Antonova trgatev pri Breznikovih, za ledeno so bile temperature previsoke

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
23.01.2022 03:00

Ker v januarju goduje farni zavetnik Cerkvenjaka sveti Anton Puščavnik, so zadnjo trgatev lanskega letnika pri Breznikovih poimenovali kar Antonova trgatev. Za ledeno trgatev, tokrat ni bilo ustreznih pogojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obokana vinska klet, ki jo Breznikovi radi razkažejo tudi mimoidočim

Martina Breznik

Obrali so 400 trsov sorte laški rizling. Laški rizling velja za najbolj razširjeno belo sorto vinske trte v Sloveniji in je tudi najbolj primerna sorta za pozne trgatve. Skupaj so nabrali kar 250 kilogramov grozdja, iz katerega so iztisnili 60 litrov sladkega grozdnega soka. "V normalni trgatvi, jeseni, bi iz iste količine grozdja iztisnili nekaj več kot 1000 litrov sladkega grozdnega soka," je povedal gospodar Damijan Breznik.

Marko Breznik

Osebni Arhiv

"Grozd je bil v celoti obdan z žlahtno gnilobo, ki je obvezna in hkrati nujna za to pozno trgatev. Same grozdne jagode pa so bile zgubane kot rozine in praktično popolnoma suhe, posledično je v takšnih jagodah visoka koncentracija sladkorja. In prav to je bil pokazatelj, kakšno posebno trgatev smo imeli. Pridobili smo naziv suhi jagodni izbor, ki pri nas velja za najvišjo kakovost vina," je še pojasnil.

Vina iz takšnega grozdja potrebujejo veliko časa, da dozorijo in so primerna za prodajo. "Vino je jantarne barve in se po kozarcu zliva počasi, gladko in nekoliko oljnato. Sam bogat vonj pa nam v spomin prikliče suho sadje, fige in rozine v bogatem in rahlem razmerju z medom. Čudovit preplet sladkosti, kisline in alkohola," vino iz svoje trgatve opišejo Breznikovi. Trgatve so se udeležili prijatelji, znanci pa tudi 6. cerkvenjaška vinska kraljica Tjaša Simonič. Ledeno trgatev, ki velja za prvo ledeno trgatev v Cerkvenjaku, so opravili lani, a takrat zaradi ukrepov, žal brez povabljenih gostov. Tokrat so torej lahko ta posebni dogodek vendarle lahko vsaj nekoliko proslavili.

Z lanske, ledene trgatve pri Breznikovih v Cerkvenjaku

Gal Vivat

Družina Breznik se z turizmom in vinogradništvom ukvarja od leta 1995. Od leta 2006 pa uspešno vodi turistično kmetijo oziroma domače gostišče. Gospodarita Damijan Breznik in žena Zinka. Vinogradništva in vinarstva se je Breznik priučil z leti na lastno željo. Za oboje pa sta navdušila tudi otroke - hči Martino in sina Marka. Skupaj obdelujejo tri hektarje vinogradov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta