Bibliobusa se razveselijo otroci in starejši

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.01.2019 19:58

Število obiskovalcev bibliobusa se iz leta v leto povečuje. Knjižničarja poznata bralne navade obiskovalcev, še posebno navdihujoča so srečanja z najmlajšimi bralci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bibliobus, ptujska potujoča knjižnica
Slavica PIČERKO PEKLAR

Bibliobus, potujoča enota Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, obiskuje 16 občin in se na tri tedne ustavlja na 53 postajališčih v občinah Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Ptuj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale. "Na pot med naše bralce se podava štirikrat tedensko od septembra do junija, na knjižnih policah pa ponujava kar 6000 enot gradiva, največ seveda knjig, ob teh pa tudi drugo gradivo, zgoščenke, revije, skupaj v potujoči knjižnici hranimo več kot 50 tisoč enot gradiva," je na postajališču, ko smo čakali bralce, na Polenšaku povedala arhivistka in bibliotekarka, vodja potujoče knjižnice Tjaša Mrgole Jukič, ki skupaj z Bojanom Petkom, knjižničarjem in voznikom bibliobusa, dnevno potuje iz vasi v vas.

S knjigami iz vasi v vas

"Po Sloveniji vozi dvanajst bibliobusov, med vsemi temi je naš ptujski zadnji, saj je med bralce prvič zapeljal leta 2003. V tem času smo nagovorili ogromno bralcev, število teh se zadnja leta celo povečuje, saj našim obiskovalcem knjige pripeljemo skorajda na domače dvorišče. Za mnoge je prihod bibliobusa prav poseben dogodek in danes sva denimo na postajališčih v občini Juršinci poklepetala s kar 70 bralci. Velja namreč, da potujoča knjižnica ni zgolj izposojevalnica knjig, pač pa tudi kraj za vsaj kratek klepet, pomenek o prebrani knjigi, mesto srečevanj tudi za domačine, ki se sicer redkeje vidijo," opaža Mrgole Jukičeva, ki dodaja, da izredno dobro sodelujejo s šolami in vrtci na podeželju, prav posebna so tudi njuna srečanja s stanovalci Zavoda dr. Marijana Borštnarja in bivanjske enote Zavoda Hrastovec v Trnovski vasi.
"V bibliobusu organiziramo tudi bibliopedagoške urice, namenjene najmlajšim, ki so vselej zelo dobro obiskane, otroci potem pri pouku še kaj narišejo in v tej naši potujoči knjižnici pripravimo razstavo njihovih risbic, ki si jo potem ogledajo vsi obiskovalci bibliobusa. Povezava z osrednjo knjižnico nam omogoča, da bralcem pomagava pri iskanju tudi tistega gradiva, ki ga sicer ne voziva naokoli in jim ga dostaviva ob naslednjem prihodu," pravita Mrgole Jukičeva in Petek, ki poleg vožnje bibliobusa opravlja tudi dela knjižničarja. "Najprej sem bil knjižničar, rad imam to svoje delo, pred leti, ko smo v matični knjižnici iskali še enega voznika, sem se odločil in opravil izpit za avtobus. Do lanskega leta, ko se je upokojil, je to delo v glavnem opravljal nekdanji sodelavec Srečko Vrečar," pravi Petek. Dodaja, da ga skoraj ni vremena, ki bi jima preprečilo prihod med bralce na podeželju. "Lani le enkrat nisva šla na pot, močno je snežilo in bil je čas zimskih počitnic, pa še v gričevnate kraje Haloz bi bila morala, pa smo se odločili, da ostanemo kar v dolini. Letno prevozim 7700 kilometrov, kar je veliko. Veliko pa je tudi število knjig, ki si jih izposodijo naši bralci. Tačas imajo izposojenih kar 4402 knjigi. Preteklo leto sva opravila več kot 197 tisoč transakcij, med poletjem pa je imelo 1800 naših bralcev doma kar 5200 knjig. Skupaj sva zabeležila v lanskem letu več kot 14 tisoč obiskov," dodajata sogovornika, ki zdaj že zelo dobro poznata bralne navade svojih bralcev, pa tako že vesta, kaj naložiti na knjižne police svojega bibliobusa.

V jesenski čas z novim bibliobusom

Po 16 letih, kar po Ptujskem vozi bibliobus, bo zdajšnjega treba zamenjati, zato se je vodstvo ptujske knjižnice odločilo za nakup novega. Z možnostjo nakupa novega, kar je podprlo ministrstvo, je vodstvo ptujske knjižnice že pred poldrugim letom seznanilo vse občine na Ptujskem, ki so nabavo novega bibliobusa, čeprav z nekaterimi pomisleki, ali bodo zmogle denarno podpreti investicijo, podprle. "Ministrstvo za kulturo je že nakazalo sofinancerski delež v višini 180 tisoč evrov, prav tako večina občin ustanoviteljic in pogodbenic. Bibliobus bodo sofinancirale vse občine, ki jih s svojo dejavnostjo pokrivamo, in sicer v višini 2,34 evra na prebivalca. V finančni konstrukciji to pomeni, da bodo občine prispevale 157.651 evrov. Pogodbo za dobavo smo po izvedenem javnem naročilu podpisali s podjetjem Fera avto, d.o.o., rok za dokončanje del pa je letošnji avgust, kar pomeni, da bi novi bibliobus začel voziti že z začetkom novega šolskega leta, ko bomo starega dali v prodajo," napoveduje Matjaž Neudauer, direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta