugačen karakter, tam je šlo predvsem za nas zelo neugodno tradicijo, hkrati pa je to največji slovenski derbi. Igralci so bili obremenjeni z dvema komponentama. Zdaj gre za derbi prvenstva, ampak Koper, čeprav je resen konkurent za naslov, ni Olimpija, kar se tiče imena in celotne blagovne znamke. V pripravi čutim, da so igralci dosti bolj sproščeni, kar me zelo veseli. Pričakujem, da bo občinstvo tisti delček na tehtnici, ki bo prevesil na našo stran, saj igralci Kopra vendarle niso navajeni igrati pred takim številom gledalcev," je zaključil 53-letni strokovnjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta