20 let po poti pisateljev: ''Ptujčani premalo poznamo svojo okolico''

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.01.2020 04:58

Na Ptuju so se že dvajsetič podali po poti Ivana Potrča in Matije Murka. Snovalka pohoda Viktorija Dabič želi, da bi še bolj poudarili lepoto teh krajev in ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

V prazničnih dneh minulega tedna so se po Sloveniji zvrstili mnogi rekreativni dogodki, predvsem pohodi, med njimi z že dvajsetletno tradicijo tudi Pohod po poti Ivana Potrča in Matije Murka. V sončnem prazničnem dopoldnevu so se z dvorišča ptujske knjižnice, ki prav tako nosi ime domačega pisatelja in dramatika Ivana Potrča, odpravili številni pohodniki na slabe tri ure dolgo pot, ki jih vedno znova popelje po okoliških krajih, pisatelju tako ljubih. Že dvanajst let se sem vrača Ptujčanka Milena Hadler: "Zaradi družbe, in ker je pohod prve dni novega leta, se malo prezračimo, razgibamo. Prav tako sem prebrala precej del, ki se navezujejo na to pot." Vsako leto se na pohod odpravita tudi domačina Ferdo in Mara Šijanec: "Danes je izjemno lepo vreme, po vsem tem praznovanju ti tudi prija, da greš ven, v naravo. Včlanjena sva v planinsko društvo, pohodnika sva, zato se udeležujeva različnih pohodov v okolici Ptuja, kolikor se le da. Za nas planince pa je ta pot seveda najlepša v delu, kjer se vzpenja."     

Ptujčani premalo poznajo svojo okolico

Viktorija Dabič
Igor Napast
Potrčevi sorodniki na tardicionalnem ptujskem pohodu.
Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

​Na Ptuju zapuščina obeh staršev

Med pohodniki so vedno tudi sorodniki obeh znamenitih mož. Kolikor mu čas dopušča, tudi sin Ivana Potrča in Branke Jurca, filozof Matjaž Potrč. Pravi, da je nekoč veliko časa preživljal na Ptuju in v njegovi okolici: "Tu imam sorodnike, prav tako so spomini iz časa, ko si mlad, najlepši. Pohod mi pomeni predvsem srečanje z ljudmi, organizatorji in seveda tudi sorodniki." Ob tem doda, da je s ptujsko knjižnico povezan kar na dva načina, po očetu, po katerem se knjižnica imenuje, in po materi, katere zapuščino prav tako hranijo v tej instituciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta